Cine e afaceristul care a acceptat să-l asasineze pe Benjamin Netanyahu. Suma impresionantă de bani pe care a cerut-o în schimbul gestului extrem

Poliția și serviciile de informații israeliene au anunțat ieri că au dejucat un complot iranian care îl viza pe Benjamin Netanyahu.
Alina Costache
20 sept. 2024, 16:05
Cine e afaceristul care a acceptat să-l asasineze pe Benjamin Netanyahu. Suma impresionantă de bani pe care a cerut-o în schimbul gestului extrem

Poliția și serviciile de informații israeliene au declarat că au dejucat un complot iranian de asasinare a liderilor israelieni, inclusiv a prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Cine este afaceristul care voia să-l asasineze pe Netanyahu

Pe numele său Moti Maman, afaceristul de etnie ebraică în vârstă de 73 de ani din orașul Așkelon din Israel, este acuzat că a intrat pe ascuns de două ori în Iran, prin Turcia, pentru a se întâlni cu oficiali ai serviciilor de informații care conduc presupusele comploturi din Teheran.

Discuțiile ar fi inclus potențiale planuri de a-l ataca pe premierul Netanyahu, pe ministrul Apărării Yoav Gallant, pe șeful serviciilor de informații „Shin Bet”, Ronen Bar și fostul prim-ministru Naftali Bennett, printre alții.

Citește și : Urs polar găsit într-un oraș european. Autoritățile l-au ucis prin împușcare

Poliția și Shin Bet au spus că presupusele comploturi au vrut să aibă rolul de represalii pentru uciderea șefului Hamas, Ismail Hanieyh, la Teheran, în iulie. Atunci, Iranul a acuzat Israelul că l-ar fi ucis.

O declarație comună a poliției și Shin Bet l-a acuzat pe Maman că a discutat despre posibilitatea de a acționa ca un curier de bani pentru alții în Israel, de a localiza elemente rusești și americane pentru eliminarea oponenților Teheranului din Europa și SUA și de a recruta un „agent dublu” Mossad.

Ce spune investigația poliției și a serviciilor de informații

Potrivit Shin Bet și anchetei poliției, Maman era un om de afaceri care a locuit perioade îndelungate în Turcia, unde a întreținut relații de afaceri și sociale cu cetățeni turci și iranieni.

În aprilie anul acesta, Maman a convenit, prin medierea a doi turci, numiți de Shin Bet drept Andrey Farouk Aslan și Junayd Aslan, să se întâlnească cu un om de afaceri bogat din Iran, pe nume Eddy, pentru a discuta despre activitatea de afaceri.

Maman a călătorit în orașul turc Samandag, aproape de Siria, și s-a întâlnit cu doi reprezentanți trimiși de omul de afaceri iranian, potrivit Shin Bet. În Samandag, suspectul israelian și iranianul au susținut un apel telefonic, după ce acesta din urmă nu a putut să părăsească Iranul.

Citește și : Rusia ameninţă Europa: „Satan II are nevoie de 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi Parlamentul European!”

În mai, a menționat Shin Bet, suspectul s-a întors în Turcia pentru a se întâlni cu cei doi reprezentanți ai lui Andrey, Junayd și Eddy.

După ce se pare că omul de afaceri iranian nu a putut să părăsească Iranul pentru a se întâlni în Turcia, Maman a intrat ilegal în Iran printr-o trecere terestră din apropierea orașului Van, din estul Turciei, a declarat agenția de securitate.

În Iran, Maman s-a întâlnit cu Eddy și o persoană numită Khwaja, care s-a prezentat ca membru al forțelor de securitate iraniene. Maman s-a prezentat ca cetățean israelian în timpul unei întâlniri la casa lui Eddy din Iran, potrivit anchetei.

În timpul acelei întâlniri, Eddy i-a sugerat suspectului israelian să efectueze diverse misiuni în Israel pentru regimul iranian, inclusiv plasarea de bani sau a unor arme în anumite locații, fotografierea zonelor publice aglomerate și amenințarea altor civili israelieni care acționau în numele iranienilor și nu și-au îndeplinit misiunile, a constatat Shin Bet.

Agenția de securitate a spus că la casa lui Eddy, Maman s-a întâlnit cu oficiali iranieni de informații care i-au cerut să „avanseze atacurile de asasinat” asupra prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ministrului Apărării, Yoav Gallant, și a șefului Shin Bet, Ronen Bar.

Oficialii serviciilor secrete iraniene au analizat, de asemenea, posibilitatea de a asasina alți înalți oficiali, inclusiv fostul premier Naftali Bennett, potrivit anchetei.

Care este contextul

Anunțul a venit cu Israelul în pragul unui război total cu reprezentantul Iranului în Liban, Hezbollah, după ce dispozitivele electronice deținute de membrii grupării teroriste au explodat, ucigând zeci de oameni și rănind mii.

La începutul acestei săptămâni, Israelul a anunțat că Hezbollah a complotat pentru asasinarea foștilor oficiali de rang înalt ai apărării, unul dintre ei fiind Moshe Ya’alon, fostul șef de stat major al Forțelor de Apărare Israeliene.

 

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore