După ce a fost închis în lagărul sovietic de la Vorkuța, Ștefan Kostyal s-a întors în România și a devenit unul dintre criticii acerbi ai lui Ceaușescu. Generalul-maior povestește cum a fost implicat în activități subversive împotriva liderului comunist, acțiuni care au început încă din perioada detenției lor comune. „Era gelos că eu am fost cel mai tânăr deţinut politic comunist. El lansase o istorie falsă, cum că el ar fi fost”, își amintește Kostyal, dezvăluind rivalitatea care a persistat între ei.
Prima întâlnire dintre Kostyal și Ceaușescu a avut loc într-o închisoare aglomerată din Brașov, unde erau amândoi deținuți. „Era o voce bâlbâită, care a întrebat dacă sunt comunişti printre cei în tranzit. Era Ceauşescu”, rememorează Kostyal în cartea lansată de EVZ. Relația lor a fost marcată de tensiuni încă de la început, Ceaușescu tratându-l cu răceală din cauza geloziei. În ciuda acestui fapt, au colaborat în diverse activități din detenție.
Generalul-maior Kostyal nu s-a oprit la simple critici; a organizat un complot pentru răsturnarea lui Ceaușescu. „Atunci când a ajuns secretar general al partidului mi-am dat seama că o să fie de rău”, spune el. În 1970, după ce a protestat împotriva cultului personalității, a fost dat afară din armată și degradat. În exilul forțat la Curtea de Argeș, Kostyal a început să coopteze alți ofițeri și să facă planuri pentru a-l înlătura pe Ceaușescu.
Împreună cu ofițeri precum generalul Hortopan și căpitanii Anton Bejan și Radu Nicolae, Kostyal a planificat să profite de absențele lui Ceaușescu din țară pentru a prelua puterea. „Fiindcă soţia mea era cetăţean sovietic, eu aveam acces la Ambasadă. Am luat legătura şi cu ruşii şi le-am spus că intenţionam să-l dăm jos pe Ceauşescu”, relatează el. Cu toate acestea, complotul a eșuat din cauza trădărilor și neîncrederii în grupul politic.
Deși nu este clar cine a trădat planul, Kostyal îl suspectează pe Virgil Măgureanu. „Eu sunt aproape convins că el lucra şi cu Securitatea şi că el a avut un rol major în dejucarea mişcării noastre şi în arestarea mea”, afirmă generalul. În ciuda susținerii inițiale a lui Ion Iliescu, grupul acestuia a ezitat să acționeze, contribuind la eșecul complotului.
Cartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu” aduce astfel în lumină aspecte necunoscute ale regimului comunist și ale personalității dictatorului, oferind o perspectivă autentică și detaliată asupra unuia dintre cele mai controversate personaje din istoria României.
Citește și: Crimă șocantă în Giurgiu! Un bărbat și-a căsăpit mama în bătaie, apoi s-a spânzurat