Cine este Giorgia Meloni, politicianul pe cale să devină prima femeie prim-ministru din Italia. Analiştii sunt îngrijoraţi: „La un secol după Mussolini, ea caută să ducă ţara înapoi la naţionalism”

Giorgia Meloni este pe cale să devină prima femeie care va fi prim-ministrul Italiei, după alegerile de duminică. Lideră a dreptei naţionaliste, ea are o personalitate care intrigă, cu atât mai mult cu cât partidul ei, „Frații Italiei”, nu s-a dezis niciodată în mod deschis de fascism.
Daniel Spătaru
20 sept. 2022, 10:19
Cine este Giorgia Meloni, politicianul pe cale să devină prima femeie prim-ministru din Italia. Analiştii sunt îngrijoraţi:

„La aproape 100 de ani după ce Benito Mussolini a organizat demonstrația de masă „Marșul asupra Romei”, în timpul căreia Partidul său Național Fascist a preluat puterea, Italia pare să predea controlul guvernului său Giorgia Meloni, un alt lider al dreptei naționaliste”, se arată într-un comentariu al Melissei Rossi, pentru Yahoo News.

Carismatică și motivată, Meloni, în vârstă de 45 de ani, în prezent parlamentar, nu deține o diplomă universitară, dar ca șef al Fratelli d’Italia, un partid de extremă dreapta pe care l-a format în urmă cu un deceniu, această mamă singură a făcut campanie pe o platformă bazată pe credința ei în Dumnezeu, maternitate și patriotism, în timp ce condamnă imigrația și drepturile LGBTQ. Sondajele arată că ea și Fratelli d’Italia sunt pregătite pentru victorie în alegerile parlamentare din 25 septembrie, care vor determina următorul prim-ministru al Italiei.

În timp ce mulți conservatori îi aplaudă ascensiunea – și ideea primei femei care a condus Italia – candidatura ei a stârnit simultan îngrijorări în rândul italienilor cu privire la rasism și viitorul avortului în țară, precum și rolul Italiei în Uniunea Europeană.

Deși respinge să fie etichetată „de extremă dreaptă” și „neofascistă” și și-a atenuat atacurile asupra Uniunii Europene, Meloni a apărut la un miting din iunie în sprijinul partidului de extremă dreapta din Spania, Vox, și a rostit observații care au reînnoit criticile îndreptate împotriva sa. „Stânga seculară și islamul radical amenință rădăcinile noastre europene”, s-a adresat ea mulțimii, adăugând că nu este posibilă cale de mijloc. „Da familiilor naturale! Nu lobby-urilor LGBT! Da identităţii sexuale! Nu ideologiei de gen!” a mai strigat ea, exaltând mulţimea. „Da universalității crucii, nu violenței islamiste! Da pentru securizarea granițelor, nu imigrației în masă!”.

Fostul consilier al lui Donlad Trump, Steve Bannon, inculpat recent pentru spălare de bani și acuzații de conspirație la New York, a contribuit la stimularea ascensiunii lui Meloni din 2018, când Frații Italiei au luat doar 4% din voturi la alegerile parlamentare – în timp ce sondajele actuale arată că partidul s-ar clasa pe primul loc, cu aproximativ 25%. Bannon a petrecut o mare parte din 2018-2019 în Europa, încercând să formeze „Mișcarea”, o rețea preconizată de partide populiste europene de dreapta. El nu numai că i-a sfătuit pe Fratelli d’Italia și a împărţit lumina reflectoarelor cu Meloni la mitinguri, dar i-a facilitat accesul către interviuri în mass media puternică şi influentă. Benjamin Harnwell, redactor internațional pentru podcastul „War Room” al lui Bannon, a declarat pentru Yahoo News că își amintește că Bannon a numit-o pe Meloni „o vedetă rock” după prima lor întâlnire, spunând că „aceasta femeie va transforma Italia”, deși puțini credeau în ascensiunea ei la momentul respectiv.

David Broder, editorul pentru Europa al revistei de stânga Jacobin, a tras un semnal de alarmă despre Meloni de când guvernul lui Mario Draghi s-a prăbușit în iulie, ceea ce a determinat alegerile din septembrie. El prevede că planurile ei de a restrânge imigrația este doar o parte a problemei. „Meloni spune că partidul ei va introduce o blocadă navală în largul Africii pentru a opri ambarcațiunile de migranți care traversează Mediterana”, a spus el pentru Yahoo News. „Aceasta este practic o rețetă pentru navele marinei italiene de a scufunda în mod deliberat ambarcațiunile de migranți, ceea ce ar putea ucide mii de oameni. De asemenea, este ilegal în temeiul dreptului maritim și al UE. Așa că ne putem imagina conflictul care ar rezulta din asta”.

Unul dintre cei mai puternici critici ai lui Meloni este designerul de modă și bloggerița Chiara Ferragni, care a avertizat cu privire la restricțiile privind avortul în Italia dacă partidul lui Meloni este ales. În august, Ferragni și-a avertizat cei 27 de milioane de urmăritori pe Instagram că în regiunea de est a Italiei, Marche, care este guvernată de Frații Italiei, avortul a devenit deja „practic imposibil”. Avorturile acolo sunt acum interzise după șapte săptămâni de sarcină (față de cele nouă săptămâni prevăzute de lege), iar partidul nu permite împărţirea pastilelor de avort în clinici. Frații Italiei fac, de asemenea, eforturi pentru a le permite protestatarilor anti-avort să intre în clinicile de avort. Acesta este genul de „politică care riscă să devină națională dacă dreapta câștigă alegerile”, a scris Ferragni.

Citeşte şi Scandal național în Italia. Matteo Salvini solicită retragerea sancțiunilor anti-Rusia: „Oamenii plătesc facturi de patru ori mai mari! Cei care au instituit sancţiunile sunt în genunchi!” (VIDEO)

Meloni a atras mai multe critici luna trecută după ce a postat un videoclip cu un solicitant de azil african violând o femeie într-un orășel în plină zi – un videoclip eliminat imediat de pe Twitter. Cu toate acestea, chiar și unii care nu o susțin spun că ea conduce o campanie impresionantă „Reînvie Italia”, una în care s-a descris celebru drept „o femeie, o mamă, o creștină”.

„Este inteligentă, este perspice și are capacitatea de a comunica cu oamenii”, a declarat comentatorul politic italian și cofondatorul agenției de știri Inter Press Service, Roberto Savio, pentru Yahoo News. Ascensiunea ei din clasa muncitoare a Romei a făcut-o să fie îndrăgită de mulți, a adăugat el. Savio atribuie creșterea popularității Giorgiei Meloni pe seama inflației în creștere din Italia și a șomajului ridicat în rândul tinerilor, precum și faptului că este o prezenţă cu totul nouă într-o țară care a trecut prin șase prim-miniștri în ultimii 10 ani. „Sunt mulți oameni care votează pentru Meloni pentru că ei spun: „Am încercat cu alte partide, cu alți politicieni și nimic nu a funcționat. Așa că hai să încercăm şi acesta. Poate ne va surprinde”, consideră el.

Cu toate acestea, Savio crede că dacă va fi aleasă, ceea ce pare foarte probabil, Meloni nu va rezista mult în frunte, din cauza creșterii costurilor vieții, crizei energetice europene, birocrației italiene și lipsei ei relative de experiență practică în guvernare. „Ea nu a fost nici măcar primarul unui sătuc”, a subliniat el.

Sociologul și profesorul Giovanna Campani,  din Florența, co-autor al cărții „Ascensiunea extremei drepte în Europa”, împărtășește preocupări similare. „În Franța, cei care intră în politică, au o pregătire academică mare. Giorgia Meloni nici măcar nu a mers la universitate”. Totuşi, acest fapt poate lucra în favoarea ei, a adăugat ea, șlefuindu-i și mai mult imaginea că „Giorgia vine dintre oameni”. Campani își face griji că, într-o Italie condusă de Meloni, care se opune adopției gay și favorizează ceea ce ea numește „mama naturală”, viața va deveni mai grea pentru cei din comunitatea LGBTQ și pentru imigranți, iar acesta ar fi doar începutul.

David Broder anticipează că Italia ar putea deveni mai mult ca Ungaria lui Viktor Orbán, pe care Meloni îl consideră un model de urmat. „Este foarte probabil să vedem o erodare a normelor democratice”, a spus el. De asemenea, își face griji că atitudinile lui Meloni față de imigrație și europenii care nu sunt albi vor fi contagioase. Mai mult decât atât, alianța partidului ei cu partidele de centru-dreapta Liga (în frunte cu militantul anti-avort şi fervent anti-imigraţie Matteo Salvini) și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi ar putea oferi dreptei o majoritate suficient de mare în alegerile viitoare pentru modificarea Constituției Italiei, gând exprimat de Meloni în repetate rânduri.

Citeşte şi Cu cine se aliază AUR pentru alegeri. George Simion a anunțat lista partenerilor: „Forțele globaliste vor suferi o înfrângere!” | EXCLUSIV

Chiar dacă Meloni însăși și-a atenuat opiniile fostelor ei eurosceptice și sprijină în mod deschis Ucraina în timp ce condamnă Rusia, a spus Broder, odată ce va ajunge la putere, aceste angajamente probabil se vor slăbi. „Puteți vedea deja o mulțime de potențiale linii împărțite în cadrul majorității potențiale”, a spus el. Salvini din Liga pune deja la îndoială sancțiunile împotriva Rusiei, iar o mare majoritate a alegătorilor FrațiLOR Italiei, cât și cei ai Ligii vor să pună capăt acestor sancțiuni. „În cele din urmă, atunci când ceea ce este perceput a fi consecințele acelor sancțiuni, inclusiv criza energetică din Europa, vor începe să se simtă mai aspru, atunci poziția lui Meloni pro-Ucraina va deveni greu de menținut”.

Astfel, viitorul guvern Meloni poate merge pe calea celor șase guverne care l-au precedat. Dar, avertizează David Broder, „ar putea dura ani de zile”.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'