Statul şi-a făcut deja calculele dacă majorează salariul minim. Ar încasa peste 100 de milioane de euro în plus din taxe şi contribuţii sociale pe salariile majorate şi nu ar avea nimic de plătit. Asta pentru că, în prezent, 1,2 milioane de angajaţi câştigă sub 800 de lei brut, însă niciunul nu este bugetar. De altfel, patronatele nu se opun măsurii.
„Vine pe o aşteptare naturală, salariul minim e în discuţie de mai mulţi ani. E şi o promisiune electorală. Nu putem să ne menţinem competitivitatea numai pe baza preţului scăzut al forţei de muncă pentru că asta va duce în final la a nu mai avea o forţă de muncă de o calitate necesară secolului 21″, a declarat, la România TV, Cristian Pârvan, Secretar General AOAR.
Angajaţii care ar avea de câştigat sunt cei cu calificări scăzute, care lucrează în construcţii sau confecţii. Ei ar primi în plus la salariul net aproximativ 70 de lei.
„În primul rând aceste salarii se găsesc în zona de competenţe minime, începând cu muncitorii necalificaţi, care din păcate reprezintă peste 12% din forţa de muncă a României. Este foarte mult în secolul 21”, a adăugat Cristian Pârvan.
Majorarea salariului minim pe economie nu bucură pe toată lumea. Şoferii, spre exemplu, vor plăti amenzi mai mari cu 14%. Asta pentru că punctul de amendă este calculat în funcţie de salariul minim.
Măsura ar putea avea şi alte efecte negative. Unii patroni vor prefera să angajeze muncitori la negru pentru a nu plăti taxe mai mari.