Un șef de la Avocatul Poporului ia 2.500 de lei doar sporul de praf, care se adaugă la salariul de 15.000 de lei. Banii vin prin așa-zisul spor de condiții vătămătoare de muncă. Acesta se acordă pentru boli provocate de praf, lumină slabă în birou sau radiații de la computer, imprimantă și antene.
Sporul reprezintă 15% din salariu și îl primesc toți angajații de la stat. Cei mai mulți bani revin directorului cel mare, care își desfășoară activitatea în cele mai bune condiții.
Ministrul muncii a avut, vineri, un dialog pentru realizarea legii salarizării din sistemul public. Am aflat că Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit astăzi cu reprezentații Avocatului Poporului, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Consiliului Legislativ, AGERPRES, Consiliului Național al Audiovizualului, Autorității Electorale Permanente, Consiliului Economic și Social, Institutului Național de Statistică, Agenției Naționale pentru Sport, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Rezervelor Statului și Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.
Pensii 2024. Al 13-lea salariu, premiile şi sporurile influenţează majorările de anul viitor
S-a vorbit despre modul în care „pot fi create criterii de încurajare a performanței reale la fiecare instituție în parte”, spune ministrul Muncii.
La Avocatul Poporului, directorul cel mare, care își desfășoară activitatea în cele mai bune condiții, care are mașină la scară, biroul cel mai mare și secretară, primește 2.500 de lei spor de condiții vătămătoare de muncă, după cum vedeți în documentul de mai jos, prezentat de Newsweek.
El mai ia un salariu de 15.000 de lei și două vouchere: de vacanță și de mâncare.
Șefii de birou și de serviciu, care nu muncesc nici în mină, nici la furnal, iau spor de condiții grele de muncă de 1.500 de lei. Ei ridică 12.000 de lei.
Sporul pentru condiții vătămătoare de muncă se acordă pentru bolile închipuite ale angajaților la stat, cum ar fi: praf, lumină slabă în birou, radiații de la computer, imprimantă sau antene. Reprezintă 15% din salariu și îl primesc toți angajații de la stat.
Salarii 2024. Ce bugetari rămân fără sporuri, cine primeşte retroactiv sporuri de 5.000 de lei
Premierul Ciolacu a decis să limiteze aceste sporuri la 1.500 lei pe lună. După cum vedeți din documentul prezentat mai sus, doar un om rămâne cu sporul de praf și radiații redus. Directorul va avea un spor de 1.500 lei pe lună.
Sporurile pentru condiții vătămătoare se acordă în continuare, din această toamnă, dar numai până la pragul de 1.500 lei pe lună.
Sporuri 2023. Cu câteva zile înainte, guvernul își asumase răspunderea pentru un pachet de legi care include noi taxe și impozite, reducerea personalului bugetar, dar și unele creșteri în ceea ce privește voucherele și tichetele de vacanță. Una dintre prevederi era legată de plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare de muncă la 15% din salariu dar nu mai mult de 1.500 lei brut pe lună.
Se pare că tăierea sporurilor anunțată de guvern va afecta un număr infim de bugetari din cei peste 1.000.000 care iau sporuri pentru condiții grele de muncă. Tocmai pentru că majoritatea bugetarilor iau un spor mai mic de 1.500 lei brut.
Instituțiile de stat sunt obligate să depună o evidență a veniturilor până pe data de 30 septembrie. Newsweek România a consultat mai multe fișe de salarii și a văzut că sporurile s-au conservat perfect.
La Camera Deputaților se dă un spor care ajunge și la 3.000 lei pe lună pentru secretarul instituției. Majoritatea sporurilor sunt între 1.000 și 1.500 de lei pe lună. Liftierul și cofetaruul primesc 600 lei pe lună spor pentru condiții periculoase/.
La Secretariatul General al Guvernului, veniturile raportate la 30 septembrie 2023 arată sporuri pentru condiții vătămătoare luate de directori ce ajung până la 2.400 de lei pe lună.
La primăria sectorului 5, la 30 septembrie 2023, directorul și secretarul sectorului ridicau un spor de aproape 2.000 lei pe lună.
Sporuri 2023. Salariații ANRE au cerut spor de 300 de lei de Ziua Bărbatului, spor pentru certificatul ORNISS și creșterea salariilor cu 15%. O delegație a angajaților din ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie), arbitrul pieței energiei, care a participat la negocierea contractului colectiv de muncă, a avut mai multe cereri respinse de conducerea instituției, potrivit informațiilor Romania TV.
Principalele cereri ale reprezentanților angajaților au fost creșterea cu 15% a salariilor, o primă pentru angajații care au certificat de acces la informații clasificate (ORNISS) și o primă pentru bărbați de 300 de lei, de Ziua Bărbatului.
Sporuri 2023. Cererile au venit pe fondul problemelor majore legate de creșterea deficitului bugetar. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor din instituțiile bugetare.
ANRE a fost criticată constant de o parte a presei și de opoziție pentru salariile de mii de euro și angajarea unor persoane fără legătură cu activitatea instituției, doar pe baza legăturilor politice.
Instituția are deja 360 de angajați, mai mult decât instituții similare din țări mai mari, iar un proiect de lege prevede suplimentarea cu 180 de posturi.
Sporuri 2023. ANRE e condusă de George Niculescu, susținut de PNL. El a respins cererile angajaților, potrivit surselor G4Media, transmițându-le acestora că salariile sunt deja suficient de mari în comparație cu restul instituțiilor bugetare și cu nivelul salarial din România.
Sporuri 2023. Proiecul este mai vechi şi ar putea fi generalizat. Fostul ministr al Familiei, Gabriela Firea a anunțat că a inițiat un proiect prin care şi bărbaţii să poată primi tichete cadou de ziua lor, pe data de 19 noiembrie, atunci când este celebrată Ziua Bărbatului. Măsura va fi luată în condiţiile în care în prezent Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 Martie, de Ziua Internaţională a Femeii.
„Vin cu o veste bună pentru bărbații şi băieţii noştri. Am inițiat un proiect prin care propunem introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului – 19 noiembrie. Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept”, a scris atunci Gabriela Firea pe contul oficial de Facebook.
Ministrul își dorea să implementeze această măsură pentru a promova principiul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați. Gabriela Firea spune că de multe ori și domnii ajung în situații în care sunt dezavantajați, iar acest ajutor financiar ar mai putea echilibra balanța între sexe.
„De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaștem și situațiile în care domnii sunt dezavantajați. Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda și domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite. Singura condiție este ca acest beneficiu să fie prevăzut în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei”, a mai precizat Firea.
Sporuri 2023. Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că ar trebui să se renunțe la actualele sporuri salariale și că în viitoarea lege a salarizării și-ar dori ca acestea să nu mai existe și să fie cuprinse în corpul salariului.
„Nu sunt adeptul sporurilor, eu vreau să ne asumăm în coaliție ca în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri să fie cuprinse în corpul salariului și de acolo să terminăm această invenție românească cu zeci de sporuri pentru care ne luptăm în instanță, câteodată le pierde angajatul, angajatorul. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente, a spus premierul.
Bugetarii au multe sporuri, unii le merită, precum cei din sănătate sau apărare, poate și unii profesori, dar în cazul altora reprezintă un semn de întrebare. Cel mai cunoscut spor este cel pentru „condiții vătămătoare” de 15% pe care îl iau toți angajații din ministere sau instituții finanțate integral de stat, de exemplu. Se consideră că ar merita acel spor deoarece pe clăridi ar fi unele antene și le-ar fi afectată sănătatea.
Analizând legislația, putem vedea ce bani în plus primesc angajații bugetari la salariu.
În aceste sporuri de mai jos nu intră sporul de vechime. Nu am inclus diversele indemnizații și compensații, după caz.
Mai sunt și unele excepții de la o instituție la alta.
Sporuri 2023. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a declarat recent că niciun salariu în plată nu va mai depăși salariul preşedintelui și nu va mai exista pentru bugetari niciun spor de peste 20%, conform noii legi a salarizării, la care se lucrează cu trei variante de anexe, scrie hotnews.ro.
Sporuri 2023. Ca regulă generală, personalul încadrat în autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii beneficiază suplimentar şi de sporuri specifice pentru condiţii de muncă:
De precizat că funcţionarii publici beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.
Sporuri 2023. Ce sporuri sunt la Consiliul Concurenței
Personalul Consiliului Concurenţei care, prin natura muncii desfăşurate, are acces la documente şi informaţii care sunt clasificate beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.
Pentru condiţii de muncă vătămătoare, personalului Consiliului Concurenţei i se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.
Spor special la Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANI și ORNISS
La Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, persoanele care gestionează informaţii clasificate beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.
Personalul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Integritate care, prin natura muncii desfăşurate, are acces la documente şi informaţii clasificate beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.
De asemenea, cei de la Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat care gestionează informaţii clasificate, beneficiază de un spor de până la 25% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.
Sporuri de 75% – 100% la instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
Personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor beneficiază şi de următoarele categorii de sporuri şi drepturi:
Munca prestată de personalul din cadrul administraţiei publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea asigurării continuităţii activităţii, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se plăteşte cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite.
Pentru personalul din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi comisariatul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care îşi desfăşoară activitatea în teritoriul rezervaţiei, beneficiază de un spor de izolare de până la 20% din salariul de bază. Sporul se acordă proporţional cu timpul lucrat în rezervaţie.
Pentru condiţii de muncă vătămătoare, personalului Curţii de Conturi i se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.
Personalul de specialitate din cadrul Curţii de Conturi, care prin natura muncii de control şi audit are acces la documente şi informaţii care sunt clasificate, beneficiază de un spor de până la 25% acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.
Personalul din cultură are două sporuri:
Sporurile personalului trimis în misiune permanentă în străinătate
Membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiază de o indemnizaţie de până la 15% calculată asupra salariului de bază corespunzător funcţiei de încadrare.
Pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază corespunzător funcţiei de încadrare, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.
Sporurile din Justiție și Curtea Constituțională
Aici există și un spor de până la 15% din salariul de bază sau, după caz, din indemnizaţia de încadrare, corespunzător timpului lucrat.
De asemenea, judecătorii, magistraţii-asistenţi, inspectorii judiciari, personalul auxiliar de specialitate, beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, respectiv de un spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar, respectiv la indemnizaţia lunară de încadrare.
Judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, precum şi alte categorii de personal, delegate sau detaşate sau care îşi desfăşoară activitatea în sistemul penitenciar, beneficiază pe durata delegării sau detaşării sau a desfăşurării activităţii în sistemul penitenciar, şi de un spor de până la 20% calculat la indemnizaţia de încadrare sau, după caz, la salariul de bază.
Personalul din Ministerul Justiţiei cu atribuţii de coordonare şi control şi cel care efectuează lucrări în legătură cu activitatea penitenciarelor, cu excepţia funcţionarilor publici cu statut special, beneficiază de un spor la salariul de bază, respectiv indemnizaţia de încadrare, de până la 5%.
Ce sporuri au angajații din apărare, ordine publică şi securitate naţională
Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil beneficiază de următoarele sporuri, în funcţie de condiţiile de muncă:
Personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil care au în primire cai sau câini de serviciu au dreptul, pe perioada respectivă, la un spor de până la 5% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.
Pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, se acordă un spor de până la 100% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.
Ce sporuri au profesorii
Pentru personalul didactic de predare din învăţământul universitar, care nu beneficiază de gradaţia de merit se acordă, prin concurs, un spor de performanţă academică. Acest spor se acordă pentru un număr de până la 15% din posturile didactice de predare existente la nivelul instituţiei de învăţământ superior şi reprezintă 10% din salariul de bază deţinut.
*Sporul de performanţă academică se atribuie pe o perioadă de un an.
Personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori beneficiază de un spor de 10-25% din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat şi calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu 2 ore pe săptămână.
Personalul didactic de predare din învăţământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de până la 1% pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 10% din salariul de bază.
În raport cu condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea, condiţii periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Personalul didactic care desfăşoară activitate de predare – învăţare – evaluare în sistemul penitenciar primeşte un spor de până la 15% din salariul de bază.
Pentru personalul didactic de predare din învăţământ se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază.
Ce sporuri sunt în sectorul sanitar
În unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, personalul care lucrează lunar în toate cele trei ture, precum şi personalul care lucrează în două ture în sistem de 12 cu 24 pot primi, în locul sporului pentru munca prestată în timpul nopţii, un spor de 15% din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture.
Munca prestată de personalul din unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, în vederea asigurării continuităţii activităţii, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, în cadrul programului normal de lucru, se plăteşte cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite.
Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului de lucru de la funcţia de bază în zilele lucrătoare se salarizează cu un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază.
Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului de lucru de la funcţia de bază, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, se salarizează cu un spor de până la 100% din tariful orar al salariului de bază.
Pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar, acordată prin serviciile de ambulanţă şi structurile de primire a urgenţelor (UPU – SMURD, UPU, CPU) altele asemenea cuantumul sporului este de până la 85% din salariul de bază.
Ce sporuri sunt în unităţile de asistenţă socială/centre