1. Slabeste 5 kilograme!
Potrivit Societatii Americane de cercetare a Cancerului, 20% dintre decesurile inregistrate in randul femeilor bolnave de cancer si 14% dintre decesurile in randul barbatilor, au fost cauzate de complicatii ale obezitatii sau supraponderabilitatii.
In plus, femeile care slabesc isi reduc productia de hormoni feminini, ceea ce le protejeaza de aparitia cancerului la san, la colul uterin si la ovare. Si chiar daca nu te inscrii in randul persoanelor supraponderale, daca te-ai ingrasat cu cel putin 5 kg dupa implinirea varstei de 30 de ani, iti creste riscul dezvoltarii cancerului la san, pancreas sau col uterin.
2. Evita radiografiile
Tomografiile computerizate sunt un excelent instrument de diagnosticare precisa, care ofera mai multe detalii decat radiografiile sau alte tipuri de scanare. Din pacate, insa, o treime din tomografiile computerizate recomandate nu sunt neaparat necesare, explica dr. Barton Kamen, Presedintele Socitatii Americane de lupta impotriva Leucemiei si Limfomului. Dozele mari de radiatii pot duce la aparitia leucemiei, asa ca este recomandat sa nu faci prea multe scanari daca ceri opinia mai multor doctori. Ecografiile sau RMN-ul pot fi alternative ale tomografiilor computerizate.
3. Renunta la spalatoriile chimice
Un solvent folosit la curatatoriile chimice (percloretilena) poate duce la aparitia cancerului la ficat rinichi sau poate cauza leucemie, anunta in 2010 Academia Nationala de Stiinta din Statele Unite. Riscul cel mai mare il prezinta, totusi, cei care manevreaza aceste solutii, respectiv angajatii curatatoriei. Cercetatorii americani nu au gasit insa legatura concludenta intre substanta respectiva si cei care utilizeaza serviciile unei spalatorii chimice. Ei recomanda, totusi, spalatul hainelor cu detergenti obisnuiti si uscarea hainelor la aer curat. Petele se pot scoate de pe haine cu otet.
Citeşte mai multe pe sfatulparintilor.ro