Potrivit Casei Judeţene de Pensii, cea mai mare pensie de serviciu a unui magistrat atinge, la Iaşi, suma de 41.606 de lei (8.670 euro), arată şefii CJP Iaşi, care spun că nu pot oferi informaţii despre identitatea oamenilor „binecuvântaţi” cu aceste sume pe viaţă. Pensiile militare nu au fost luate în calcul pentru analiză, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii.
La polul opus, se află aproape 39.300 de pensionari din judeţul Iaşi. Aceştia primesc o indemnizaţie socială în valoare de 704 lei (146 euro).
Printre beneficiarii pensiilor speciale (de serviciu) se numără judecătorii, procurorii, grefierii, cât şi personalul civil navigant din aviaţia civilă, auditorii publici externi ai Curţii de Conturi, personalul diplomatic şi consular, dar şi parlamentarii. Aceste drepturi sunt reglementate prin statute şi legi speciale, care le oferă acestor oameni şansa de a obţine drepturi net superioare faţă de marea masă a contribuabililor sistemului public de pensie, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Totalul pensiilor speciale în plată în luna august 2020 cu cei 259 foşti magistraţi din judeţul Iaşi sunt suportate într-o proporţie covârşitoare de la bugetul de stat şi se ridică la 20,2 milioane lei (4,2 milioane euro). Magistraţii au pensiile reglementate prin legea 303/2004, care stabileşte un „cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.
Pe lista beneficiarilor de pensii speciale din judeţul Iaşi regăsim şi un fost funcţionar public care primeşte, lună de lună, un talon de pensie pe care scrie 13.652 lei (2.850 euro).
Fostul comandant al Penitenciarului Colibaşi, Gheorghe Bălăşoiu, încasează cea mai mare pensie din România: 73.890 lei brut, 66.701 lei net.