Livrările vaccinului COVID-19 produs de Moderna către statele membre UE și SEE au început de luni, 11 ianuarie, conform unui anunț făcut de companie.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a transmis că vaccinul Moderna e recomandat persoanelor de peste 18 ani, în timp ce Pfizer pentru cele de peste 16 ani.
„Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Gheorghiță.
Medicul a explicat că nu e recomandată vaccinarea dacă suntem bolnavi. Ce se întâmplă dacă mergem la vaccin și nu știm că suntem deja infectați cu COVID?
„Nu se modifică cu nimic datele de siguranță. Persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă, o stare acută febrilă. Bolile infecțioase doar în 10 % din cazuri sunt simptomatice. Nu putem să facem teste înainte de fiecare vaccin. Important e că persoană să nu aibă contraindicații”, a explicat medicul la Digi24.
Dacă pacientul se infectează între cele două doze de vaccin, rapelul se face la o lună după vindecare.
„E important să lăsăm să se finalizeze boala și ulterior, după o lună facem rapelul. Anumite persoane au primit rapelul până la 6 săptămâni”.
Valeriu Gheorghiță a afirmat că orice persoană de pe teritoriul României se poate vaccina, indiferent dacă are sau nu asigurare. Românii se pot vaccina la centrul cel mai apropiat de locuință sau de locul de muncă.
Citiți și
Vaccinul produs de Moderna ajunge în România. Valeriu Gheorghiţă a spus când soseşte prima tranşă