Un producător local a luat decizia de a-și vinde producția de cireşe la un preț surprinzător. Astfel, pentru un kilogram de cireșe, românii pot scoate din buzunar suma de 2 lei. Decizia tânărului producător este o adevărată surpriză având în vedere că cele mai mici prețuri de pe piață pornesc de la 30-40 de lei. În piețe și magazine, cireșele autohtone pot depăși 50 de lei/kg.
Este vorba, mai exact, de Ionuț Paul Țipoș, un tânăr producător, din localitatea Dulcești, județul Iași , care a făcut un anunț ”bombă”: vinde cireșele la 2 lei/kg. Cu toate acestea, tânărul impune o condiție. Doritorii trebuie să vină să le culeagă. Anunțul a fost făcut de acesta pe Tik Tok.
”Vând cireșe cu doar 2 lei/kg. Da, ați auzit bine, 2 lei kilogramul, doar că trebuie să veniți să vi le culegeți singuri. Copacii sunt foarte încărcați. Dacă doriți, lăsați-mi un mesaj sau trimiteți postarea acesta cuiva care vrea cireșe la cel mai bun preț din România, atenție! Ia, uite, câte cireșe și este plin tot copacul. N-am văzut niciodată atâtea cireșe pe un copac. Vi s-au copt cireșele? Ia uitați cum stau cireșele la mine! Zici că sunt struguri de masă! Ați mai văzut așa copac încărcat cu cireșe? Măi, oameni buni, înseamnă că anul acesta am fost mai bun, am mers mai des pe la Biserică și a dat Dumnezeu la fiecare după inima lui. S-au făcut cireșele la tine, dar nici în halul acesta, uitați aici!”, spune tânărul în filmulețul postat pe TikTok.
Oferta tânărului nu a trecut neobservată, clipul reușind să stârnească un val de reacții. În rubrica de comentarii, internauții l-au întrebat unde este localizată livada. În schimb, alții au făcut glume pe baza prețului spunând că este prea mic ca să fie adevărat: ”Prețul nu este chiar asa mic, există riscul să te prindă adevăratul proprietar”, ”Eu culeg mai repede decât graurii” sau ”Se poate culege cu crengi? Sa vin cu căruța?”.
„Apetisante, gustoase și frumos colorate, cireșele de mai vă așteaptă să le achiziționați la prețul de 15 lei/kg de la punctele de vânzare ale SCDP Bistrița: chioșcul de la poarta unității și magazinul de pe str. M. Eminescu nr. 11.″, anunță cei de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița.
De ce trebuie să mănânci cireşe seara. Beneficii uluitoare ale fructelor de sezon
Tot aici găsiți și flori de trandafiri pentru petale, soiul “Argeş 1”, un soi românesc creat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni, adaptat condițiilor climatice din zona Bistriței.
Acest soi este extrem de parfumat, având o culoare roz-aprins, și poate fi utilizat la prepararea siropurilor, gemurilor, uleiurilor, esențelor, dar și pentru produsele cosmetice. Prețul este de 20 lei/lădița cu 1,5 kg flori de trandafiri.
Un producător de cireșe din Ostrov a devenit viral pe Facebook. după ce, din lipsă de clienți, i-a rugat pe urmăritorii săi să-l ajute să își vândă recolta. Producătorii care nu apelează la intermediari au mari probleme cu vânzarea fructelor. Adrian Ursăchescu a realizat mai multe clipuri pe pagina sa de socializare, în livada care geme de cireșe din soiul alb, dar și din cele mai închise la culoare, ca vișinele.
În imagini, producătorul se plimbă prin livadă, prezintă crengile care stau să se rupă de roade, mușcă din fructe cu poftă ca să le facă poftă și altora și, în final, își prezintă lăzile cu cireșele de vânzare.
Întreaga prezentare este atât de haioasă încât a devenit virală pe Facebook, iar toți l-au lăudat pentru roadele muncii sale de peste an.
Aflat la 140 de kilometri de Constanța, unde ar fi găsit mușterii destui pentru marfa lui, producătorul preferă să își vândă cireșele în Călărași, la 25 de kilometri depărtare, lângă Direcția Agricolă.
În timp ce în marile orașe cireșele se vând cu 25‑30 de lei kilogramul, „cireșarul” din Ostrov le vinde cu 18 lei și pare dispus și la negociere.
„Dați, fraților, un share, ca să vând și eu cireașa asta”, este rugămintea lui. Mii de oameni i-au distribuit postarea, însă chiar și așa, Adrian Ursăchescu este în continuare în căutare de cumpărători pentru cireșele pârguite din livada sa.
Sute de comentarii au însoțit postarea, el primind solicitări din Constanța, Vrancea, Satu Mare și chiar Spania, locuri care, din păcate, a răspuns că nu poate ajunge.
Producătorii se confruntă în general cu mari probleme în a-și vinde marfa dacă refuză intermediarii care colectează de la ei la preț mic, ca să revândă la preț mare. Uneori, „lanțul” are și cinci intermediari înainte ca marfa să ajungă la vânzătorii consumatori.