Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o primă reacție după ce Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcția de premier, după un an și jumătate de mandat. „Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru”, a declarat Maia Sandu.
Maia Sandu i-a mulțumit Nataliei Gavrilița pentru activitatea desfășurată cât timp s-a aflat la fruntea Guvernului.
„Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare – acolo unde alții doreau război și faliment. Mulțumim mult, Natalia! Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu, vineri, pe pagina de Facebook.
Citește și Guvernul Republicii Moldova a demisionat. Natalia Gavrilița a făcut anunțul
Natalia Gavriliță și-a dat demisia din funcția de premier al Republicii Moldova printr-o declarație de presă.
„Am știut să păstrăm calmul în Transnistria. Am păstrat pacea și stabilitatea economică a țării în ciuda agenților destabilizator. Sunt mândră că am accelerat proiectele de infrastructură care stagnau din cauza incompetenței și corupției.
În ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate foarte înalt de UE. Oamenii noștri merită să se bucure de toate beneficiile UE de care au fost lipsiți 30 de ani. Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede. Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu oameni constructivi, orientați spre dezvoltare, cu expertiză în domeniul economiei și a investițiilor”, a afirmat Gavrilița.
Dorin Recean are 48 de ani și a fost consilier prezidențial pe lângă președintele Republicii Moldova pe probleme de securitate. Începând din 7 februarie 2022 deține funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate.
A fost ministru de Interne în perioada 2012 – 2015, în guvernele Filat și Leancă, ocazie cu care a reformat sistemul polițienesc din Republica Moldova. Anterior a fost și ministru adjunct al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor. După alegerile din 2014, Recean s-a retras din politică și a intrat în mediul privat.
Este absolvent al Academiei de Științe Economice din Moldova și are o diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport. A și predat ulterior la Academia de Științe Economice.
Dorin Recean este vorbitor de română (limba maternă), rusă, engleză și franceză, potrivit CV-ului oficial.
Conform declarației sale de avere, în 2021, înainte de a reveni în politică, Recean a lucrat în mediul privat, în zona de consultanță big data. În 2021, el a obținut venituri de 21.750 de euro de la compania britanică ALACO LIMITED, 9250 dolari de la UNDP, 26.332 lei moldovenești (circa 1.300 euro) ca lector de la Universitatea Tehnică a Moldovei și 4.819.984 lei moldovenești (circa 239.706 euro) ca salariu de la Moldova Agroindbank. De asemenea, a obținut dividende de la compania U.S. Food Network S.R.L. în valoare de circa 35.653 euro. Recean are în conturi, în total, sumele de 107.887 euro, 29.217 dolari, 1.371 lire sterline, 1,1 milioane lei moldovenești (54.705 euro) și 537 de lei românești.