Cinci tipuri de semințe terapeutice. Mulți români se feresc de ele, dar pot reduce nivelul multor boli grave

În cazul în care nu știai, semințele mici bombe de vitamine, iar la prima vedere, ele nu pot părea cele mai bogate în nutrienți benifici, însă nu este deloc cazul. Fie că vorbim despre semințele de chia, cele de dovleac sau alte soiur, toate pot fi adăugate cu usurințe în preparate ce pot fi consumate pe toată durata zilei.
Filip Stan
06 mart. 2024, 10:19
Cinci tipuri de semințe terapeutice. Mulți români se feresc de ele, dar pot reduce nivelul multor boli grave

Fie că vorbim despre semințele de chia, cele de dovleac sau alte soiur, toate pot fi adăugate cu usurințe în preparate ce pot fi consumate pe toată durata zilei.

Citește și Mitul mâncării sănătoase din vremea comunismului, demontat. Cât de toxice erau alimentele, de fapt

În semințe găsești de la fibre și grăsimi sănătoase, până la vitamine și minerale. Semințele sunt sursa ideală de nutrienți care pot face minuni pentru organismul tău.

Semințele joacă un rol vital în lumea plantelor, deoarece sunt esențiale pentru reproducere. Din semințe se dezvoltă o nouă plantă, lucru știut de toată lumea.

Acest lucru le face o completare excelentă pentru alimentația umană, datorită conținutului lor de nutrienți excepțional de variat.

Le poți compara cu un ou, de exemplu, din care se dezvoltă un pui. Ca și oul, semințele sunt un rezervor de nenumărate substanțe benefice necesare dezvoltării unei noi vieți.

Tipuri de semințe pe care ar trebui să le consumi

Mai jos ai tipurile de semințe pe care ar trebui să le consumi mai des.

Semințe de chia

În două linguri de semințe de chia sunt găsite nouă grame de fibre, patru grame de proteine și o mulțime de micronutrienti, cum ar fi zinc, magneziu, fosfor și fier.

Potrivit unei meta-analize realizată în 2021, semințele de chia sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3 și pot ajuta la sănătatea inimii prin reducerea colesterolului total, a trigliceridelor. De asemenea, aceste semințe pot crește colesterolul HDL (cel bun).

Mai mult decât atât, semințele de chia reduc tensiunea arterială la pacienții cu diabet de tip 2.

US Department of Agriculture susține că semințele de chia conțin de şase ori mai mult calciu decât laptele integral și conțin o cantitate mare de bor, ceea ce ajută la absorbția optimă a magneziului și a calciului.

Semințele de chia pot fi plasate în salate, supe, sandviciuri sau cereale cu lapte dimineața, ori consumate cu iaurt.

Pot fi adăugate produselor de patiserie sau panificație sau amestecate în shake-uri sau smoothie-uri, scrie doctorulzilei.ro.

Semințele de cânepă

Semințele de cânepă sunt cunoscute drept unele dintre cele mai nutritive aliment și au un raport ideal 3:1 de acizi grași Omega 6 și Omega 3.

Acizii grași sunt cunoscuți pentru rolul lor în producerea de hormoni, ameliorarea durerilor și a inflamațiilor și menținerea funcției membranei celulare.

În general, pentru a trata dezechilibrele hormonale, se recomandă o dietă atentă, însă majoritatea dietelor conțin prea mulți acizi grași Omega 6 și prea puțini acizi grași Omega 3, ceea ce face ca obținerea echilibrului ideal între acizi grași să fie cea mai mare provocare.

Salata de legume sau cea de fructe, produsele de panificație, rețetele de paste sau orezul sunt câteva dintre numeroasele moduri în care se poate consuma semințele.

Vitamina A (betacaroten și alfacaroten), vitamina C, potasiu, fibre alimentare, mangan, acizi grași Omega 3, vitamina B1, cupru, vitaminele B6, B3, B5 și triptofan sunt toate găsite în semințe de dovleac.

De asemenea, uleiul de semințe de dovleac îmbunătățește circulația sangvină și normalizează nivelurile de colesterol, desfundând arterele, ceea ce ajută la prevenirea complicațiilor grave la persoanele supraponderale.

Semințele de dovleac

În cazul în care nu știai, semințele de dovleac tratează inflamațiile, stările febrile și abcesele pulmonare, reduc toxicitatea alimentelor și chiar combat dependența de opiu.

De altfel, ele îmbunătățesc activitatea splinei, pancreasului și stomacului. Mai mult decât atât, semințele de dovleac ajută la regenerarea celulelor, ceea ce împiedică bătrânețea să apară mai repede.

Semințele de susan

Semințele de susan sunt cunoscute pentru prevenirea bolilor de inimă. Semințele de susan, datorită conținutului lor ridicat de grăsimi mononesaturate, reduc nivelul de colesterol rău LDL și curăță vasele de sânge de sedimentele grase.

Astfel, inima va fi protejată împotriva bolilor precum ateroscleroza și circulația sângelui va fi îmbunătățită.

Pe lângă cele precizate mai sus, semințele de susan ajută la reglarea tensiunii arteriale, ceea ce reduce riscul diferitelor boli cardiovasculare.

Semințele de in

Pe lângă proteine, acizi grași esențiali și fibre alimentare, semințele de in conțin lignină, o substanță care le asigură că sunt semințe-minune.

Aceasta este o categorie distinctă de fitoestrogeni, sau hormoni la plante, care sunt foarte similare în funcție de modul în care funcționează estrogenii, hormonii sexuali feminini.

Prin capacitatea sa de a neutraliza majoritatea radicalilor liberi din organism, lignina îndeplinește o funcție importantă de antioxidant.

În proporție de 0,3 grame de lignină la 100 de grame de semințe, semințele de in sunt printre cele mai bune surse de lignină.

Semințele de in au un efect antitumoral datorită ligninei. Lignina are proprietăți antiangiogenice, ceea ce înseamnă că împiedică crearea de vase de sânge noi la nivelul tumorilor canceroase care există deja, iar acest lucru a fost demonstrat științific.

Chiar și așa, acizii grași Omega 3 din semințele de in contribuie la proprietățile lor anticanceroase, pentru că împiedică dezvoltarea celulelor canceroase să se ataşeze de celulele sănătoase ale corpului.

Citește și Alimentele pe care românii nu le consumă, dar sunt cele mai sănătoase. Prelungesc viața chiar și cu zece ani

Astfel, consumul regulat de semințe de in ne protejează de cancerele de prostastă, colon și sân.

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii din România. Nu ai dreptul în propria curte sau pe teren. Mergi după gratii
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentul banal care îi poate lăsa fără permis
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a dat interzis pentru cei cu telefoane mobile. Toți românii trebuie să înțeleagă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Numărul incendiilor de vegetație din Grecia, de peste două ori mai mare decât anul trecut
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!