Niculae Bădălău, vicepreședintele Autorității de Audit de la Curtea de Conturi și consilier de conturi în cadrul aceleiași instituții, fusese reținut, cu o zi înainte, pentru 24 de ore într-un dosar de corpuție. După ce ani de zile s-a crezut de neatins, fostul ministru al Economiei a ieșit, luni, de la Curtea de Apel, cu privirea în pământ, cătușe la mâini și fără să scoată un cuvânt.
În același dosar, procurorii investighează un presupus lobby pentru companiile pe care le dețin copiii săi.
Elena Matache este inculpată în același dosar, iar în cazul ei s-a decis să fie plasată în arest la domiciliu. E acuzată de comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită, conform unor surse ale DNA.
În centrul activităților ilegale comise de Niculae Bădălău se afla firma-suveică SAMBY IMPEX SRL, care aparține ginerelui său, Răzvan Alexandru Marica (mai are încă o firmă pe care o administrează, Gen Dual Construct SRL). Firma Samby Impex SRL are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide” și a început să încheie contracte cu statul din care a făcut bani frumoși. Primul contract de lucrări publice a fost încheiat între societatea ginerelui lui Bădălău și Primăria din Florești Stoenești Giurgiu în decembrie 2016. Suma plătită de Primărie pentru asigurarea cu apă a comunei Florești Stoenești din Giurgiu e de 6,3 milioane de lei.
Câțiva ani mai târziu, în 2019, în conturile firmei lui Răzvan Marica au intrat alte 4,1 milioane de lei, de această dată pentru „modernizare retea de drumuri de interes local – comuna Găișeni, județul Giurgiu”.
În 2020, firma ginerelui lui Bădălău s-a bucurat de și mai mulți bani, după ce s-a ocupat de principalele lucrări de construcții din Volintin Vale. În total, firma Samby Impex a încasat 11,5 milioane de lei pentru modernizarea unei piețe agroalimentare, construirea unui drum și înființarea unui „parc recreativ” în Bolintin Vale.
Pe principiul de ce să-ți meargă bine, când poate să-ți meargă și mai bine, Niculae Bădălău a apelat la primarul din Bucșani, Dan Păsat, și i-a promis suma de 170.000 de euro în schimbul ajutorului pentru firma familiei sale de a primi încă un contract de 17 milioane de lei pentru reabilitarea sistemului de canalizare din comună.
Elena Matache este cea care a intermediat șpaga, angajată a firmei Samby Impex SRL. Ea s-a ocupat direct de plățile către primarul din Bucșani. A fost prinsă în flagrant de procurorii DNA, vineri, pe autostradă. Oamenii legii au găsit-o în timp ce îi dădea suma de 35.000 de lei mită primarului Dan Păsat, bani proveniți de la Niculae Bădălău.
Dan Păsat este cel care l-a denunțat pe Bădălău. Însă nici el nu e fără de păcat. Amintim că, în 2013, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru șantaj, iar potrivit mai multor surse, are obiceiul să-și amenințe adversarii cu arma.
Familia lui Niculae Bădălău are în prezent în conturi nu mai puțin de 660.058 euro, 32.832 de lei și 7.029 de dolari. Din ultima declarație de avere reiese că fostul baron al PSD încasat un salariu lunar de aproape 5.300 de euro de la Curtea de Conturi.
Niculae Badălău deține din 2003 un teren agricol în Giurgiu, în suprafață de 1,28 hectare, dar și un teren intravilan, tot din 2003, în suprafață de 0,21 de hectare, ambele fiind dobândite prin moştenire.
Badălău mai deține alte două terenuri intravilane, în Giurgiu, alături de soția sa. Primul teren a intrat în posesia familiei Badălău în anul 1995 și are o suprafață de 0,03 hectare, iar al doilea teren, în suprafață de 0,27 de hectare, a fost dobândit în 2001.
Familia Bădălău deține în proprietate bijuterii de 25.000 de euro și tablouri în valoare de 12.000 de euro, dar are și două case. O casă de locuit în Bolintin Vale, cu o suprafaţă de aproape 900 mp, şi o casă de vacanţă în localitatea Ogrezeni, judeţul Giurgiu.
În 2021, Niculae Bădălău a vândut un teren intravilan pentru care a încasat 600.000 de euro, se mai arată în declarația de avere depusă.