Cinci ”trucuri” prin care firmele își pot motiva angajații. Recompensele financiare ocazionale nu se numără printre acestea!

Experții susțin că există cinci metode esențiale prin care firmele își pot motiva salariații. Surprinzător sau nu, printre acestea nu se numără recompensele financiare ocazionale.
Irina Dumitrescu
11 feb. 2025, 13:51
Cinci ”trucuri” prin care firmele își pot motiva angajații. Recompensele financiare ocazionale nu se numără printre acestea!

Angajatorii care se respectă apelează la diferite metode pentru a-ți motiva angajații. Potrivit experților, sunt cinci ”trucuri” de bază prin care firmele pot reuși acest lucru. Surprinzător sau nu, bonusurile financiare ocazionale, considerate o metodă clasică, nu se numără printre aceste ”rețetele” de motivare a personalului, arată studiile.

De ce firmele nu merg la sigur cu stimulentele în bani? Pentru că salariații îsi doresc mai mult decât atât. Ei vor, printre altele, recunoaștere, echilibru între viața profesională și cea personală, oportunități reale de dezvoltare, notează manager.ro.

Iată, mai jos, care sunt cele cinci ”trucuri” esențiale prin care firmele își pot motiva salariații.

Cum pot firmele să-și motiveze angajații

  • 1.Flexibilitatea programului de lucru. Unul dintre cele mai apreciate beneficii pentru salariați este flexibilitatea programului. Asta poate însemna program de lucru adaptabil, zile libere suplimentare sau posibilitatea de a lucra remote. Studiile arată ca angajații care au mai mult control asupra programului lor sunt mai fericiți, mai productivi și mai loiali firmei pentru care lucrează.
  • 2.Bonusuri pentru dezvoltare profesională. Conform studiilor, mulți angajați vor să simtă că evoluează în carieră. Un salariat motivat este cel care are acces la cursuri de formare, certificări plătite de companie sau oportunități de avansare. În locul unui bonus financiar cheltuit rapid, un curs de specializare poate aduce valoare pe termen lung, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
  • 3.Recunoaștere și apreciere. Un simplu ”mulțumesc” sau un premiu simbolic poate urca semnificativ moralului angajaților. Recunoașterea meritelor prin premii, diplome sau chiar menționarea publică a performanțelor unui salariat crește nivelul de implicare și loialitate față de companie.
  • 4.Beneficii legate de sănătate și wellness. Angajații sunt tot mai interesați de echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Bonusurile ce vizează sănatatea fizică și mentală, cum ar fi abonamentele la sală și pachetele de asigurare medicală extinsă sunt foarte apreciate si contribuie la productivitate pe termen lung.
  • 5. Zile libere suplimentare. O altă metodă eficientă de a motiva angajații este aceea de a oferi, pentru performanțe deosebite, zile libere suplimentare. Multe companii implementează politici de „zi liberă de aniversare” sau zile libere pentru voluntariat, ceea ce ajută la îmbunătățirea satisfacției la locul de muncă.

Citește și Banca Transilvania introduce noi funcționalități în aplicația BT Pay. Cardul va putea fi primit fizic prin curier în Diaspora

Tot în urma studiilor a fost făcută și lista metodelor care nu prea funcționează în privința motivării salariaților.

Metodele la care firmele nu ar trebui să apeleze

  • 1.Bonusurile financiare ocazionale. Chiar dacă un bonus în bani este întotdeauna binevenit, acesta nu oferă motivație pe termen lung, susțin experții. De ce? Pentru că angajații se obișnuiesc rapid cu astfel de recompense și ajung să le considere drept un drept câștigat, nu un beneficiu. Studiile mai arată ca banii nu cresc satisfacția în muncă pe termen lung.
  • 2.Concursurile de productivitate. Unele companii organizează competiții interne pentru a crește performanța echipei, însă această metodă poate avea efect contrar celui dorit. În loc să motiveze, astfel de concursuri pot crea o atmosferă de stres și rivalitate nesănătoasa, iar angajații care nu câștigă pot simți frustrare sau demotivare.
  • 3.Cadouri generice fără valoare reala. Multe firme oferă cadouri simbolice de sărbători sau premii standardizate (agende, pixuri, produse promoționale). Acestea sunt adesea percepute ca fiind lipsite de valoare și nu reușesc să creeze o conexiune reală cu salariații.
  • 4.Mese gratuite doar în anumite ocazii. O masă gratuita la serviciu este un gest frumos din partea firmei, însă, dacă este făcut doar ocazional, nu este un factor motivator pe termen lung. În schimb, angajații apreciază mai mult tichetele de masă sau o alocație lunară pentru masa de prânz.
  • 5.Abonamente la servicii pe care angajații nu le folosesc. De multe ori, companiile oferă abonamente la platforme de fitness sau reduceri la diverse servicii, dar fără a analiza dacă angajații chiar au nevoie de acestea. Iar un beneficiu neutilizat este inutil și nu aduce valoare reală pentru salariat.

Potrivit experților, pentru a alege cele mai eficiente metode de motivare a personalului, firmele trebuie mai întâi să înțeleagă nevoile reale ale angajaților, pe care le poate furniza un sondaj intern.

O motivație durabilă poate fi asigurată printr-un un mix între bonusuri financiare și beneficii non-financiare.

Citește și ANPC, amendă pentru cinci bănci care au acordat credite în franci elvețieni. Nu au avertizat cu privire la riscul aprecierii monedei

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Zodiile care vor fi pe val până pe 1 mai. Cinci nativi sunt în culmea fericirii
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Se dau bani de la stat în luna mai. Actul care îţi asigură ajutorul financiar
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte