Protestul fermierilor și transportatorilor a cuprins, în câteva zile, întreaga țară. La Sibiu, pe străzi, s-au strâns coloane de tractoare și camioane în cadrul unui eveniment autorizat, coloana de utilaje fiind condusă de tractorul Elenei, un New Holland T8.435 Genesis.
„Cred că este unicat în județ. Are 435 de cai putere, iar caii putere sunt esențiali atunci când ai lucrări mari și timp limitat. Și are și funcție de autoghidare, ceea ce ajută foarte mult la precizia lucrărilor. A fost o investiție serioasă în acest tractor, dar merită”, spune Elena pentru turnulsfatului.ro
Tânăra este absolventă a Facultății de Științe Agricole în 2019, dar lucrează în agricultură de când se știe. Atât tatăl, cât și soțul ei sunt agricultori. Ajunsă la disperare de guvernanții care au adoptat tot felul de politici în defavoarea agricultorilor, Elena a decis să protesteze. Și nu singură. A reușit foarte repede să mobilizeze agricultori din județ și au organizat, în primă fază, un protest spontan.
„Tata se ocupă cu agricultura de mulți ani. M-a pus pe tractor de când eram mică. Soțul meu? Este tot agricultor. Suntem o familie de agricultori, avem prieteni și cunoscuți în acest domeniu, cu toții știm problemele din acest domeniu.
Când am văzut ce se întâmplă la București, că ne tot cresc impozitele, în timp ce noi nu ne mai putem acoperi cheltuielile, nu am mai putut răbda. Doar a fost nevoie de cineva care să aibă inițiativa, pentru că mai apoi oamenii s-au strâns să își ceară drepturile. Așa că am făcut un grup de WhatsApp în care am adăugat mai mulți fermieri și am organizat acel protest spontan de miercurea trecută. După care am spus că e cazul să pregătim și un protest avizat, respectiv cel de astăzi (luni, 15 ianuarie – n.r.)”, povestește Elena pentru sursa citată.
Tânăra se plânge că fermierii sunt în situația de a-și vinde produsele la prețuri extrem de mici în condițiile înh care costurile cu producția au crescut foarte mult în ultima vreme.
„Noi am ajuns să vindem la prețuri mai mici decât anul trecut, chiar dacă absolut toate s-au scumpit. Exemplu? Am vândut cu 70 de bani kilogramul de porumb, în condițiile în care era nevoie de un preț de minim un leu pe kilogram pentru a câștiga ceva. Grâul l-am vândut cu 85 de bani kilogramul, cu mai puțin decât la recolta trecută. Iar asta în condițiile în care pâinea s-a scumpit. Oare de ce nu scade prețul pâinii, dacă grâul noi l-am vândut mai ieftin? Ceva este greșit din moment ce s-a ajuns aici. Și asta pentru că din semnalele guvernanților noștri, cerealele noastre nu sunt bune.
Nici laptele, nici ouăle, nimic din ceea ce producem noi se pare că nu este bun. Așa că am ieșit să ne cerem drepturile, să protestăm în stradă, pentru că altfel vom fi tratați ca și cum am sta în genunchi. Iar cu creșterile acestea de impozite și de prețuri noi nu ne mai putem acoperi cheltuielile. Mai toți ne văd inferiori, așa că este nevoie să ieșim la protest”, spune tânăra agricultoare.
Elena Nicoleta este pasionată de agricultură din două motive: în primul rând pentru că poate produce hrană pentru oameni, în al doilea rând pentru că nu este nevoită să lucreze cu oameni.
„Dintotdeauna m-am ocupat de agricultură cu mare drag. Pentru că e mai simplu decât să lucrezi cu oamenii și, mai ales, pentru că produci hrană”, povestește ea.