În urma prăbușirii internatului din Odorheiu Secuiesc, unde un băiat de aproape 18 ani a murit, și alte trei fete se află în stare gravă la spital, oamenii legii au decis arestarea administratorului firmei care a făcut lucrările catastrofale.
Administratorul Laszlo Sandor este acuzat de ucidere din culpă, vătămare din culpă și executarea de modificări ale unei construcții, fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea și rezistența. Bărbatul este primul indicat de anchetatori drept responsabil pentru tragedia în care un adolescent a murit și alte trei eleve au ajuns la spital.
Firma lui Laszlo Sandor – SC LARENO FA SRL – lucra fără contract la internatul liceului, lucru recunoscut chiar de directorul economic al Arhiepiscopiei Romano – Catolice, Stelian Vereș, în cadrul unei conversații cu un reporter PRO TV.
Instituția este proprietarul clădirii și beneficiarul lucrării, astfel că avea obligația de a desemna un diriginte de șantier care să supravegheze lucrările, însă a mers pe încredere, dat fiind faptul că Laszlo Sandor este un om de afaceri prosper, cunoscut în Harghita. Firma lui de construcții are o cifră anuală de afaceri de circa 7 milioane de lei și a făcut multe lucrări pentru bisericile și primăriile din zonă. Pe platformele de licitații publice, societatea SC LARENO FA figurează în ultimii doi ani cu 29 de contracte din bani publici. Chiar și la liceul Tamasi Aron a mai lucrat, iar directorul școlii a fost mulțumit.
În zona șantierului, în care s-a săpat șanțul mult prea adânc, ce a dus la prăbușirea peretelui internatului, ar fi fost cel puțin doi muncitori cu excavatoare. Martorii indentificați până acum nu ar fi indicat prezența vreunui inginer, iar despre Laszlo Sandor, în Odorheiu Secuiesc, se spune că nu ar avea studii în domeniul construcțiilor.
„S-a săpat chiar lângă peretele de subsol al căminului fără protecție, fără sprijiniri și pe toată lungimea peretelui”, a explicat Ionuț Pătraș, inginer constructor, despre erorile făcute de Sandor și echipa lui.
La realizarea excavației adânci se vor expertiza tehnic toate construcțiile și instalațiile situate în zona adiacentă în scopul punerii în siguranță a acestora și al luării de măsuri de remediere/consolidare a acestora, după caz și potrivit legislației în vigoare. Vinovată ar fi și Primăria, care ar fi trebuit să ceară o expertiză terhnică a clădirii înainte de a da autorizația de construcție.
„Nu trebuia să fie expertiză la autorizația pe care am emis-o. Acolo e specificat clar prin documentație că se poate lucra la 2 m 20 de la zidul clădirii. Nu e vorba de reabilitatea clădirii ci este vorba de reabilitare exterioară”, se apără Arpad Galfi, primarul din Odorheiu Secuiesc, arătând de ce a stat, de fapt, liniștită, conducerea liceului.
David, băiatul de care urma să devină major peste doar câteva zile, va fi înmormântat joi, în localitatea natală. Colega lui, Orsolya, cu leziuni severe la coloana vertebrală, este în stare gravă în spitalul din Târgu Mureș. Celelalte două fete rănite ar urma să fie externate mâine.
În România, legea îi pedepsește pe șefii de șantier cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru ucidere din culpă, dacă din cauza lor moare cineva, ori cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă dacă nu iau măsuri de siguranță acolo unde lucrează.