Războiul din Israel continuă să facă victime. Printre persoanele decedate în bombardamentele inițiate de gruparea Hamas se numără și un cetățean român. Este vorba despre sergent – maior Amir Fisher, în vârstă de 22 de ani.
Identitatea sa a fost confirmată de către ambasadorul român în Israel, Radu Ioanid, care a precizat că tânărul s-a născut în Israel, tatăl său venind din România.
Mai mult, din nefericire, Amir, care locuia în Tel Aviv, a lăsat în urma sa doi copii care acum au rămas orfani de tată.
„Sincere condoleanțe familiei victimei. Suntem solidari cu Israelul în aceste momente dificile. România condamnă cu fermitate atacurile continue asupra populației Israelului”, a transmis MAE într-un mesaj postat pe Twitter.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis marți dimineață că, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul nopții de 9 spre 10 octombrie 2023, alți 596 de cetățeni români au revenit în România, prin intermediul a două curse Tarom și două curse operate de două companii aeriene private.
MAE precizează că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.
Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected] și la numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum și cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi. MAE subliniază importanța utilizării acestor canale de către cetățenii români pentru centralizarea corectă a informațiilor și eficientizarea dialogului în vederea acordării asistenței consulare.
MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).
MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
Citește și: Benjamin Netanyahu, avertisment de ultimă oră: „Acesta e doar începutul! Orientul Mijlociu se va schimba!”
Nu doar numărul persoanelor decedate și rănite crește semnificativ, ci și cel al persoanelor care au fost date dispărute, în urma atacurilor din Israel.
Ministerul francez al Afacerilor Externe a anunţat luni seara că „nu este nicio veste” despre 14 cetăţeni francezi, între care un copil de 12 ani, care se aflau în Israel şi a căror „situaţie este considerată ca fiind foarte îngrijorătoare”.
Între persoanele dispărute este și o tânără americancă, de 22 de ani. Kim Damti ar fi reușit doar să-și sune mama, spunându-i printr-un apel telefonic: „Mamă, ce să fac?”.
De asemenea, în aceeași situație se află o altă familie de americani, al căror fiu este de negăsit: „ La ora 8 şi 11 minute, sâmbătă dimineaţa, ne-a trimis două mesaje scurte pentru amândoi. Primul mesaj scria „Te iubesc”.
În al doilea mesaj ne-a transmis că îi pare rău”.
3.000 de oameni au fost pur şi simplu vânaţi pe un câmp din apropierea liniei de demarcaţie cu Fâşia Gaza. Veniseră la un concert, iar teroriştii i-au atacat i-au executat. 260 de cadavre au fost găsite puse unul peste altul.