Un român talentat din Rădăuți, Andrei Chifan, și-a consolidat expertiza ca director tehnic de imagine digitală și efecte vizuale, integrându-se cu mândrie și talent în echipa de producție a celei mai recente ecranizări a capodoperei literare „Shougun” de pe Disney+.
Citește și Disney Plus s-a lansat oficial în România. Ce producții sunt disponibile pe platforma de streaming
Absolventul Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”, acum Director Tehnic de Imagine Digitală și Efecte Vizuale, a ocupat în ultimii 10 ani diverse roluri din variate domenii de post-producție, de la Sound Engineer, 2D Animator sau Digital Compositor la FX & Lighting TD, toate aceste experiențe contribuind la înțelegerea modului în care funcționează departamentele de producție de efecte vizuale.
Anul trecut a lucrat la a lucrat la mini seria Shogun (Disney/ Hulu), pentru care a creat lumina 3D pentru mai multe secvențe din episoadele 3, 4, 6, 7 și 8, a lucrat și la serialul Nautilus (AMC), dar și la o reclamă pentru Just Eat în care apare Cristina Aguillera.
De altfel, în anii anteriori a lucrat la multe alte proiecte pentru branduri precum Amazon Prime, Western Digital, Tissot, Netflix sau Sony.
A început acest an lucrând la o animație pentru MSG Sphere, afișată în cadrul Superbowl-ului, având onoarea să fie printre primii artiști din lume care au avut acces la ecranul exterior al Sferei din Las Vegas.
Adaptând magistral romanul semnat de James Clavell, serialul „Shōgun” a fost creat de prestigioasa rețea de televiziune americană FX, debutând în lumina reflectoarelor pe 27 februarie pe platforma de streaming.
Plasată în decorurile fascinante ale Japoniei din anul 1600, miniseria formată din zece episoade promite o călătorie epică și captivantă.
Andrei Chifan a vorbit despre munca intensă a lui la acest proiect și despre contribuirea în cadrul acestui serial.
„De prin 2007-2008 am început să mă uit la din ce în ce mai multe filme Sci-Fi, după o perioadă destul de lungă în care, practic, crescusem cu animațîi 2D, Dreamworks sau Pixar. Filmele Marvel, Star Wars și Pirates of the Caribbean au apăsat niște butoane la mine în creier care nu s-au stins niciodată. Pe mine, design-ul X-Wing-urilor, costumul lui Iron Man și luptele navale cu simulări masive de apă pur și simplu m-au convins. Îmi era clar că asta îmi doream să fac, să lucrez în efecte speciale pentru filme de acest gen. Să fac expozii, valuri de apă, orașe întregi sau să contribui la animații și în general, la decoruri CG.
Prima mea introducere în grafică 3D a fost acum zece ani, când a cumpărat tatăl meu o imprimantă Cube 3. Știam deja să lucrez cu câteva software-e precum Photoshop, Lightroom, Premiere, Final Cut sau Logic Pro, deci îmi plăcea să învăț și altele noi. Așa că, 3Ds Max a fost primul meu 3D DCC în care am învățat să modelez manual niște obiecte pe care urma să la printăm. Era un soi de joacă, dar foarte
mișto.
În 2015, fiind înconjurat de illustratori foarte buni, cât am făcut facultatea la Cluj, m-am întors la animație 2D, deoarece primeam multe proiecte din țară și din afară. Eusebiu e acum designer la BT, Ionuț lucrează acum în UI/UX, iar Ștef S. e Art Director de animațîi 2D în continuare. Categoric da, a fost pasiune de la bun început și încă este. Poate mi se trage din familie. Unul dintre străbunicii mei (Vasile Bujdei), care a murit la 96 de ani, a fost fotograf de profesie. Era printre primii români cu școală fotografică. Noroc de el că nu a prins Midjourney sau Sora AI. Fotografia în general te face un bun compozitor. Așa înveți cel mai ușor despre tipurile de lumină, cum să faci color balance sau ce hibe au camerele, lentilele, formatele media”, a spus Andrei Chifan, potrivit Playtech.ro.
„În 2018 m-a sunat Vladimir Cazacu, spunându-mi că Safeframe VFX au nevoie de un digital compositor și așa m-am mutat în Bucureșți, unde am învățat Nuke. Știam deja să fac puțîn compositing în After Effects, dar Nuke mi-a schimbat cu totul percepția asupra VFX-ului, oferindu-mi mult mai mult control asupra imaginii. Mereu mi-au plăcut provocările, așa că în trei săptămâni deja livram shot-uri de green screen pentru un film făcut în SUA.
Îi felicit pe această cale pe Seba și pe Ștef pentru dezvoltarea studio-ului, prin construcția unei ciclorame de green screen și pentru integrarea unui pipeline de real-time în arsenalul lor. Cu SafeFrame am lucrat la diverse reclame, la un film de animație și la trei filme de lungmetraj.
Apoi, spre finalul pandemiei, în 2021, am lucrat împreună cu Abis Studio în continuare la filme și reclame, dar de această dată mai mult în Houdini și ocazional în Blender. Ca o mică paranteză, Abis are noroc de probabil cea mai bună „bucătărie” proprie dintre studio-urile din Bucureșți. Îi recomand maxim pe toți foștii colegi.
Aceasta din urmă fost ultima mea colaborare cu un studio din România, deoarece în 2022 m-am mutat în Las Palmas de Gran Canaria, Spania pentru a colabora cu Orca Studios la o serie de filme pentru Sony și Netflix.
Am făcut un generator de zgârie nori (hero asset) în Houdini, am lucrat la shadere procedurale pentru clădiri, am scanat stânci/roci și am făcut o mică librărie de mășini avariate, am animat o motocicletă care cade și se lovește de o stâncă, am dărâmat un stâlp de tensiune și am simulat scânteile și cum se rup cablurile etc. Mi-a plăcut să-i învăț pe colegii de la Orca să lucrez în Houdini/Renderman, așa cum și eu am fost învățat să lucrez în Maya și ZBrush, la rândul meu. Merci Jaksa și Mieszko”, a mai spus el.
Întrebat cum a ajuns să lucreze la serialul Shogun de pe Disney+, acesta a răspuns:
„Am fost contactat de diferite studio-uri pe tot parcusul anului, începând cu SSVFX care aveau nevoie de încă un Lighting Technical Director pentru un show de proporțîi. Acesta urma să fie Shogun. Mulțumesc Mirelei pentru o tranziție lină între studio-uri și pentru asistență. Am lucrat la Shogun timp de aproape șase luni. Corăbiile, oamenii și întreg orașul Osaka arătău incredibil.
În primele ședințe zilnice pe care le aveam cu echipa de 3D, făceam cu greu distincția între ce era filmat și ce era adăugat în 3D. De multe ori se făceau glume pe tema asta. Coordonatorii spuneau dese ori “I still canʼt believe this ship is CG! (Nu pot să cred că această corabie nu e reală!)”. La fel a fost și prima mea reacție. Aveam impresia că Erasmus era o corabie reală. În cadrele largi, corabia era în totalitate 3D, iar în unele planuri apropiate doar unele structuri ale navei precum podeaua, câțiva pereți, bulwark-ul și, în unele cazuri, pânzele. Ele erau ancorate de set, dar acestea urmau să fie înlocuite cu pânze 3D simulate, în cazul în care trebuia să bată vântul prin ele.
Am randat Erasmus-ul în cadrele în care apare Blackthorn în această locație, câteva cadre din scenă în care zidul cetății este în flăcări, am randat câteva shot-uri cu nave pe apă mai aproape sau mai departe de mal, dar și câteva cadre de oraș, mai ales în zona portului “Osaka Bay”, dar și alte shot-uri în care apar soldați sau Tenshu. Uneori, numele artiștilor nu apare la finalul fiecărui episod, dar se pare că am contribuit și la episoadele 1 și 2.
De asemenea, am scris un tool de import al layout-urilor create în Maya și exportate către Houdini. Deci puțină programare în 3D nu strică. De fapt, este crucial să ai câte un pipeline TD mereu aproape. Artiștii trebuie să fie creativi, iar programatorii trebuie să facă lucrurile să meargă. Vlad Ionescu este un Generalist TD de la care am învățat puțin Python, VEX și scripting, în general, cât am lucrat cu el la Safeframe. Cum s-ar spune, uneori trebuie să fii un “swiss army knife”.
Statutul profesional al românului nu este unul mic, mai ales că a avut ocazii să lucreze cu mari personalități din lumea filmelor.
Tânărul român a lucrat și cu Christina Aguilera!
„În septembrie 2023 am lucrat cu UPP Praga pentru o reclamă în care cânta Cristina Aguilera împreună cu Lato. Artistele fac reclamă la un serviciu de food delivery într-o atmosfera roială. M-am ocupat de vegetația din jurul scenei de apă și am modelat candelabrul din scena de bal, care, de la vibrația vocii Christinei, se desprinde de tavan, cade și se sparge în bucăți în spatele lor la final”, a spus Andrei Chifan.
Printre altele, acesta a vorbit și despre mutările lui în străinătate, mai exact, acesta a locuit în mai multe locuri, printre care și în Insulele Canare, Spania, pentru a lucra la Orca.
În anul 2023, românul a fost nevoit să se mute în Praga. Chiar și așa, acesta spune că ideal este să fii fericit oriunde, și, spune despre România că este o țară bună, iar aici are o casă mare, curte, garaj și mult spațiu.
„Ideea este să fii fericit oriunde eșți. România este o țară ok. Am noroc aici de o casă mare, curte, garaj, mult spațiu. Problema apare atunci când job-ul pe care ți-l dorești sau grupul tău de prieteni e peste hotare.
Te poți adapta, e drept, însă trebuie să știi clar ce vrei să faci. Eu mereu mi-am dorit să trăiesc în cât mai multe țări. Victor, fiul meu, adormea la sunetul unei cascade, între palmieri și bananieri. Ieșeam cu el, zilnic la plimbare, în Spania, în 2022. Momentan, situația este foarte clară. Am un copil mic și acum trebuie să-i ofer siguranță și să-i arăt ce înseamnă stabilitatea”, a mai spus Andrei Chifan.