Cine este autorul testelor grilă la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională

Subiectele grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională, anunțate peste noapte de Ministerul Educației pentru a fi aplicate chiar de anul acesta, au fost introduse la propunerea fostului ministru al Educației, Valentin Popa. 
Romania TV
02 nov. 2018, 09:21
Cine este autorul testelor grilă la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională

Fostul ministru a declarat ideea de a avea subiecte de tip grilă i-a venit de la modul în care se dau examenele de rezidențiat și de intrare în Institutul Național de Magistratură.

„Această idee a apărut imediat după rezultatele de la Bacalaureat si de la Evaluarea Națională, când s-a constatat o serie întreagă de nemulțumiri din punctul de vedere al sistemului de corectare. Profesorii au avut mult prea mare libertate în a puncta acei itemi făcuți incomplet de elevi: unii au punctat aproape de maxim, alții aproape de minim.

Pentru creșterea obiectivității corecturii, s-a propus trecerea la o serie de itemi obiectivi sau de tip grilă, cum se mai pot numi, astfel încât cel puțin pentru acești itemi corectura să fie unitară în toată țara.

Modelele de subiecte la Evaluarea Naţională 2019 au fost publicate de Ministerul Educaţiei

Am discutat cu secretarii de stat implicați în preuniversitar, Florian Lixandru și Irina Kovacs, și cu directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Șuță.

Ideea mi-a venit de la modul în care se dau examenele de rezidențiat și de intrare în Institutul Național de Magistratură, care sunt considerate în acest moment cele mai corecte și obiective examene. Nu sunt nici acestea perfecte, pentru că nu putem – atunci când lucrăm cu oamenii – să facem totul perfect, dar sunt mult mai bune decât ceea ce realizăm în momentul de față la Bacalaureat și Evaluarea Națională”, a declarat Valentin Popa pentru Edupedu.ro.

Fostul ministru al Educaţiei nu vede nicio problemă în aplicarea lor chiar la copiii de clasele a XII-a și a VIII-a, deși nu s-au pregătit până acum pe acest tip de subiect. În ceea ce privește posibilitatea ca elevii să copieze mult mai ușor la astfel de subiecte, Valentin Popa spune că avea în vedere existența a 4 tipuri de subiecte în aceeași sală, deci ca cerințele și răspunsurile să nu fie identice la toți elevii.

„Tehnica de distribuire a subiectelor în sală trebuie să respecte aceeași procedură ca în facultățile de medicină, astfel încât subiectele să fie într-un careu de 4. Sunt, practic, patru tipuri de subiecte obținute prin amestecarea răspunsurilor la aceleași întrebări. Se pot amesteca și întrebările între ele, astfel încât să nu aibă aceeași succesiune pe pagină.

CNEE a analizat și a propus, împreună cu inspectorii de specialitate, ca 40% din itemii de la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat să fie astfel de itemi obiectivi.

Sigur că am luat și am analizat cazul din 2003 (când subiectele de Bacalaureat au fost integral grilă la unele discipline și s-au înregistrat foarte multe cazuri de elevi care au copiat – n.red.) și am remarcat că nu s-a respectat nimic din elementele de siguranța pe care le-ar fi presupus amestecarea subiectelor și a rezultatelor.

Dacă dăm în sală același subiect, este evident că e ușor să copiezi unul de la celălalt, mai ales că în acel an nu erau camere de luat vederi și erau și cazuri în care răspunsurile erau dictate în fața clasei. Nu mai suntem, însă, în cazul de atunci, avem camere video, supraveghetori aleși aleatoriu și nu am mai întâlnit astfel de cazuri.

Atâta vreme cât subiectele respectă mai departe programa școlară, nu cred că are importanță că dăm anul acesta 4 sau 5 sau 10 subiecte de acest tip. Chiar ar fi bine să mai schimbăm ceva în aceste subiecte, pentru a evita șabloanele”, a explicat Popa.

Declarațiile integrale ale fostului ministru al Educației Valentin Popa le puteţi citi pe Edupedu.ro

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Meteorologii ANM anunță o iarnă cum n-a mai fost în București. Ce se întâmplă: “Așa vor arăta cele mai multe”
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii cu sănătatea în cuie. Urmează luni foarte complicate
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Cel mai mare aisberg din lume se îndreaptă spre insula Georgia de Sud
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă