Dan Turturică se aruncă dintr-un scandal într-altul. Cel mai recent are legătură cu transmisiunea TVR a Campionatului Mondial, despre care din ce în ce mai mulți specialiști în presa sportivă susțin că este un fiasco.
Deși a plătit o mulțime de bani pentru transmisiune, 9,2 milioane de euro, cu Dan Turturică la cârma TVR, postul național nu reușește să-și facă datoria față de plătitorii de taxe și impozite, susțin specialiștii.
Joi, 1 Decembrie, Spania – Japonia 1-2, unul dintre cele mai șocante meciuri de la Mondial, s-a jucat pe TVR 2. Celălalt, Germania – Costa Rica 4-2, a fost și mai greu de găsit în grilă. A fost transmis pe un post obscur, TVR Info.
Pe TVR 1 a fost transmisă o emisiune de 1 Decembrie, decizie care a înfuritat românii, inclusiv pe jurnalistul TVR Dorin Chioțea, care l-a făcut praf pe Turturică.
Comentatorul sportiv Bogdan Socol s-a declarat la rândul său nemulțumit de calitatea jurnaliștilor trimiși în Qatar, de TVR.
„Nu vreau să fie interpretată postarea asta drept hate, pentru că nu este. Dar mă uit la Brazilia – Serbia și nu înțeleg ceva. Comentariul este lipsit de viață, de parcă ar fi comentat din cabina TVR, nu chiar de la fața locului. Pai, fără supărare, eu am comentat cu mai multa pasiune de la Voluntari.
Am citit un interviu în GSP cu comentatorul meciului și povestea ca a început documentarea pentru Mondial de vreo 4 luni. Nu s-a văzut vreo clipa pregătirea minuțioasă de care vorbea.
OK, nu e musai să vii cu informații întruna în timpul meciului, dar nu am auzit nimic WOW până acum, în peste 70 de minute. Poate că ritmul meciului nu este cel mai ridicat, dar este datoria crainicului să țină publicul în priză și poate umple timpii morți cu povesti pe care le găsești din belșug despre protagoniștii Cupei Mondiale.
Altfel, ce voiam sa subliniez este că e diferență de la cer la pământ de la vorbe la fapte”, a declarat Socol, pe Facebook.
De asemenea, un alt scandal legat de numele lui Dan Turturică face referire tot la un eveniment din anul 2022. Este vorba despre concursul muzical Eurovision, în care țara noastră a fost furată, aspect recunoscut de TVR. Turturică s-a alăturat corului de nemulțumiți în plină fază. A amenințat cu retragerea țării noastre din concurs, cu procese, dar la doar câteva luni, s-a făcut că a uitat de afirmațiile belicoase. Astfel, România a fost anunțată de TVR drept participantă la concursul muzical, care va fi organizat în Marea Britanie, în 2023.
Numirea lui Dan Cristian Turturică la vârful TVR a stârnit o mulțime de discuții la nivel social și politic.
Turturică a debutat în presă în anii ’90, ca reporter. De-a lungul timpului a scris la ziarul România Liberă, la Evenimentul Zilei și la Ziua. Din 2015 până în 2019 a fost redactor șef la site-ul Digi24, presa de casă a USR la acea vreme, care denigra constant PSD.
„Câinele de pază al USR” și-a creat un site obscur, „Universul”, după care a fost propulsat în funcția de director al TVR.
De asemenea, de-a lungul timpului, Dan Turturică a colaborat cu cei mai controversați patroni din presa din România. Printre aceștia, Sorin Ovidiu Vîntu, fost mogul la Realitatea, care-l plătea pe jurnalist cu 10.000 de euro lună de lună.
Turturică are o avere fabuloasă, potrivit declarației sale de avere:
– 5 terenuri cu o suprafață de peste 12.000 de metri pătrați;
– o casă cu o suprafață de aproape 400 de metri pătrați;
– tablouri în valoare de 35.000 de euro;
– bijuterii în valoare de 25.000 de euro;
– depozit bancar de 48.000 de euro;
– depozit bancar de 70.000 de lei (peste 14.000 de euro);
– depozit bancar de peste 11.000 de dolari;
– alte depozite bancare în valoare de peste 10.000 de euro, însumate.
În urmă cu câțiva ani, Capital.ro scria că Dan Turturică locuiește într-un imobil estimat la aproape 1 milion de euro.
Pentru anul trecut, Dan Turturică a raportat patru surse de venit: 16.956 lei pe an salariu de la o firmă, 23.675 lei anual de la o altă firmă, 1.006 lei de la Universitatea București cu titlul de „activitate didactică” și 112.000 lei pe an încasați ca dividende. Anual, soția ziaristului aduce și ea în casă circa 13.000 lei din două colaborări, 24.600 lei din drepturi de autor și 62.383 lei cu titlul de dividende, informează Fanatik.
Nici salariul de la TVR nu este de neglijat. Fosta președintă a Televiziunii Române primea lunar 28.500 de lei brut (5.800 de euro aproximativ salariul brut, 3.400 de euro net), plus un spor de vechime de 25%. Asta înseamnă că suma totală este cu aproape 1.000 de euro mai mare decât a președintelui României, scrie chiar site-ul lui Turturică.