UPDATE: Hackerii pro-ruşi care fac parte din grupul Killnet cer eliberarea lui Ioan Feher, tânărul român suspectat de implicare în recentele atacuri informatice asupra unor site-uri din România revendicate de gruparea pro-rusă şi reţinut în Marea Britanie. Într-un mesaj postat pe reţeaua Telegram, gruparea de hackeri susţine că „această persoană nu are nimic de a face cu Killnet” şi ameninţă că, dacă Feher nu este eliberat în 48 de ore, va „distruge” România, Marea Britanie şi Moldova.
„Fac apel la Guvernul României! Această persoană nu are nimic de a face cu Killnet! A fost unul dintre membrii grupului de pe Telegram. Cum le poţi spune oamenilor că un tip ne-a ajutat în aceste atacuri? E atât de stupid. Aveaţi nevoie de cineva care să poarte vina pentru colapsul României. Lăsaţi omul în pace. Dacă susţine Rusia, asta nu înseamnă că e un infractor. Dacă nu este eliberat în 48 de ore, o să distrug România, Marea Britanie şi Moldova. Voi distruge întreaga voastră structură informatică şi chiar Ministerul Sănătăţii. Toate ventilatoarele vor fi atacate. Numai atunci veţi începe să vă daţi seama că aţi făcut o greşeală. Eliberaţi-l pe Ioan Feher”, este mesajul, însoţit de pictograma drapelului Rusiei, postat pe Telegram , pe contul grupării Killnet Rezerv.
Anchetatorii au făcut percheziţii în locuinţa lui Ioan Feher, românul din Marea Britanie acuzat că i-a ajutat pe hackerii ruşi. Luni, 2 mai, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, la adresa bărbatului.
„A fost identificată o persoană, bănuită – cetăţean român, rezident în Marea Britanie -, care a susţinut activitatea grupării infracţionale, prin traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracţională şi prin indicarea unor site-uri web din România care ar fi putut fi atacate prin acelaşi mod de operare”, a spus Bode, într-o conferinţă de presă.
Potrivit contului personal de Facebook, Ioan Feher locuiește la Londra, Marea Britanie și este originar din Satu Mare, conform Cancan.
“I stand with Rusia (n.r. Susțin Rusia)”, a scris acesta în dreptul fotografiei, pe care a pus și drapelul Rusiei.
În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare.
La data de 2 mai 2022, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România.
Citeşte şi: Un român din Marea Britanie ar fi ajutat hackerii ruşi să atace site-uri din ţara noastră
Din 29 aprilie, mai multe atacuri informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service – au afectat site-uri care aparţin unor instituţii publice şi organizaţii private din România.
De asemenea, ofiţeri specializaţi din cadrul IGPR – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice s-au deplasat în Marea Britanie pentru acordarea de sprijin în ancheta desfăşurată de National Crime Agency.
Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată „KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acesteia ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina.
„Imediat după aceste atacuri, specialişti ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiei Generale de Protecţie Internă, Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi din cadrul celorlalte structuri şi instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au desfăşurat activităţi specifice din competenţă, pentru contracararea atacurilor, protecţia site-urilor vizate şi identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienţei infrastructurilor IT”, arată sursa citată.