S-a vorbit și s-a scris mult despre performanța de atunci a lui Duckadam. ”Cum a reușit?”, ”Cât de mult s-a antrenat pentru asta?”, ”Știa unde vor șuta mingea adversarii?” sunt doar câteva întrebările care s-au auzit cel mai frecvent.
Odată cu marele portar, au devenit ”vedete” și mănușile pe care le-a purtat contra spaniolilor de la FC Barcelona, în finala Cupei Campionilor. Pentru orice colecționar respectabil, mănușile din finala care l-a transformat pe Duckadam în legendă erau o țintă cât se poate de atractivă.
Helmut Duckadam însă nu a renunțat prea curând la ele. Le-a scos la vânzare abia la 16 ani de la finala contra Barcelonei, în 2002. Atunci, un bărbat originar, la fel ca el, din județul Arad și stabilit ulterior în Canada le-a cumpărat cu 3.000 de dolari, notează sport.ro.
Anul trecut, proprietarul mănușilor le-a cedat, pentru câteva luni, Muzeului Fotbalului din București, unde au fost expuse spre a fi admirate de cei dornici să le vadă.
”Suntem onorați și bucuroși pentru că am putut oferi această șansă extraordinară pentru mai multe generații de români. Începând din 28 aprilie (2023 – n.r.), mănușile de poveste ale lui Helmut Duckadam sunt readuse în țară de Muzeul Fotbalului pentru mai multe luni. Sperăm ca proiectul nostru să inspire și să aducă modelele fotbalului aproape de suporteri prin simboluri excepționale precum acesta. După mai bine de două decenii mănușile lui Duckadam, aflate în proprietatea unui român stabilit în Canada, reintră în viața românilor!”, spuneau atunci reprezentanții Muzeului Fotbalului.
Helmut Duckadam a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C în 1997, iar în 1978 a fost transferat de UTA, echipa la care a debutat în Divizia A. După patru ani jucate în Arad, este transferat la Steaua București, unde se impune, treptat, drept titular. În 1986 devine „Eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni, cu Barcelona, a apărat toate cele patru penalty-uri de departajare ale catalanilor.
Fostul mare portar, care avea mari probleme cardiace, a încetat din viață luni, la vârsta de 65 de ani.