Cine e câștigătorul bătăliei la carburanți. Abia în această primăvară lucrurile au început să se schimbe. De la o diferență de 47 de bani pe 31 martie, suma a ajuns la 66 de bani pe 6 aprilie şi 68 de bani pe 11 aprilie.
Cine e câștigătorul bătăliei la carburanți. Spre ce mașini trebuie să se îndrepte românii pentru a avea mai mulți bani în portofel
Chiar dacă benzina s-a ieftinit, în funcție de tendinţa petrolului pe bursele internaţionale, motorina pare să o ia cu totul în altă direcție. Aceasta a atins noi maxime istorice. O singură dată s-a mai putut observa o diferență atât de mare între cele două. În ultimii șapte ani, doar între noiembrie 2018 şi martie 2019 am mai avut diferenţe semnificative, dar, în general, sub 50 de bani pe litru.
În Polonia, conform monitorului european, benzina costă 1.42 EUR/litru, iar motorina era pe 4 aprilie mai scumpă: 19 eurocenţi, faţă de 13 eurocenţi în România şi 12 eurocenţi în Ungaria. În Bulgaria, diferenţa era de doar 2 cenţi, în timp ce, în Slovacia, motorina era mai ieftină cu 3 cenţi, potrivit buletinului Comisiei Europene.
Autoturismele diesel rămân o variantă bună pentru șoferii care fac drumuri lungi în afara orașului. Dacă cineva circulă exclusiv în oraș, zi de zi, în aglomerație, o mașină diesel nu are justificare. Pentru că în scurt timp vă începe să aibă probleme cu filtrul de particule, injectoarele, valva EGR și alte piese care cedează dacă mergem numai la viteză redusă, pe distanțe scurte în care motorul nu ajunge să atingă temperatura maximă.
„În ultimii 5 ani, numărul pieselor auto căutate de șoferii vehiculelor pe benzină s-a micșorat simțitor. Majoritatea celor care caută piese sunt proprietari de vehicule diesel care au început să cedeze. Este clar că mașinile pe benzină sunt mai fiabile în timp și necesită investiții mult mai mici. De exemplu, la fiecare 10 turbo-suflante dedicate motoarelor diesel se cumpără o singură turbină pentru un motor pe benzina” spun specialiștii de la www.PieseAuto.ro.
Cât despre mașinile hibrid, prețul ridicat încă nu le face să fie o soluție viabila. Economia de carburant nu este atât de mare încât să merite achiziția unui asemenea autoturism. Mai mult, acumulatorii își pierd din eficiență în timp, iar asta presupune alte costuri pe termen lung.
Citește și: Cât costă benzina şi motorina în benzinăriile din România. Statul vrea să acorde subvenţie la carburanţi