Cinci sfaturi esențiale pentru a avea căldură în casă și facturi mici

În anotimpul rece, confortul domestic ține, în primul rând, de temperatura din locuință. Mai multă căldură înseamnă, teoretic, mai mulți bani scoși din buzunar. Practic însă, susțin experții, există soluții pentru a avea și căldură, și facturi mici.
Irina Dumitrescu
16 nov. 2024, 17:17
Cinci sfaturi esențiale pentru a avea căldură în casă și facturi mici

Experții în încălzirea locuințelor și eficiență termică dezvăluie cele șapte ”trucuri” care ne ajută să avem și căldură în casă, și facturi mici. Da, sunt posibile amândouă deodată, cu condiția să ținem seama de sfaturile specialiștilor.

Iată, mai jos, cele mai importante recomandări privind pregătirea casei pentru anotimpul rece, potrivit doctorulzilei.ro, care citează presa internațională.

1. Izolați țevile

De ce să facem asta? Pentru că țevile neizolate sunt predispuse la îngheț, după cum spune expertul Gordon Chalk. ”Unul dintre cele mai importante lucruri de făcut atunci când vă pregătiți pentru temperaturi de îngheț este să vă izolați conductele și rezervoarele de apă. Țevile neizolate sunt predispuse la îngheț, ceea ce poate provoca explozii, afectând curgerea apei. Recomand să folosiți manșoane de izolație pentru țevi. De asemenea, asigurați-vă că izolați robinetele de exterior. Izolarea rezervoarelor de apă caldă menține apa caldă și economisește energie în lunile de iarnă”, explică el.

2. Verificați sistemele de încălzire

Întreținerea sistemului de încălzire este, potrivit expertului, esențială pe durata iernii. Altfel, riscăm să se defecteze și să rămânem astfel fără căldură în locuință. ”Nu uitați să întrețineți sistemul de încălzire. Înainte ca temperaturile să scadă, solicitați unui profesionist să inspecteze centrala sau sistemul de încălzire pentru a vă asigura că totul funcționează eficient. Un sistem bine întreținut e mai puțin probabil să se defecteze în timpul iernii. Verificați setările termostatului și înlocuiți toate filtrele vechi sau deteriorate pentru a fi eficient”, spune Chalk.

Citește și O nouă zi naţională pentru români. S-a decis în ultima şedinţă de Guvern

3. Verificați robinetele

Dacă nu facem asta, riscăm să avem surprize neplăcute, care, cu siguranță, ne vor scoate bani din buzunar. Cel mai bun moment pentru a rula, ca verificare, robinetele este înainte de îngheț. Robinetul respectiv trebuie să fie deschis, pentru a permite mișcarea apei prin zona vulnerabilă a conductei de alimentare și, de asemenea, pentru a permite ca presiunea acumulată să fie eliberată.

4. Investiți într-un generator portabil

Da, vorbim despre o investiție, însă una care ne poate scuti ca, în cazul unor urgențe, să cheltuim mai mult decât am plătit pe acest generator. Din pregătirea casei pentru iarnă face parte, spun experții, și să luăm în calcul o posibilă întrerupere a curentului. În acest context, se recomandă să avem un generator portabil la îndemână și cu suficient combustibil. Acesta trebuie întreținut înainte de începerea sezonului rece, pentru a fi siguri că ne putem baza pe el la atunci când rămânem fără electricitate.

5. Verificați izolația casei

Înainte de primul îngheț, mai spun specialiștii, trebuie luată în considerare și consolidarea izolației casei, spune expertul în izolații Josh Rudin. Motivul este lesne de intuit: pentru a limita pierderile de căldură ale locuinței. ”Mansarda este o sursă mare de pierderi de căldură în timpul iernii, cu atât mai mult în timpul unui îngheț. Izolația suplimentară ajută la menținerea constantă a temperaturii pe care ați setat-o pe termostat. O mai bună izolație echivalează, de obicei, cu o păstrare mai eficientă a căldurii”, spune Rudin.

Citește și ATENȚIE la produsele de post! Ce arată studiul InfoCons pe produse tip burger vegetal

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Bancnotele pentru care riști să ajungi la închisoare. Mare atenție când mergi la cumpărături!
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Se apropie sfârșitul lui Georgescu? Înregistrări compromițătoare
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
BREAKING | Soțul Georgianei Lobonț, condamnat la închisoare! Judecătorilor nu le-a venit să creadă ce aud! Ce infracțiune gravă a recunoscut că a comis
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Iranul își fortifică apărarea în fața eventualelor atacuri ale SUA și Israelului
MediaFlux
RĂSTURNARE privind PREZIDENȚIALELE! Viitorul președinte al ROMÂNIEI (ULTIMUL SONDAJ)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar