Rămăşiţele pământeşti se află în Biserica Santissima Annunziata din complexul Sant’Orsola din Florenţa: este vorba de Francesco di Bartolomeo del Giocondo şi de cei doi fii, informează cotidianul Il Giornale din Florenţa, conform sursei citate, scrie Agerpres.
Testul ADN constituie momentul-cheie al cercetării rămăşiţelor pământeşti ale Mona Lisei, începută acum doi ani de Comitetul naţional pentru valorificarea bunurilor istorice concomitent cu săpăturile desfăşurate de autorităţile provinciei Florenţa la fosta mănăstire Sant’Orsola.
Pentru acest ultim şi definitiv examen, după 300 de ani a fost deschisă Cripta Martirilor, care se află în spatele altarului Bisericii Santissima Annunziata, unde sunt îngropate rămăşiţele pământeşti ale rudelor ei.
În luna martie, opt schelete găsite în cursul săpăturilor de la mănăstirea Sant’Orsola au fost transferate la Ravenna pentru a fi supuse unor studii ştiinţifice.
Potrivit studiilor efectuate de antropologul Silvano Vincenti, nobila florentină şi model al lui Leonardo da Vinci ar fi putut fi înmormântată în 1542 în acelaşi loc în care s-au găsit cele opt schelete ce ar putea data din perioada în care a fost înmormântată Mona Lisa.
De altfel, trei schelete supuse testului cu carbon 14 sunt compatibile cu vârsta la care a decedat Lisa Gherardini, a spus Vincenti.
Rămăşiţele au fost supuse testului cu carbon 14 pentru a afla cărei perioade istorice îi aparţin, unui examen histologic pentru a verifica vârsta corpurilor, unui test de metale grele pentru a individualiza posibila prezenţă a unor boli, precum şi unor teste ADN, a precizat Vincenti.
Mostrele genetice prelevate de pe schelete vor fi confruntate cu rămăşiţele pământeşti ale soţului şi copiilor Monna Lisei Gheraldini, înmormântaţi împreună în Biserica Santissima Annunziata din Florenţa.
În mediile ştiinţifice se speră ca, după aceste teste, să se lămurească misterul identităţii Mona Lisei, cea mai influentă şi enigmatică femeie din istoria artei, potrivit aceleiaşi surse.