Cinci ”trucuri” prin care firmele își pot motiva angajații. Recompensele financiare ocazionale nu se numără printre acestea!

Experții susțin că există cinci metode esențiale prin care firmele își pot motiva salariații. Surprinzător sau nu, printre acestea nu se numără recompensele financiare ocazionale.
Irina Dumitrescu
11 feb. 2025, 13:51
Cinci ”trucuri” prin care firmele își pot motiva angajații. Recompensele financiare ocazionale nu se numără printre acestea!

Angajatorii care se respectă apelează la diferite metode pentru a-ți motiva angajații. Potrivit experților, sunt cinci ”trucuri” de bază prin care firmele pot reuși acest lucru. Surprinzător sau nu, bonusurile financiare ocazionale, considerate o metodă clasică, nu se numără printre aceste ”rețetele” de motivare a personalului, arată studiile.

De ce firmele nu merg la sigur cu stimulentele în bani? Pentru că salariații îsi doresc mai mult decât atât. Ei vor, printre altele, recunoaștere, echilibru între viața profesională și cea personală, oportunități reale de dezvoltare, notează manager.ro.

Iată, mai jos, care sunt cele cinci ”trucuri” esențiale prin care firmele își pot motiva salariații.

Cum pot firmele să-și motiveze angajații

  • 1.Flexibilitatea programului de lucru. Unul dintre cele mai apreciate beneficii pentru salariați este flexibilitatea programului. Asta poate însemna program de lucru adaptabil, zile libere suplimentare sau posibilitatea de a lucra remote. Studiile arată ca angajații care au mai mult control asupra programului lor sunt mai fericiți, mai productivi și mai loiali firmei pentru care lucrează.
  • 2.Bonusuri pentru dezvoltare profesională. Conform studiilor, mulți angajați vor să simtă că evoluează în carieră. Un salariat motivat este cel care are acces la cursuri de formare, certificări plătite de companie sau oportunități de avansare. În locul unui bonus financiar cheltuit rapid, un curs de specializare poate aduce valoare pe termen lung, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
  • 3.Recunoaștere și apreciere. Un simplu ”mulțumesc” sau un premiu simbolic poate urca semnificativ moralului angajaților. Recunoașterea meritelor prin premii, diplome sau chiar menționarea publică a performanțelor unui salariat crește nivelul de implicare și loialitate față de companie.
  • 4.Beneficii legate de sănătate și wellness. Angajații sunt tot mai interesați de echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Bonusurile ce vizează sănatatea fizică și mentală, cum ar fi abonamentele la sală și pachetele de asigurare medicală extinsă sunt foarte apreciate si contribuie la productivitate pe termen lung.
  • 5. Zile libere suplimentare. O altă metodă eficientă de a motiva angajații este aceea de a oferi, pentru performanțe deosebite, zile libere suplimentare. Multe companii implementează politici de „zi liberă de aniversare” sau zile libere pentru voluntariat, ceea ce ajută la îmbunătățirea satisfacției la locul de muncă.

Citește și Banca Transilvania introduce noi funcționalități în aplicația BT Pay. Cardul va putea fi primit fizic prin curier în Diaspora

Tot în urma studiilor a fost făcută și lista metodelor care nu prea funcționează în privința motivării salariaților.

Metodele la care firmele nu ar trebui să apeleze

  • 1.Bonusurile financiare ocazionale. Chiar dacă un bonus în bani este întotdeauna binevenit, acesta nu oferă motivație pe termen lung, susțin experții. De ce? Pentru că angajații se obișnuiesc rapid cu astfel de recompense și ajung să le considere drept un drept câștigat, nu un beneficiu. Studiile mai arată ca banii nu cresc satisfacția în muncă pe termen lung.
  • 2.Concursurile de productivitate. Unele companii organizează competiții interne pentru a crește performanța echipei, însă această metodă poate avea efect contrar celui dorit. În loc să motiveze, astfel de concursuri pot crea o atmosferă de stres și rivalitate nesănătoasa, iar angajații care nu câștigă pot simți frustrare sau demotivare.
  • 3.Cadouri generice fără valoare reala. Multe firme oferă cadouri simbolice de sărbători sau premii standardizate (agende, pixuri, produse promoționale). Acestea sunt adesea percepute ca fiind lipsite de valoare și nu reușesc să creeze o conexiune reală cu salariații.
  • 4.Mese gratuite doar în anumite ocazii. O masă gratuita la serviciu este un gest frumos din partea firmei, însă, dacă este făcut doar ocazional, nu este un factor motivator pe termen lung. În schimb, angajații apreciază mai mult tichetele de masă sau o alocație lunară pentru masa de prânz.
  • 5.Abonamente la servicii pe care angajații nu le folosesc. De multe ori, companiile oferă abonamente la platforme de fitness sau reduceri la diverse servicii, dar fără a analiza dacă angajații chiar au nevoie de acestea. Iar un beneficiu neutilizat este inutil și nu aduce valoare reală pentru salariat.

Potrivit experților, pentru a alege cele mai eficiente metode de motivare a personalului, firmele trebuie mai întâi să înțeleagă nevoile reale ale angajaților, pe care le poate furniza un sondaj intern.

O motivație durabilă poate fi asigurată printr-un un mix între bonusuri financiare și beneficii non-financiare.

Citește și ANPC, amendă pentru cinci bănci care au acordat credite în franci elvețieni. Nu au avertizat cu privire la riscul aprecierii monedei

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul plin de fibre și magneziu care te ajută să-ți menții inima tânără. Se găsește în orice supermarket, dar puțini români îl cumpără
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba. Ce se pregătește în România după demisia lui Klaus Iohannis
Playtech.ro
Amendă de 30.000 de lei pentru românii care pun aşa ceva pe câmp. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
„Oficiul Poștal Dispărut”, locul unde oamenii pot trimite scrisori morților pentru a-și alina dorul
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Mihaela Tatu revine în televiziune: S-au ivit momentul și formatul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mici la o terasă din Prahova. Cum s-a petrecut totul
Cancan.ro
Ce conțin iaurturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru ne spune care e singurul sănătos
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Verdict pentru Călin Georgescu. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu poate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Accident de ambulanță în Oradea: Trei persoane rănite și transportate la spital
MediaFlux
RĂSTURNARE privind DEMISIA lui IOHANNIS. Crin Antonescu a dezvăluit adevăratul motiv
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic