Experții în încălzirea locuințelor și eficiență termică dezvăluie cele șapte ”trucuri” care ne ajută să avem și căldură în casă, și facturi mici. Da, sunt posibile amândouă deodată, cu condiția să ținem seama de sfaturile specialiștilor.
Iată, mai jos, cele mai importante recomandări privind pregătirea casei pentru anotimpul rece, potrivit doctorulzilei.ro, care citează presa internațională.
1. Izolați țevile
De ce să facem asta? Pentru că țevile neizolate sunt predispuse la îngheț, după cum spune expertul Gordon Chalk. ”Unul dintre cele mai importante lucruri de făcut atunci când vă pregătiți pentru temperaturi de îngheț este să vă izolați conductele și rezervoarele de apă. Țevile neizolate sunt predispuse la îngheț, ceea ce poate provoca explozii, afectând curgerea apei. Recomand să folosiți manșoane de izolație pentru țevi. De asemenea, asigurați-vă că izolați robinetele de exterior. Izolarea rezervoarelor de apă caldă menține apa caldă și economisește energie în lunile de iarnă”, explică el.
2. Verificați sistemele de încălzire
Întreținerea sistemului de încălzire este, potrivit expertului, esențială pe durata iernii. Altfel, riscăm să se defecteze și să rămânem astfel fără căldură în locuință. ”Nu uitați să întrețineți sistemul de încălzire. Înainte ca temperaturile să scadă, solicitați unui profesionist să inspecteze centrala sau sistemul de încălzire pentru a vă asigura că totul funcționează eficient. Un sistem bine întreținut e mai puțin probabil să se defecteze în timpul iernii. Verificați setările termostatului și înlocuiți toate filtrele vechi sau deteriorate pentru a fi eficient”, spune Chalk.
Citește și O nouă zi naţională pentru români. S-a decis în ultima şedinţă de Guvern
3. Verificați robinetele
Dacă nu facem asta, riscăm să avem surprize neplăcute, care, cu siguranță, ne vor scoate bani din buzunar. Cel mai bun moment pentru a rula, ca verificare, robinetele este înainte de îngheț. Robinetul respectiv trebuie să fie deschis, pentru a permite mișcarea apei prin zona vulnerabilă a conductei de alimentare și, de asemenea, pentru a permite ca presiunea acumulată să fie eliberată.
4. Investiți într-un generator portabil
Da, vorbim despre o investiție, însă una care ne poate scuti ca, în cazul unor urgențe, să cheltuim mai mult decât am plătit pe acest generator. Din pregătirea casei pentru iarnă face parte, spun experții, și să luăm în calcul o posibilă întrerupere a curentului. În acest context, se recomandă să avem un generator portabil la îndemână și cu suficient combustibil. Acesta trebuie întreținut înainte de începerea sezonului rece, pentru a fi siguri că ne putem baza pe el la atunci când rămânem fără electricitate.
5. Verificați izolația casei
Înainte de primul îngheț, mai spun specialiștii, trebuie luată în considerare și consolidarea izolației casei, spune expertul în izolații Josh Rudin. Motivul este lesne de intuit: pentru a limita pierderile de căldură ale locuinței. ”Mansarda este o sursă mare de pierderi de căldură în timpul iernii, cu atât mai mult în timpul unui îngheț. Izolația suplimentară ajută la menținerea constantă a temperaturii pe care ați setat-o pe termostat. O mai bună izolație echivalează, de obicei, cu o păstrare mai eficientă a căldurii”, spune Rudin.
Citește și ATENȚIE la produsele de post! Ce arată studiul InfoCons pe produse tip burger vegetal