Camera Deputaţilor
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a fost ales, miercuri, în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu 216 voturi pentru şi 101 împotrivă.
Tot miercuri a fost stabilită şi componența Biroului Permanent, cu 312 voturi pentru și 3 împotrivă.
PSD deține în Biroul permanent al Camerei trei posturi de vicepreședinte, două de secretar, unul de chestor, în timp ce PNL are un post de vicepreședinte, unul de secretar, iar USR un secretar și UDMR, ALDE și PMP — câte un chestor, conform algoritmului parlamentar.
Potrivit listei votate de deputați, Florin Iordache (PSD), Gabriel Vlase (PSD), Rovana Plumb (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL) vor fi vicepreședinți, Marcel Ciolacu (PSD), Ioana Bran (PSD), Corneliu Mugurel Cozmanciuc (PNL) și Cristian Ghinea (USR) vor fi secretari, iar Mircea Drăghici (PSD), Seres Denes (UDMR), Andrei Gerea (ALDE) și Valeriu Steriu (PMP) vor fi chestori. Votul a fost secret cu bile.
Senat
Călin Popescu Tăriceanu a fost reales, cu 87 de voturi „pentru”, în funcţia de preşedinte al Senatului, el fiind propunerea PSD şi ALDE şi singura nominalizare a partidelor pentru această funcţie. Împotriva lui Tăriceanu au votat 40 dintre senatorii prezenţi.
Senatul a stabilit miercuri componența Biroului permanent pentru prima sesiune a legislaturii 2016 – 2020.
Grupul parlamentar al PSD, cel mai numeros, are două funcții de vicepreședinte al Senatului — Niculae Bădălău și Claudiu Iulian Manda, doi secretari — Adrian Țuțuianu și Marian Pavel și doi chestori — Doina Elena Federovici și Paul Stănescu.
PNL are un vicepreședinte — Laura Iuliana Scântei, un secretar — Ionel Marcel Vela și un chestor — Alexandru Pereș.
Grupului USR îi revine o funcție de vicepreședinte al Senatului — Mihai Goțiu.
Grupul PMP are un secretar în Biroul permanent — Iustin Talpoș.
Din partea UDMR, Tanczos Barna ocupă una dintre cele patru funcții de chestor al Senatului.
ALDE nu are altă funcție în Biroul permanent decât cea de președinte al Senatului, în care a fost ales Călin Popescu-Tăriceanu.
În privinţa mandatelor de parlamentari, PSD şi-a asigurat o majoritate confortabilă după semnarea protocolului de cooperare parlamentară cu UDMR. Cele trei formaţiuni au împreună 280 de parlamentari din totalul de 465.
Majoritatea parlamentară
Coaliţia PSD, ALDE şi UDMR adună 280 de parlamentari dintr-un total de 465, iar dacă mai punem la socoteală că grupul minorităţilor votează, de regulă, cu puterea se va ajunge la un total de 297 parlamentari, ceea ce înseamnă că orice lege va trece fără probleme prin Parlament.