Autorul celui mai mare atac terorist pe sol american după cele din 11 Septembrie 2001, Omar Seddique Mateen avea 29 de ani şi provenea dintr-o familie afgană care emigrase în Statele Unite. Seddique Mateen a fost descris de către rudele şi apropaţii lui ca fiind o persoană marcată de instabilitate psihică, de violenţă şi de homofobie.
Bănuit în ultima vreme de legături cu islamiştii din Statul Islamic, Seddique fusese interogat de către FBI de două ori, însă interogatoriile nu au adus lămuriri asupra unor eventuale activităţi teroriste de care era bănuit bărbatul.
Seddique, care ucisese 50 de persoane şi rănise 53 într-un bar pentru homosexualii din Orlando, în noaptea de sâmbătă spre duminică, înainte de a fi el însuşi ucis de către trupele SWAT, provenea dintr-o familie afgană care emigrase în SUA . El se născuse în 1986, în Statele Unite, în Port Saint Lucie, la 200 de km distanţă de Orlando, oraş unde avea să comită cel mai mare masacru după cele din 11 Septembrie 2001.
În 2006, Seddique obţinea o diplomă de studii în Drept Penal şi a fost apoi angajat ca agent de securitate într-o întreprindere privată. Bărbatul se căsătorise pentru a doua oară şi era tatăl unui copil de 3 ani. Cu ocazia alegerilor din SUA se înregistrase pe listele electorale locale ca fiind „partizan democrat”.
Pios cu imamul, agresiv cu familia
Imamul de la moscheea din Fort Pierce pe care bărbatul o frecventa cu regularitate l-a descris pe Seddique ca fiind un bărbat pios şi liniştit. „Venea să se roage, iar fiul său se juca”, a mai povestit imamul. „Nu mă aşteptam la aşa ceva. Noi predicăm pentru dreptate şi pace”, a adăugat el.
Spre deosebire de imam, care credea că Seddique este pios, familia bărbatului nu avea aceeaşi părere. Fosta lui soţiei, Sitora Yusufiy, o imigrantă uzbekă cu care se căsătorise în 2009, a povestit că a trăit sub o adevărată teroare. Femeia l-a descris pe fostul ei soţ ca având „personalitate bipolară, „instabil din punct de vedere psihologic şi având accese de furie, în timpul cărora ţipa la ea, o bătea fără să fi avut vreo vină şi îşi exprima violent ura faţă de oricine şi orice”, relatează CNN, preluat de Le Figaro.
Femeia mai povesteşte că a fost „salvată de familia ei”, după numai 4 luni de căsnicie tumultoasă, celebrată tumultos şi, în final, încheiată cu un divorţ.
Rasist, belicos şi o personalitate toxică
Unul dintre colegii lui de serviciu a povestit că Seddique „spunea tot timpul că ar ucide oameni” şi că era „belicos, rasist şi toxic”.
Tatăl criminalului, Mir Seddique – un activist politic afgan – a declarat că masacrul comis de fiul lui „nu are nimic de-a face cu religia”. Interogat de postul de televiziune NBC, el a spus că fiul lui se înfuriase îngrozitor când a văzut pe stradă un cuplu masculin care se săruta şi se pipăia în public. „Atunci mi-a spus: „Uite chestia asta, ei fac aşa ceva în faţa fiului meu!”, a mai spus tatăl teroristului.
Interogat de FBI de mai multe ori
Seddique Omar Mateen era în vizorul FBI şi a fost anchetat de mai multe ori, fiind bănuit de legături cu mediile teroriste islamiste din cadrul grupării Stat Islamic. Astfel, Seddique a fost interogat în 2013 şi 2014, când FBI voia să afle dacă „remarcile făcute faţă de colegii lui şi care sugerau legături cu teroriştii” erau adevărate. Poliţia a evocat atunci „simpatia” afişată de Seddique pentru islamism.
În 2013,el fusese anchetat de două ori după ce postase pe Internet comentarii incendiare despre propaganda islamistă. În 2014, a mai fost interogat o dată pentru presupuse legături cu Moner Mohammad Abusalha, primul jihadist american care a fost ucis într-un atentat sinucigaş comis în Siria, unde lupta alături de combatanţii frontului Al-Nosra. Nici atunci, FBI nu a găsit nici măcar o cât de neînsemnată legătură a suspectului cu activităţile teroriste ale lui Seddique.
Colegii de serviciu de la firma de securitate G4S unde lucra Seddique a confirmat că a fost informată despre anchetă. Reprezentanţii aceteia au declarat că Seddique „Mateen a fost suspus testelor profesionale, precum şi verificărilor antecedentelor când a fost recrutat, în 2007, iar acestea nu au indicat nimic suspect. A urmat o altă verificare, în 2013, dar nici din aceasta nu a reieşit ceva suspect, iar FBI-ul îşi încheiase între timp ancheta.
Potrivit autorităţilor locale, Seddique Omar Mateen i-ar fi datorat loialitate liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, înainte a comite masacrul de la club. Şi chiar dacă SI a revendicat atentatul, nu există deocamdată dovezi că teroristul ar fi fost în legătură directă cu organizaţia teroristă islamistă.
Potrivit poliţiei locale însă, în timpul masacrului dela clubul din Orando, Mateen ar fi fost auzit pronunţând numele fraţilor terorişti ceceni Ţarnaiev care au comis atacurile teroriste la Maratonul de la Boston, în 2013.