Cine este românul cu o pensie de aproape 100.000 de lei pe lună. Topul nababilor care stau acasă pe sume colosale

Vestea bună este faptul că reforma pensiilor speciale a fost promulgată şi astfel cel mai important jalon din PNRR a fost îndeplinit în acest an, ceea ce va aduce alte trei miliarde de euro în România. Vestea proastă este că rămân destui "speciali" care încasează sume uriașe fără să fi contribuit din salariu. Cea mai mare pensie brută e de 95.423 de lei, în timp ce a doua ajunge la 71.147 de lei. Podiumul este completat de o persoană care are o pensie brută de 68.981 de lei.
Filip Stan
23 oct. 2023, 22:40
Cine este românul cu o pensie de aproape 100.000 de lei pe lună. Topul nababilor care stau acasă pe sume colosale

O pensie poate fi de 100.000 de lei sau de câteva sute de lei, în funcţie de cât de „special” ai fost în viaţă. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în urma punerii în acord cu solicitările Comisiei Europene. Proiectul de lege a fost adoptat luni de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Legea nu se poate aplica însă retroactiv, astfel că multe dintre pensii, chiar și după impoyitarea cu 20% a ceea ce depășeşte pragul de 2.000 de lei, vor primi o sumă colosală în conturi în fiecare lună.

Astfel, în România cea mai mare pensie depășește 95.000 de lei brut, în timp ce peste un milion de pensionari încasează lunar venitul minim: 1.125 de lei.

Topul pensiilor speciale. Cine sunt cei opt români care primesc lunar peste 50.000 de lei

România continuă să fie o țară extremelor în condițiile unor discrepanțe foarte mari la nivel de pensii. La vârful veniturilor sunt sume greu de perceput de majoritatea pensionarilor, în condițiile în care 1,14 milioane de pensionari încasează 1.125 de lei, adică venitul minim garantat, în timp ce pensia medie este, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică pe luna septembrie, de 2.108 lei.

Potrivit datelor furnizate de aceeași instituție, România are 4,97 milioane de pensionari. În schimb, în top 20 al celor mai mari venituri sunt persoane care depășesc borna de 40.000 de lei, după cum arată informațiile furnizate de Casa Națională de Pensii Publice pentru „Adevărul“. Cea mai mare pensie brută e de 95.423 de lei, în timp ce a doua ajunge la 71.147 de lei. Podiumul este completat de o persoană care are o pensie brută de 68.981 de lei, în timp ce pe locurile patru și cinci se află seniori ale căror venituri brute sunt de 64.385 de lei, respectiv 60.352 de lei.

Alți patru pensionari sar de 50.000 de lei, în timp ce, la locul 20, venitul brut al „ultimului“ pensionar din clasament ajunge la 40.783 de lei. Cele mai mari venituri din pensiile publice le depășesc pe cele ale primilor „speciali“, adică foștii magistrați cu cele mai generoase venituri. Cea mai mare pensie specială e 58.191 de lei, în timp ce pe locurile doi și trei sunt pensii de 56.875 de lei, respectiv 56.447 de lei.

În timp ce pensiile publice sunt date doar în baza contribuțiilor la stat din perioada de activitate, iar mărirea lor are loc de fiecare dată când Guvernul decide creșterea punctului de pensie, veniturile specialilor țin cont de alte formule: un procent cu veniturile medii din ultima sau ultimele luni de activitate, iar măririle se fac de fiecare dată când are loc o indexare a salariilor aflate în plată, ale categoriei din care fac ei parte. Conform discuțiilor din Coaliție, punctul de pensie ar putea crește cu 14%.

Citeşte şi: Parlamentul a votat impozitarea în trepte a pensiilor speciale. Se taie până la 20%! DOCUMENT

Conform legii promulgate de Klaus Iohannis, pensia specială va fi impozitată.  „Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:

a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;

b) pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributivă se aplică dispoziţiile lit. a), respectiv o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

c) pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, prevede actul normativ.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Destinul tulburător actorului român, trădat de soție. I se spunea Sfinxul
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Războiul din Ucraina contribuie la răspândirea infecțiilor rezistente la antibiotice
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București