Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke, se pare că femeile, deoarece creierul lor îndeplineşte mai multe sarcini în acelaşi timp, în timpul zilei.
Mai mult, oamenii de ştiinţă au declarat că femeile care sunt private de somn suferă adesea de depresie şi accese de furie. În schimb, lipsa somnului nu pare să îi afecteze la fel şi pe bărbaţi.
Studii anterioare au asociat lipsa de somn cu un risc crescut de apariţie a bolilor de inimă, probleme de sănătate mintală, atac cerebral sau inflamaţii.
Dr. Michael Breus, expert în studierea somnului, crede că unele femei private de somn dezvoltă inflamaţii atât de severe în corp, încât se trezesc cu dureri fizice. Specialistul mai spune că femeile pot evita unele dintre aceste probleme asociate cu lipsa somnului dacă dorm la prânz. Totuşi, el avertizează că somnul de peste zi nu ar trebui să dureze mai mult de 90 de minute, scrie descopera.ro.
„Una dintre funcţiile majore ale somnului este de a-i permite creierului să se refacă singur”, a explicat prof. Jim Horne, director la Sleep Research Centre de la Universitatea Loughborough.
„În timpul somnului profund, cortexul, partea din creier responsabilă pentru gânduri, amintiri, limbaj etc intră într-un mod care îi permite să se refacă. Cu cât foloseşti mai mult din creier în timpul zilei, cu atât ai nevoie de mai multă odihnă pentru a-i permite să se refacă”, a mai explicat acesta.