Sesizările au fost primite prin mail, procedura fiind permisă de către lege atâta vreme cât nu este vorba de plângeri penale. Una din cele cinci sesizări a fost trimisă de o persoană de 70 de ani.
Orice cetăţean poate sesiza organele de urmărire penală atunci când are suspiciuni că legea ar fi încălcată. Sesizarea poate fi trimisă atât prin mail, cât şi prin poştă. Procurorii întreprind atunci acte preliminare urmăririi penale şi, în funcţie de elementele obţinute, pot începe sau nu urmărirea penală propriu-zisă.
Potrivit MEDIAFAX, o altă sesizare ar fi formulată de o femeie care scrie că locuieşte în Hiroshima.
Trei dintre sesizări îl vizează pe Ponta, una pe Marga, iar alta se referă la ambii demnitari.
Potrivit jurnalul.ro, Parchetul General a primit o sesizare de la Marius Mistreţu, un blogger român trăitor în Japonia, onorabil proprietar de restaurant preocupat de mersul democraţiei în ţara de origine, devenit cunoscut după ce a relatat live cutremurul devastator care a culminat cu distrugerea centralei de la Fukushima, anunţă că l-a reclamat pe Victor Ponta la Parchet (nu spune şi care dintre ele).
Acum câteva zile, bloggerul Mistreţu, între altele supărat pe socialişti că ar ameninţa-o cu moartea pe Monica Macovei, a formulat pe blog un denunţ cetăţenesc către directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
„Aveţi un deţinut evadat. Numele lui este Adrian Năstase, născut în 1950, 22 iunie, condamnat definitiv şi irevocabil de ÎCCJ la doi ani cu executare. Permiteţi-mi să vă anunţ că am aflat din presă unde se ascunde. Deţinutul Adrian Năstase se află internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, Bucureşti, Calea Floreasca nr.8, Sector 1, Bucuresti. Vă invit să vă recuperaţi deţinutul de acolo”, scria Marius Mistreţu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Cotroceni, că nu va face plângere penală împotriva lui Victor Ponta. Anterior, surse citate de România TV declaraseră că Traian Băsescu va depune plângere penală împotriva primului-ministru ca urmare a faptului că acesta a mers la Bruxelles, la Consiliul European, în locul preşedintelui. Sursele citate susţineau că şeful statului vrea suspendarea premierului.
„Niciodată! Nu este treaba mea şi vă rog să nu-mi atribuiţi niciun fel de intenţie din acest punct de vedere. Nu am cerut nimănui acest lucru, nu am făcut astfel de afirmaţii”, a răspuns şeful statului la întrebarea şefului statului dacă va depune plângere penală împotriva lui Victor Ponta.
Curtea Constituţională a decis miercuri că reprezentarea României la Consiliul European se va face la nivel de preşedinte.
Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a plecat joi dimineaţa spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe şi de cel al Afacerilor Europene, scrie Mediafax.
În prima parte a zilei, Preşedinţia nu a oferit nici o informaţie despre programul lui Traian Băsescu pentru ziua de joi, însă surse citate de România TV au declarat că şeful statului nu a plecat la Consiliul European şi se află la Palatul Cotroceni. Informaţia a fost confirmată oficial abia la ora 13.00.
Potrivit Legii răspunderii ministeriale, „numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor”.
„In cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestuia din functie”, mai prevede lege.
Potrivit prevederilor legeale, „daca membrul Guvernului pentru care Presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala este si deputat sau senator, ministrul justitiei sau, dupa caz, primul-ministru va solicita Camerei competente sa declanseze procedura de adoptare a cererii de incepere a urmaririi penale”.
Curtea Constituţională a decis miercuri că reprezentarea României la Consiliul European se va face la nivel de preşedinte. Astfel că preşedintele Traian Băsescu participă la reuniunile Consiliului European. Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că există un conflict juridic între preşedinte şi premier.
„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012. În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru”, se arată în comunicatul dat publicităţii de către Curtea Constituţională
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului. Motivaţia decizie urmează să fie publicată în perioada următoare.