Un scandal de amploare a izbucnit la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti, după ce sute de candidaţi nemulţumiţi au încercat să își facă auzită vocea. Aceşti candidaţi, care iniţial se aflau pe lista de admişi, s-au trezit respinşi după doar două zile, în timp ce alţii, iniţial respinşi, apăreau acum ca admişi. Situaţia a generat o explozie de nervi și indignare în rândul candidaților, mai mulţi tineri şi părinţii acestora au forțat intrarea în facultate după ce au aflat că notele nu vor fi schimbate nici măcar în urma contestaţiilor. Ei au acuzat public că notele au fost măsluite şi au ameninţat că vor sesiza DNA-ul.
Părinţii şi copiii au solicitat insistent să fie lăsaţi să participe la conferinţa de presă pentru a putea cere explicaţii rectorului, însă paznicii au interzis accesul acestora.
Aproximativ jumătate dintre candidaţi au depus contestaţie, marcând un record în cei 33 de ani de existenţă ai Facultăţii de Arhitectură. Petruţa, după ce a cheltuit peste 12.000 de euro pe meditaţii, aşteaptă acum cu nerăbdare o explicaţie clară pentru situaţia dificilă în care se află.
„Acum două zile eram admisă pe poziţia 71, la taxă. Iar acum aflu că sunt respinsă pe poziţia 422. Am făcut patru ani de meditaţii, de patru ani nu mai am weekend, lucrez non-stop şi ştiu exact ce am făcut la testul ăla acolo”, spune Petruţa pentru ObservatorNews.
În faţa protestelor fără precedent, Rectorul de la Arhitectură a organizat o conferinţă de presă pentru a explica părinţilor şi candidaţilor revoltaţi ce s-a întâmplat.
„La transcrierea rezultatelor în sistemul informatic, dintr-o eroare umană, codul unei planşe secretizate a fost consemnat de două ori, acest lucru decalând corelarea corectă dintre nota probei practice şi nota portofoliului pentru un număr de 297 de candidaţi”, spune Bogdan Guiu, lector.
„Această eroare a făcut ca nişte candidaţi să aibă nişte note mai mici decât cele scrise pe planşe şi alţii să aibă note mai mari”, spune Marian Moiceanu, rector.
Regulile Facultăţii de Arhitectură spun că notele nu se pot schimba nici după contestaţie. În această situaţie, mulţi părinţi vor să facă plângeri la DNA.