Cine e Maria Cuțarida-Crătunescu, prima femeie medic din România. A reușit să deschidă prima policlinică privată și prima creșă din țară!

De când cu pandemia de coronavirus, toată responsabilitatea vieților noastre a căzut în mâna medicilor români. În ultimii doi ani, medicii au lucrat zi și noapte pentru a salva fiecare pacient care s-a îmbolnăvit cu virusul cumplit.
Alina Costache
07 feb. 2022, 10:23
Cine e Maria Cuțarida-Crătunescu, prima femeie medic din România. A reușit să deschidă prima policlinică privată și prima creșă din țară!

Cine e Maria Cuțarida-Crătunescu, prima femeie medic din România. Puțini știu însă cum a început această meserie în țara noastră și cine a fost prima femeie care a reușit să vindece oameni.

Cine e Maria Cuțarida-Crătunescu, prima femeie medic din România

Maria Cuţarida – Crătunescu este prima femeie medic din România. Aceasta a înfiinţat Societatea Maternă şi a înființat prima creşă de fabrică din ţara noastră și era o feministă convinsă într-o perioadă în care această mişcare din ţara noastră începea ofensiva împotriva prejudecăţilor sociale.

S-a născut la 10 februarie 1857, la Călărași, într-o epocă în care femeile abia dacă terminau opt clase, nu aveau drept de vot, şi doar cele din familii burgheze frecventau liceul. Aceasta a avut studiile liceale la Școala Centrală din Bucureşti şi, apoi, la Zürich, iar după absolvire, în anul 1877, se înscrie la Facultatea de Medicină din oraşul elveţian. Însă pentru a-i fi recunoscute diplomele, la Bucureşti, dar şi din cauza dificultăţilor de limbă, se transferă la Montpellier, unde a absolvit Facultatea de medicină.

Citește și: Andrei Baciu a anunțat măsurile pe care trebuie să le știe toți românii: „S-a crescut accesul la testare în cabinetele medicilor de familie”. Ce se întâmplă cu școlile
 

A efectuat apoi stagiatura și pregătirea doctoratului la Facultatea de Medicină din Paris, unde, în anul 1884, obţine doctoratul. Revine apoi în România, iar pentru a obține libera practică aici, Maria Cuţarida – devenită şi Crătunescu prin căsătorie – și-a echivalat diploma din străinătate, promovând examenul cu calificativul „magna cum laude”.

Aceasta a deschis o clinică particulară și în paralale primește un post de medic la Spitalul Filantropia din București. Maria Cuţarida – Crătunescu a devenit prima femeie medic şi prima femeie cu titlul de doctor în medicină din România, ea fiind dedicată total carierei şi extrem de animată de dorinţa de a demonstra lumii întregi, dar mai ales celor din ţara sa, că şi femeile pot studia şi pot ajunge foarte departe, profesional şi intelectual.

Citește și: Decizie radicală luată de medicul Vasi Rădulescu, după ce a fost linşat pe Facebook: „Sub valul de emoţii, am blamat în stânga şi-n dreapta. Am decis să nu mă răzbun, ci să plămădesc”

DailyBusiness
Decizia momentului! Românii află dacă se vor vaccina obligatoriu începând cu anul acesta
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă produsul Parkside pe care foarte mulți români îl caută. E la raft de joi, 3 octombrie, costă 49.99 de lei și se va vinde foarte repede
Capital.ro
UDREA, eliberată?! Avocatul său a anunțat acum: Așteptăm să fie pusă în libertate
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
Vestea cea mare! O nouă majorare a pensiilor, după actuala recalculare
Adevarul
Operaţiunea „Săgeţile Nordului”. Divizia armatei israeliene care a rupt spatele Hamas este vârful de lance al invaziei din Liban
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
Fără vize în America. Vestea așteptată de atâtea decenii vine de la Ambasada SUA
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
„Astăzi a plecat la Domnul”. El este Ion, tânărul care și-a pierdut viața într-un teribil accident rutier, în Italia. Bărbatul participase la o slujbă religioasă înainte de tragedie
Cancan.ro
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai suportă situația. Imagini dezolante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Elena Udrea. Instanța Supremă a anunțat fix acum
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Mark Rutte preia conducerea NATO și reafirmă sprijinul pentru Ucraina
MediaFlux
Se dau VOUCHERE de 660 de LEI! Românii care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov