Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) a lansat, marți, spre dezbatere publică cinci teme din programul său național „Siguranță și prosperitate pentru România”.
„Cele cinci teme sunt următoarele: Renașterea națională, funcționarea statului, rolul României în lume, funcționarea economiei și noul stat social. La aproape o sută de ani de la Unirea din 1918 consider că suntem obligați să definim o viziune pe termen lung pentru România. UNPR își asumă această misiune și invită toate partidele la un dialog onest pe aceste teme. Programul naţional „Siguranţă şi Prosperitate pentru România” este punctul de plecare în aceste discuţii cu toate partidele politice. (…) Acest document lansat şi asumat de UNPR abordează subiecte extrem de importante pentru societate şi definitorii pentru noi ca partid”, a spus președintele UNPR, Gabriel Oprea, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.
Liderul UNPR a evitat să spună dacă a discutat şi cu partenerii din coaliţie, în special cu PSD, pe tema lansării acestui program, însă precizează că niciun partid „responsabil” n-ar avea cum să fie deranjat de astfel de propuneri. „Este viziunea noastră politică, a UNPR, un partid pe propriile picioare, un partid responsabil. (…) Eu nu cred că un partid politic responsabil din România poate fi deranjat de astfel de propuneri, care sunt nişte propuneri simple de construcţie împreună şi de chemare la dialog”, a spus Oprea.
Pe de altă parte, UNPR vrea ca în acest proiect să se implice şi preşedintele Klaus Iohannis, pentru a „armoniza” toate punctele de vedere. „Preşedintele României, cel care este omul ales de popor, este cel care va trebui să armonizeze, cel care va trebui ca toate aceste entităţi, partide politice, ONG-uri, cetăţeni, să se aşeze la dialog şi să putem ca împreună să avem o viziune pe termen lung”, a explicat vicepremierul Oprea.
El a adăugat că prima temă, renașterea națională, se referă la restabilirea echilibrului demografic și este strâns legată de valorile familiei.
„Ne propunem guvernarea orientată spre familii și nu spre indivizi. Ca măsuri concrete propunem susținerea familiilor cu copii, nu atât prin stimulente directe, cât prin servicii publice de calitate. De exemplu, creșterea numărului de creșe publice, care să poată îngriji copiii de la vârsta de un an, extinderea programului ‘Școală după școală’, gratuit până la ora 18,00″, a menționat Oprea.
În ceea ce privește funcționarea statului, liderul UNPR a propus creșterea salariilor în sistemul public în paralel cu reorganizarea sistemului.
„Funcționarea economiei este o altă temă vitală pentru România. Viziunea pe care UNPR și-o asumă este consolidarea competitivității economiei naționale, ținând cont de atuurile și de oportunitățile pe care le avem ca țară. Sunt cinci pârghii pe care le putem acționa în beneficiul României: un Cod fiscal care să încurajeze investițiile, facilități pentru încurajarea capitalului românesc, protejarea resursei umane înalt calificate, agricultura și dezvoltarea transporturilor”, a menționat Oprea.