Cine este adevăratul patron, în acte, al lui Sepsi. Laszlo Dioszegi, care care este considerat patronul lui Sepsi, este de fapt doar acţionar minoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. Radio Europa Liberă, filiala din Ungaria, a publicat un amplu material despre modul în care Viktor Orban a pompat sume uriaşe în comunităţile de maghiari din alte ţări, pentru a atinge autonomia „soft power”. Potrivit Cambridge Online Dictionary, autonomia „soft power” se referă la utilizarea influenţei culturale şi economice a unei ţări pentru a determina alte ţări să acţioneze în favoarea acesteia, fără să fie nevoie de vreo acţiune militară. Materialul se concentrează mai ales pe investiţiile pe care guvernul Ungariei le-a făcut în România, ţara care a beneficiat de cei mai mulţi bani din acest plan.
Atenţia este concentrată în special pe sumele băgate de guvernul maghiar în sportul din România, mai ales la Sepsi Sfântu Gheorghe, cea mai de succes echipă finanţată de autorităţile de la Budapesta. Potrivit sursei citate, Sepsi este deţinută în acte de doi acţionari, Sepsi OSK SA – din Sfântu Gheorghe, care are 49% şi compania Hodut Rom SRL – cu 51% din acţiuni. Hodut Rom SRL este filiala din România a firmei Hodut Kft, cea mai veche compania de construcţie de drumuri şi poduri din Ungaria. Potrivit site-ului oficial, Hodut Kft a fost înfiinţată în 1994, ca urmaşă a fostei Companii Naţionale de Întreţinere de Drumuri din Ungaria. Hodut Kft este deţinută de Karoly Varga, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ungaria şi prieten din copilărie cu Viktor Orban, premierul Ungariei. De altfel, presa internaţională a semnalat de mai multe ori că Hodut Kft câştigă deseori licitaţiile pentru refacerea sau construcţia de drumuri şi poduri din Ungaria, mai ales cele din estul şi sud-estul ţării.
Csikszereda, pusă la respect de suporterii Unirii Dej: „Ținutul Secuiesc nu există!” VIDEO
Laszlo Dioszegi a recunoscut că Sepsi este susţinută de guvernul Ungariei, dar a subliniat că autorităţile de la Budapesta investesc doar în infrastructură şi în centrele de copii şi juniori, iar salariile jucătorilor sunt plătite din bugetul clubului. Însă cea mai mare parte a bugetului echipei de seniori este asigurată de sponsorizări venite din partea companiilor din Ungaria, cele mai multe fiind conduse de personaje aflate în cercul de apropiaţi ai lui Viktor Orban. Aceste sponsorizări venite din partea companiilor maghiare sau cu activităţi în Ungaria se ridică anual la nu mai puţin de 4,5 milioane de euro. Prin comparaţie, FCSB, cea mai populară echipă din România, încasează din sponsorizări în jur de 2,5 milioane de euro!