Cine e vărul lui Florian Coldea, avocatul denunțător din dosarul Microsoft. Ce relație au, de fapt, Rareș Dan și fostul director adjunct al SRI

Avocatul Rareș Dan e vărul generalului Florian Coldea, cu relații foarte strânse cu DNA, pe vremea când Laura Codruța Kovesi se afla la conducere. El e cel care a fost avocatul denunțătorilor din dosarul Microsoft, Dinu Pescariu și Claudiu Florică, care au scăpat de condamnare.
Filip Stan
17 iul. 2024, 17:40
Cine e vărul lui Florian Coldea, avocatul denunțător din dosarul Microsoft. Ce relație au, de fapt, Rareș Dan și fostul director adjunct al SRI

Oamenii de afaceri au scăpat în dosarul licențelor Microsoft fără să achite prejudiciul de milioane de euro. Casa de avocatură a lui Rareș Constantin Dan a fost verificată la acea vreme, în 2013, de ANAF, care a investigat un împrumut dubios luat de Valentin Vișoiu.

Rareș Dan a confirmat că a luat suma de bani de la omul de afaceri implicat în devalizarea ANRP, pe care l-a reprezentat în mai multe dosare.

Multe semne de întrebare au fost ridicate în legătură cu dosarul instrumentat de procurorii DNA fiindcă Rareș Dan a reușit să obțină clemență din partea judecătorilor pentru că ar fi denunțat afacerea.

„Patru oameni fură şi DNA are ţintă doar pe unul dintre ei. Ce se întâmplă atunci? Îi cheamă pe ceilalţi trei să declare împotriva celui pe care şi l-au ales drept trofeu şi-i fac scăpaţi pe ceilalţi. Chiar dacă ei nu ar trebui să beneficieze de rigorile pozitive ale legii. Florică şi Pescariu au fost iniţiatorii unui grup infracţional organizat. Cine a fost ţintă în dosarul Microsoft? Dorin Cocoş! Şi asta pentru că era soţul Elenei Udrea şi trebuia neapărat să se ajungă la ea. Aţi mai văzut pe altcineva arestat în plină campanie în afară de Cocoş şi Pinalti? Răspuns: NU. Şi asta în ciuda faptului că în dosar sunt implicaţi 9 miniştri, zeci de oameni de afaceri şi oficiali guvernamentali, ba chiar şi ambasadori străini”, spunea Elena Udrea în 2016.

Rareș Dan e, totodată, fiul generalului Gheorghe DAN, unchiul lui Florian Coldea. Generalul Gheorghe Dan a fost director al NIRO IMPEX între 2005 și 2011, firma deținută de Dumitru “Niro” Nicolae, unul dintre personajele-cheie ale afacerii Microsoft. Mai mult, Dumitru Nicolae a fost singurul condamnat doar cu suspendare în primă instanță în cazul Microsoft.

Marian Valer e cel care a vorbit prima dată despre relația dintre Florian Coldea și generalul Dan Gheorghe, în 2013.

„Florian Coldea a fost protejat şi susţinut iniţial de generalul Dan Gheorghe, originar tot din judeţul Arad (din comuna Sinta, învecinată cu Tȃrnova) şi rudenie cu familia Coldea, considerat reprezentantul aripii conservatoare, de sorginte ceauşistă, din SRI ( fost ofiţer de Securitate, care în decembrie 1989 avea gradul de colonel şi funcţia de locţiitor al şefului Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă). În 1990 a blocat anumite dosare ale Revoluţiei, cum ar fi dosarul zborului Rombac de la Sibiu, iar după ce a fost recuperat iniţial în Serviciul de Informaţii al Ministerului de Interne (0215), unde a devenit şef, şi apoi în SRI. Florian Coldea a fost susţinut puternic din interior şi de generalul Ion Ştefănuţ, fost şef al Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, şi de generalul Sorin Brăteanu, şeful Secretariatului General al SRI (primul şef care l-a direcţionat pe linie de muncă şi naşul său de căsătorie)”, afirma într-o declarație politică din 2013 Marian Valer.

Generalul Dan Gheorghe l-ar fi ajutat pe Florian Coldea să ajungă la conducerea SRI. Elena Udrea spunea în 2015 că șeful Statului Paralel a urcat în ierarhia SRI după o intervenție la Alexandru Bittner.

Ce spune Rareș Dan despre relația cu Florian Coldea

Procurorii DNA au spus, în 2014, că șefii ANRP au aprobat ilegal despăgubiri de peste 61 de milioane de euro pentru gruparea condusă de Gheorghe Stelian, zis „Stelu“. Iată cum s-au împărțit banii:

Gheorghe Stelian – 46.288.000 euro;

Valentin Vişoiu – 7.035.000 euro;

Adrian Andrici – 4.196.000 euro;

Gabriel Gheorghe – 4.196.000 euro.

ANAF a verificat în 2013 casa de avocatură a lui Rareș Constantin Dan, imediat după ce a luat împrumutul de la Valentin Vișoiu. Într-un interviu acordat în 2017 în Evenimentul Zilei, Rareș Dan confirma că a luat banii de la omul de afaceri implicat în devalizarea ANRP și că l-a reprezentat în mai multe dosare.

Rareș Dan: Am luat un împrumut de la Valentin Vişoiu, pe care l-am returnat integral prin transfer bancar.

Reporter: Valentin Vişoiu v-a fost vreodată client?

Rareș Dan: Da, în câteva dosare privind activităţi comerciale.

Reporter: Se speculează în spaţiul public că tatăl dumneavoastră a fost un protector şi cel care l-a promovat pe generalul Florian Coldea.

Rareș Dan: Nu ştiu cât de apropiată a fost relaţia dintre ei şi nici nu îl mai pot întreba pe tata, care a murit în 2011, dar vă pot spune că se cunoşteau.

Reporter: Au apărut informaţii conform cărora tatăl dumneavoastră ar fi intervenit în 2004 pe lângă Alexandru Bittner pentru Florian Coldea. Ştiţi ceva despre acest eveniment?

Rareș Dan: Nu ştiu nimic despre astfel de intervenţii şi nici nu îl mai pot întreba pe tatăl meu, fiind mort. Şi de ce ar fi intervenit la un om de afaceri pentru un ofiţer SRI?

Reporter: Aveţi vreo relaţie de rudenie cu generalul SRI Florian Coldea?

Rareș Dan: Nu am, dar bunica mea pe linie maternă este din comuna Târnova (jud. Arad – n.r.), de unde este şi domnul Coldea. Mergeam în vacanţe acolo, la bunica mea.

Reporter: Şi îl întâlneaţi şi pe Florian Coldea în aceste vacanţe?

Rareș Dan: Da, ne întâlneam. Cu domnul Coldea jucam fotbal pe maidan în vacanţe. Dar asta se întâmpla în urmă cu 30 şi ceva de ani.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Daniel Tudorache, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în „Dosarul diamantelor”
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'