Cine conduce asaltul Hamas asupra Israelului: „Un zeu pentru tineri”. „Oaspetele” vrea să radă țara sfântă de pe fața Pământului

Creierul din spatele atacului sângeros pornit împotriva Israelului este un important lider palestinian, ajuns să fie printre cei mai respectați șefi ai facțiunilor paramilitare din regiune. „Oaspetele” a transmis un mesaj cutremurător, la puțin timp după lansarea miilor de rachete ce au făcut prăpăd în Israel.
Filip Stan
10 oct. 2023, 16:55
Cine conduce asaltul Hamas asupra Israelului: „Un zeu pentru tineri”. „Oaspetele” vrea să radă țara sfântă de pe fața Pământului
Cine conduce asaltul Hamas asupra Israelului: „Un zeu pentru tineri”. „Oaspetele” vrea să radă țara sfântă de pe fața Pământului

Cine conduce asaltul dezastruos al Hamas din Israel? Este întrebarea pe care mulți și-o pun în ultimele zile, după ce, sâmbătă, cerul țării sfinte a fost brăzdat neîncetat de mii de rachete. Asaltul uriaș declanșat de luptătorii Hamas împotriva statului evreiesc a dus campania care a provocat deja mii de victime în Israel la un nivel nemaivăzut de brutalitate.

Citește și: Strigătul sfâșietor de durere al tatălui studentei răpite în Hamas: „Speram să nu fie adevărat, dar era fata mea. Mi-aș dori să o pot mângâia”

Cine stă în spatele atacului Hamas asupra Israelului

O voce a transmis mesajul pe care nimeni nu și-ar fi dorit să îl audă vreodată. Calm și calculat, Mohammed Deif a dezlănțuit urgia.

„Ținând cont de continuarea abuzurilor împotriva poporului nostru, luând în considerare orgia ocupației și respingerea legilor și rezoluțiilor internaționale și având în vedere sprijinul american și occidental, am decis să punem capăt tuturor acestor lucruri, așa încât inamicul să înțeleagă că nu va mai putea să se delecteze fără să fie tras la răspundere”, a fost mesajul postat de Deif pe internet, la scurt timp de la lansarea rachetelor.

În timp ce mesajul creierului din spatele operațiunii Hamas era transmis, sute de luptători din prganizația paramilitarp treceau granița dintre Fâșia Gaza și teritoriul israelian prin gardul care le desparte. Sub protecția miilor de rachete lansate înspre Israel, luptătorii Hamas s-au împrăștiat și au început să ucidă, să rănească și să captureze mii de civili.

Pentru Deif, a cărui poreclă este „Oaspetele”, inspirată din obiceiul luptătorilor palestinieni de a petrece fiecare noapte în casa unui alt simpatizant pentru a nu fi prinși de serviciile speciale israeliene, acest asalt a fost cel mai îndrăzneț și letal de până acum, potrivit Financial Times.

Mohammed Deif a fost vânat de Israel timp de zeci de ani, însă a supraviețuit la mai multe tentative de asasinat. Un bombardament lansat acum 20 de ani l-a țintuit într-un scaun cu rotile după ce ar fi pierdut un braț și un picior. Deif s-a remarcat printre militanții palestinieni, mai ales prin atuurile lui de a păcăli armata israeliană, în timp ce luptătorii lui au făcut prăpăd. „Oaspetele” a reușit să devină unul dintre cei mai importanți lideri palestinieni, eclipsându-i pe rivalii din Fatah, o facțiune mai moderată preferată de Occident, cât și pe ceilalți lideri Hamas, o grupare considerată teroristă de SUA, UE și Israel.

Chiar și înainte de asta, Deif era precum o personalitate sfântă și foarte respectată atât în cadrul Hamas, cât și de către palestinieni”, a spus Mkhaimar Abusada, profesor de politică de la Universitatea Al-Azhar din Gaza. Ultima operațiune împotriva Israelului îl va transforma probabil într-un personaj „asemănător unui zeu pentru tineri”, a adăugat Abusada.

Cel mai mare avantaj pe care îl are Hamas este numărul uriaș de ostatici pe care i-a luat în Gaza. În trecut, Israelul a eliberat 1.000 de prizonieri palestinieni în schimbul unui singur soldat ținut în captivitate timp de cinci ani. „Hamas înțelege foarte bine că, atunci când este vorba de capturarea prizonierilor israelieni, răbdarea este tot ceea ce au nevoie. Cu timpul, publicul israelian va crea presiunea. Tot ceea ce are Hamas de făcut este să aștepte”, a explicat un diplomat regional.

Cine este Mohammed Deif

În interviuri, analiștii israelieni și palestinieni, inclusiv cunoscuți ai lui Deif, îl descriau pe acesta drept un bărbat tăcut, dar intens, care nu era interesat de rivalitățile dintre diferitele facțiuni palestiniene, dar care avea un singur obiectiv: să schimbe natura conflictului arabo-israelian și nu s-a ferit niciodată să folosească violența ca unul dintre mijloacele prin care să realizeze acest lucru. Deif a fost descris și ca un om care avea capacitatea de a evolua împreună cu progresul tehnologic al armatei israeliene, demonstrată în războiul feroce de 11 zile dintre grupul de militanți palestinieni și Israel în 2021.

„Trebuie să te lupți cu israelienii în Israel și să le demolezi fantezia că pot fi în siguranță în teritoriul ocupat”, a spus un luptător palestinian ajuns politician care l-a întâlnit pe Deif la începutul anilor 2000.

Hamas a apelat la valuri interminabile de rachete simple în încercarea de a copleși sistemul de apărare antirachetă al Israelului, care aproape că a rămas fără muniție înainte să se ajungă la un acord de încetare a focului. Ca și alți membri Hamas, Deif consideră că Acordurile de la Oslo reprezintă o trădare a mișcării de rezistență și a obiectivului original de a înlocui Israelul cu un stat palestinian.

„Deif a încercat să înceapă al doilea război pentru independența Israelului. Obiectivul principal este, pas cu pas, distrugerea Israelului. Acesta este unul din primii pași – acesta este doar începutul”, a spus Eyal Rosen, un colonel din armata de rezerviști israelieni care a participat cândva la operațiunile din Fâșia Gaza.

Deif, cândva un fabricant de bombe artizanale și arhitect al programului început acum zeci de ani pentru crearea unei rețele de tuneluri sub Gaza, s-a născut în anii ’60 în tabăra de refugiați Khan Younis, purtând numele Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, potrivit unui oficial israelian. Israelul spune că Deif este responsabil pentru moartea a zeci de persoane ucise în atacurile sinucigașe, inclusiv pentru un val de atacuri din 1996 în care au murit peste 50 de civili.

Despre Deif se spune că ar fi fost instruit de Yahya Ayyash, un fabricant de bombe poreclit „Inginerul” care a fost asasinat de Israel în 1996 cu un telefon mobil încărcat cu explozibili. Deif a câștigat apoi și mai multă influență în cadrul Brigadelor Qassam, aripa militară a Hamas. Oficialul israelian a spus că Deif a fost implicat în procesul de creare a primelor rachete rudimentare din arsenalul Hamas, care acum numără zeci de mii de rachete – 3.500 dintre ele au fost lansate doar sâmbătă. Deif căuta mereu ținte cu un impact cât mai mare, precum coloniștii sau soldații din teritoriile ocupate, autobuze din Ierusalim și Tel Aviv. Tot el a fost cel care a orchestrat atacurile cu rachetă care îi trimit pe israelieni în buncăre la intervale regulate.

Citește și: Războiul din Orientul Mijlociu, semn al Apocalipsei? Ce spune Biblia: „Gaza va fi părăsită, poporul va fi izgonit ziua-n amiaza mare”

 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. E ultimul avertisment: Nu spun că vine apocalipsa, dar...
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Capcana de la semafor. Rămâi pe loc fără permis
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'