Salariul directorului Aeroportului Bacău, cel mai mare din România, susţine deputatul Mircea Fechet. „Aeroportul Bacău a ajuns pe locul 7 al terminalelor din ţară, în cădere liberă faţă de începutul anului, când era pe locul 5. Mai mult de atât, Aeroportul Bacău a ajuns să fie al treilea ca trafic din Moldova, după Iaşi şi chiar Suceava. Aeroportul Bacău este totuşi locul 1 într-un top. Topul salariilor managerului. Oana Chelaru, preşedinte executiv al Aeroportului din Bacău, este printre cei mai bine plătiţi manageri de aeroport din întreaga ţară. Salariul său îl depăşeşte chiar şi pe cel al omologilor săi din Cluj sau Iaşi, ajungând la aproximativ 4000 de euro pe lună”, acuză deputatul PNL Mircea Fechet, într-o postare pe Facebook.
Bugetarii se bucură de vacanţe de lux în Las Vegas pe banii statului. Pentru o singură persoană s-au cheltuit 9.500 de dolari
Acesta afirmă că nu de puţine ori preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Bacău a anunţat cât de mulţi bani au fost investiţi în Aeroport.
„Şi, într-adevăr, Aeroportul Internaţional „George Enescu” a primit finanţări de-a lungul anilor, atât de la bugetul de stat, cât şi fonduri europene. Consilierii judeţeni PNL vor solicita clarificări de la directorul Aeroportului despre cum s-a ajuns în situaţia aceasta, chiar dacă în acest obiectiv au fost investite sume importante de bani. Acum câteva luni când au apărut informaţii despre salariul său, directorul Aeroportului declara că, atunci când şi-a renegociat salariul, au contat indicatorii de performanţă. Ce credeţi? Se reflectă salariul de 4.000 de euro în performanţa Aeroportului care a ajuns locul 7 pe ţară şi locul 3 din Moldova? Din păcate, singurul loc fruntaş pe care îl mai ocupă Aeroportul Bacău e cel al salariului managerului”, mai spune Fechet.
Concedieri masive la stat. Se taie multe posturi de bugetari până la sfârşitul anului
România avea, la finalul anului trecut, aproximativ 1,24 de milioane de bugetari, 9.000 dintre aceștia fiind angajați doar în ultimele două luni din 2020. Cei peste 1,24 de milioane de angajați angrenați în instituțiile publice reprezintă 22% din totalul de 5,62 milioane de salariați înregistrați în mod activ în câmpul muncii, la nivelul întregii economii, potrivit datelor de la Ministerul Muncii. Bugetarul cel mai bine plătit din România câștigă lunar între 76.050 – 90.675 de lei.
Ca domeniu de activitate, cele mai mari salarii au fost înregistrate în învățământul superior universitar și în activitățile profesionale, științifice și tehnice, unde două persoane încasează lunar un salariu brut cuprins între 130.000 – 155.000 de lei (76.050 – 90.675 de lei net). Urmează apoi un angajat care lucrează în administrația publică din România, care câștigă lunar un salariu de 100.000 și 130.000 de lei brut (58.500- 76.050), potrivit datelor din REGES/REVISAL, transmise de Inspecția Muncii din România.
Cel mai mare salariu din administrația publică din România ajunge și la 130.000 de lei brut, adică un salariu de 76.050 de lei net. Practic, un angajat din România care e plătit cu salariul minim brut ar trebui să muncească aproximativ patru ani pentru a ajunge la o astfel de remunerație lunară. În total, cele mai bine plătite 25 de persoane, cu activitate în piața muncii, din aparatul de stat, câștigă cumulat 535.000 de lei brut (312.975 de lei net).