Se spune că sora lui Kim Jong-il şi soţul acesteia, amândoi în vârstă de 66 de ani, au fost desemnaţi chiar de fostul dictator, înainte să moară în 2011, pentru a ajuta la consolidarea autorităţii fiului său, informează luni ziarul ABC, citat de Agerpres.
În acest sens, mulţi experţi cred că nu întâmplător mătuşa lui era aşezată în dreapta lui Kim Jong-un la sesiunea Comitetului central al Partidului Muncitorilor, când liderul comunist şi-a adresat mesajul provocator lumii în care se angaja să-şi menţină armele nucleare.
Fiica lui Kim Ir Sen, Kyong-hui, este de multe ori singura femeie care apare în poze alături de generali şi de şefii partidului comunist, în timp ce soţului ei a fost timp îndelungat confidentul răposatului Kim Jong-il şi totodată vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Apărării – organul suprem al puterii în fruntea căruia se afla odinioară Conducătorul iubit. Jang Song-thaek este de asemenea legătura-cheie a regimului cu China, al cărei sprijin în termeni economici este vital pentru Phenian.
De la crearea sa, în 1948, Coreea de Nord a fost o chestiune a familiei Kim. Ca prima familie, funcţia cea mai importantă a unchilor lui Kim Jong-un este cea de apărare a dinastiei şi de proiectare a imaginii unei mari figuri militare capabile să controleze posibilele critici şi disensiuni în cadrul aparatului guvernului. Fiica lui Kim Ir Sen a fost o figură politică cheie a Coreii de Nord timp de patru decenii. Iar soţul ei, Jang Song-thaek, se prefigura ca noul om forte al Coreii de Nord încă din vremea lui Kim Jong-il. Totuşi, el nu s-a aflat întotdeauna în graţiile puterii.
Născut la 2 februarie 1946, la Kagwon-do, el a studiat la Moscova între 1968 şi 1972, iar la întoarcere s-a căsătorit cu fiica preşedintelui de atunci, Kim Ir Sen. Au împreună o fată, care a studiat la Paris şi care a preferat să se sinucidă, decât să se întoarcă la Phenian şi să-şi părăsească iubitul. După ce a ocupat mai multe funcţii în Partidul Muncitorilor şi în serviciile de securitate naţională, Jang Song-thaek a căzut în dizgraţie, în 2004, potrivit mărturiilor unor importanţi dezertori.
Doi ani mai târziu, el a reapărut în delegaţia lui Kim Jong-il în China şi a ştiut să-şi câştige din nou încrederea, până la prefigurarea sa ca posibil succesor. În aprilie 2009, el a fost numit vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Apărării, având misiunea de a facilita tranziţia puterii după moartea lui Kim Jong-Il.
Din 2011, cei doi au apărut constant în fotografiile alaiului oficial al tânărului Kim, un semn că ambii fac parte din anturajul intim al tânărului lider şi al puterii.
O curiozitate: când mătuşa nu-şi ajută nepotul să guverneze ţara, ea gestionează un restaurant din Phenian, care serveşte hamburgeri, numele fiind înlocuit însă cu cel de carne tocată şi pâine. Un privilegiu culinar care este rezervat doar elitelor din capitala nord-coreeană.
Există şi un al treilea membru în acest triunghi al puterii: Choe Ryong-hae; un birocrat al partidului care a fost numit şef al forţelor armate după epurarea mai multor veterani. Ei sunt cei trei meniţi să facă din Kim Jong-un o figură naţională de mare prestanţă, un strateg militar capabil să forţeze o criză internaţională. Ceea ce se pare că au reuşit, mai scrie presa internaţională.
Coreea de Nord pare să se pregătească să efectueze în următoarele zile un nou test de rachetă balistică şi un al patrulea test nuclear, după două luni de la ultimul test nuclear, care i-a adus o nouă serie de sancţiuni internaţionale.