Coaliția partidelor pro-europene, formată din PSD, PNL și UDMR, a convenit asupra unui singur candidat comun la alegerile prezidențiale din 2025, și anume Crin Antonescu.
După multe propuneri luate în calcul, printre care Ioan Aurel Pop, Emil Hurezeanu, Daniel David, Daniel Funeriu și Theodor Paleologu, dar și președintele PSD, Marcel Ciolacu, în final cel care a întrunit unanimitatea partidelor din coaliție este fostul lider al PNL, Crin Antonescu. Acesta din urmă ar fi participat inclusiv la o ședință a coaliției în care s-a dezbătut candidatura sa.
Crin Antonescu ar fi dispus să accepte propunerea dacă sondajele de opinie vor demonstra că este cel mai bine plasat să câștige scrutinul dintre toți viitori candidați la președinție, potrivit Digi24.
Conducerea PNL, prin vocea președintelui său, Ilie Bolojan, i-a susținut intensiv candidatura, pe Marcel Ciolacu considerându-l mai potrivit ca viitor premier, dacă Antonescu va câștiga alegerile prezidențiale. Însă, cuvântul decisiv în desemnarea lui Crin Antonescu drept candidat unic l-a avut PSD.
După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională a României (CCR), noul scrutin prezidențial ar urma să aibă loc înainte de Paște. Astfel, primul tur ar putea fi în ultima săptămâna din martie, în timp ce al doilea scrutin – la jumătatea lunii aprilie.
Vineri, 20 decembrie 2024, PSD, PNL, UDMR, USR și minoritățile s-au întâlnit pentru a forma coaliția pro-europeană. Atunci a avut loc o nouă rundă de negocieri, la rugămintea președintelui Klaus Iohannis.
Crin Antonescu ar fi fost prezent deja la o ședință a coaliției. Fostul lider liberal este o opțiune care a mulțumit toate formațiunile politice pro-europene, ca replică la ascensiunea partidelor suveraniste.
Crin Antonescu a pierdut alegerile prezidențiale din 2009, clasându-se pe locul al treilea după primul tur. Ulterior, l-a susținut pe Mircea Geoană pentru turul al doilea, acesta din urmă pierzând în favoarea lui Traian Băsescu, care a obținut un al doilea mandat în fruntea țării.
Ulterior, în vara lui 2012, Antonescu a fost președinte interimar, după ce Parlamentul l-a suspendat din funcție pe Traian Băsescu. Fusese președintele Senatului, adică al doilea om în stat. Liberalul a stat la Cotroceni o perioadă scurtă, între 10 iulie și 27 august 2012.
Pe lângă imaginea publică bună, Crin Antonescu are un avantaj – a mai fost președinte. În 2012, când Traian Băsescu a fost suspendat din funcție după o operațiune politică a USL (coaliția din acea perioadă dintre PNL și PSD), Antonescu a devenit președintele interimar al României.
Crin Antonescu, în vârstă de 65 de ani, vehiculat ca posibil candidat comun al coaliției PSD-PNL la alegerile prezidențiale, este unul dintre co-autorii tentativei de lovitură de stat din 2012. La acea vreme, Uniunea Socială Liberală (USL) condusă de Antonescu, Victor Ponta și Dan Voiculescu, a schimbat toată conducerea statului și a vrut să-l demită pe președintele Traian Băsescu, fiind împiedicați de aliații occidentali și de faptul că referendumul de demitere nu a făcut cvorumul.