Valentina Vassilyeva, prima soție a lui Feodor Vassilyev, a stabilit un record în Cartea Recordurilor. Aceasta este femeia care a dat naștere la cel mai mare număr de copii din istorie. Cei doi au trăit în Shuya, Rusia, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea.
Potrivit înregistrărilor, Valentina a trăit până la vârsta de 75 de ani și a trecut printr-un număr total de 27 de sarcini. Din acestea au rezultat 69 de copii. Dintre aceste sarcini 16 au fost seturi de gemeni, șapte seturi de tripleți și patru seturi de cvadrupleți. Din păcate, un set de gemeni a decedat în copilărie, lăsându-i pe Valentina cu 67 de copii supraviețuitori. Valentina Vassilyeva deține recordul mondial Guinness pentru cei mai mulți copii născuți de o singură mamă.
Nu sunt cunoscute prea multe detalii despre viața Valentinei. Aceasta a trăit în timpul Imperiului Rus, o societate feudală, unde își desfășura activitatea de servitoare. În acea perioadă, viața țăranilor din Rusia era extrem de grea, iar familiile erau extrem de numeroase. Cu toate acestea, chiar după standardele vremii, familia Vasiliev era deosebit de mare.
18 ani din viața Valentinei a fost însărcinată. Numele copiilor săi care au supraviețuit nu au fost consemnate în istorie, în mare parte din cauza lipsei de precizie și eficiență în documentarea familiei. Există încă neclarități cu privire la numărul exact de copii pe care Valentina i-a adus pe lume, dar este recunoscută pentru faptul că a dat naștere la un număr considerabil de copii.
Feodor Vassiliev, soțul ei, a avut și el o altă rundă de copii cu cea de-a doua soție, care i-a dăruit șase perechi de gemeni și două perechi de tripleți. Astfel, în total, el a avut 87 de copii biologici în timpul vieții sale.
Prima mențiune publicată despre copiii Valentinei apare într-un număr din 1783 al revistei The Gentleman’s Magazine. Această relatare sublinia că informațiile, „oricât de uimitoare ar părea, pot fi considerate credibile,”. Aceste informații veneau direct de la un negustor englez din Sankt Petersburg, care le-a transmis rudelor sale din Anglia această poveste și a menționat că acest țăran urma să fie prezentat împărătesei.
Rapoartele au fost confirmate într-un comentariu din 1788 al lui Ivan Nikitch Boltin și din nou în 1834 într-o carte a lui Alexander Pavlovich Bashutskiy.