Inventatorul berii este stareța unei mănăstiri germane din secolul al XII-lea. Se numește Hildegarde de Bingen și s-a născut în 1098 în Renania. Hildegarde a ales calea mânăstirii încă din fragedă pruncie, depunând jurământ monahal la vârsta de 8 ani, iar 30 de ani mai târziu devine stareță.
Fetița Hildegarde avea viziuni divine încă de la vârsta de 3 ani. A fost deosebit de preocupată de domenii precum medicina și botanica, astfel că, petrecând mult timp în mijlocul naturii pe care o observa cu foarte multă meticulozitate, a început să prepare diverse remedii naturale devenind unul dintre cei ai cunoscuți vindecători ai Evului Mediu. De asemenea, este autoarea a două lucrări naturaliste, Physica și Causae et Curae.
Este una dintre primele persoane din lume care au vorbit despre corpul femeii. Oamenii veneau să o consulte pentru probleme pe care astăzi le-am asocia cu ginecologia, ceea ce era destul de inovator în Evul Mediu.
Printre plantele care i-au atras atenția tinerei monahii se numără hameiul. Ea a vorbit despre proprietățile conservante și antiseptice ale plantei. În lucrarea Physica, stareța scrie că „amăreala hameiului combate anumite fermentații dăunătoare din băuturi și permite conservarea acestora pentru mai mult timp”.
Scrierile ei i-au determinat pe călugări să planteze hamei și să-l folosească în berea lor pentru a-i prelungi conservarea.
La acea vreme, în secolul al XII-lea, berea era folosită și pentru a conserva apa. Călugării nu se zgârceau cu condimentele. Foloseau din plin anason și pelin, în special pentru a atenua amăreala hameiului. Inițial, hameiul nu a fost folosit în scopul de a aroma băutura.
Citeste si Metoda prin care îți prepara singur berea. Rețeta celei mai răcoritoare băuturi
Abia patru secole mai târziu, în 1434, Filip al II-lea al Burgundiei a vorbit despre o băutură fermentată pe bază de cereale aromatizată cu hamei.
Cantitatea de alcool din bere a crescut de-a lungul secolelor.