Cine este Sebastian, românul care le-a deschis drumul în România fraţilor Tate. Dezvăluiri la BBC

Curtea de Apel Bucureşti constată că „există suficiente probe” la dosarul fraţilor Tate cu privire la infracţiunile de trafic de persoane şi constituire de grup infracţional organizat. Între timp, aceştia fac bani şi în spatele gratiilor, iar mediatizarea excesivă le aduce şi mai mulţi adepţi.
Alina Costache
05 feb. 2023, 17:28
Cine este Sebastian, românul care le-a deschis drumul în România fraţilor Tate. Dezvăluiri la BBC
Frații Tate au intrat din nou în vizorul autorităților.

Fraţii Tate rămân în arest preventiv, decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. BBC a venit în România, pe urmele fraţilor Tate, Andrew şi Tristan. Jurnaliştii au ajuns în Săcele, la poalele Carpaţilor, pe Strada Narciselor, la capătul unui drum periculos.

În interior, locaţia este împărţită în mici apartamente funcţionale. Aici, la apartamentele 9 şi 17, fraţii Tate au început să-şi construiască imperiul de afaceri românesc.

Vasile Mezdrea, un dezvoltator local, le-a vândut proprietăţile „în 2015 sau la începutul lui 2016” pentru mai puţin de 35.000 de euro (37.900 USD; 31.425 £) fiecare.

Fraţii Tate fac 10 milioane de dolari pe lună, din închisoare. Cum reuşesc acest lucru

„Au plătit în rate, pentru că nu aveau bani să cumpere apartamentele de-a dreptul. Nu aveau maşină în acele vremuri, îşi duceau prietenele la cumpărături în taxiuri”, povestesc martorii oculari pentru BBC

Oamenii spun că Andrew s-a mutat aici cu o iubită britanică, Melissa, care şi-a cumpărat un al treilea apartament în acelaşi bloc.

Potrivit localnicilor, nu era singura femeie care locuia cu fraţii. Mai multe persoane le-au spus jurnaliştilor că alte femei fie locuiau în apartamentele lor, fie le vizitau regulat.

Un om de afaceri, Sebastian Vieru, este cel care i-a adus pentru prima dată pe fraţii Tate în România, în 2014. Fraţii Tate îl ajutau să facă galele RXF.

VIDEO: Frații Tate susțin că sunt victime: „E corupție!”. Scrisoarea milionarilor britanici, prezentată la România TV | EXCLUSIV

Originar din regiunea Braşov, Vieru este pasionate de luptele în cuşcă, fiind cunoscut în lumea luptelor, confirmă surse din industrie pentru Mediafax.

Vieru a fost cel care le-a povestit fraţilor Tate despre noul bloc al lui Vasile Mezdrea, spunându-le că dezvoltatorul are nevoie urgent de fonduri pentru a termina clădirea şi că vor primi apartamentele cu reducere.

El mai afirmă că fraţii Tate, Andrew şi Tristan, au adus nişte bani cu ei din Marea Britanie, dar că averea lor a crescut rapid în România.

The Guardian: Arestarea l-a făcut pe Andrew Tate şi mai celebru. Acum, inclusiv copiii din Marea Britanie îi urmăresc saga judiciară şi află despre ideologia lui toxică

În urmă cu un an, majoritatea profesorilor nu auziseră niciodată de fostul kickboxer şi influencer Andrew Tate. Acum, teoriile sale toxice sunt un subiect de discuţie atât în curtea şcolii, cât şi în cancelarii, scrie „The Guardian” într-un articol în care urmăreşte cum s-a infiltrat ideologia profund greşită a lui Andrew Tate în şcolile britanice.

Daniel are 10 ani. Îi place fotbalul, Fifa, site-ul de jocuri Poki şi baschetul. Anul trecut, şi-a întrebat tatăl dacă a auzit vreodată de Andrew Tate. „Nu am auzit”, a recunoscut părintele, dar după aceea a făcut câteva cercetări şi a fost îngrozit de ceea ce a găsit.

Astăzi, se pare că aproape fiecare părinte din Marea Britanie a auzit de fostul kickboxer, influencer şi misogin declarat, ale cărui videoclipuri au fost vizionate de milioane de ori şi a cărui recentă arestare în România sub suspiciunea de trafic de persoane, viol şi formarea unui grup de crimă organizată pentru a exploata femei l-a ţinut pe prima pagină a ziarelor.

Copiii nu doar că urmăresc conţinutul toxic al lui Tate pe reţelele sociale, care a dus la interzicerea acestuia pe majoritatea platformelor importante, ci sunt la curent şi cu saga sa din sistemul de justiţie penală din România, unde el şi fratele său, Tristan, au fost arestaţi preventiv până la 27 februarie, în timp ce investigaţiile continuă, scrie The Guardian.

Printre cei care urmăresc evoluţiile de la Bucureşti ale situaţiei lui Tate se numără şi Isaac, în vârstă de 14 ani. „Vreau să ştiu ce se întâmplă”, spune el, cu o oarecare bucurie. Isaac pare a fi un adolescent obişnuit. Joacă mult fotbal şi merge la sală. Îi place Fortnite şi merge la pescuit când are ocazia. El crede că Tate este un idiot, dar spune că sunt alţi băieţi de la şcoala sa – de stat, din centrul oraşului – care îl idolatrizează, notează The Guardian.

„Probabil că am auzit prima dată de el în urmă cu şase luni şi foarte repede a apărut peste tot pe internet. Nu puteai să-l eviţi”, povesteşte Isaac. „Când l-am văzut prima dată, am fost destul de interesat. Acum, cred că este absolut tâmpit. Când vorbim despre el, în general facem mişto de el. Dintre prietenii mei, ştiu vreo doi care îl susţin. Le place faptul că este bogat şi puternic”, explică Isaac.

Părinţii şi profesorii află despre fraţii TATE

Lui Tate, în vârstă de 36 de ani, un cetăţean britanic născut în SUA care a intrat în atenţia publicului când a fost dat afară din reality show-ul Big Brother, în 2016, îi place să pozeze cu un trabuc în faţa unor maşini scumpe şi a unor avioane private şi deseori le dă sfaturi dubioase tinerilor (a afirmat odată că cititul cărţilor este „pentru oamenii cu creierul lent”). Însă misoginismul său extrem este cel care i-a adus notorietate, provocând temeri că băieţii şi tinerii sunt radicalizaţi de opiniile sale. El a spus, între altele, că femeile sunt parţial responsabile pentru viol şi că acestea „aparţin” bărbaţilor. Activiştii se tem că opiniile lui Tate pătrund chiar şi în minţile copiilor din şcolile primare, explică The Guardian.

Luna trecută, parlamentara laburistă Alex Davies-Jones a vorbit în Parlament despre influenţa „toxică” a lui Tate asupra elevilor şi l-a criticat pe premierul Rishi Sunak pentru că a fost „prea lent în a recunoşte daunele pe care le provoacă”. Drept urmare, ea a fost „bombardată” cu ameninţări cu violul şi cu moartea.

Dar în ultimele săptămâni, acoperirea mediatică intensă a făcut ca profesorii şi părinţii să fie din ce în ce mai conştienţi de mesajele otrăvitoare ale lui Tate şi de ameninţarea pe care o reprezintă. Şcolile gimnaziale din întreaga ţară s-au mobilizat pentru a organiza cursuri de formare suplimentare pentru personal, ateliere de lucru pentru elevi şi evenimente de sensibilizare pentru părinţi.

„FĂ-MI UN SANDVIŞ”! COPIII PREIAU VOCABULARUL LUI TATE

Până în prezent, şcoala primară din centrul oraşului lui Daniel nu a ridicat problema nici cu părinţii, nici cu copiii. „Este îngrijorător”, spune Nick, tatăl lui Daniel. „Cred că şcoala ar trebui să se ocupe de asta. Ar trebui să vorbească despre asta în clasă. Copiii află lucruri mai devreme decât cred părinţii”, spune el.

Mulţi profesori de gimnaziu consideră că au fost lenţi în a sesiza influenţa lui Tate. Anul trecut, au început să observe că elevii foloseau fraze pe care nu le recunoşteau: „Ce culoare are Bugatti-ul tău?” (un mod de a se lăuda cu statutul); „Fă-mi un sandviş” (pentru a umili femeile şi fetele).

„Elevii ştiau mai multe decât profesorii în acele etape iniţiale”, spune Lisa McCall, director adjunct la liceul Wales din Rotherham. „Noi eram în întuneric”, recunoaşte ea. Acum, că profesorii recuperează, ei devin îngrijoraţi de influenţa corozivă a misoginiei extreme îmbrăţişate de Tate.

O profesoară spune că este îngrijorată de unele comportamente ale băieţilor faţă de prietenele lor la şcoală. „Se pare că există o nevoie sporită ca băieţii să controleze fetele şi au impresia că trebuie să facă ce spun ei”, a relatat cadrul didactic.

Sean Maher, directorul de la Richard Challoner, o şcoală catolică de băieţi din New Malden, Surrey, cu o clasă a şasea mixtă, descrie, la rândul său, cum influenţa lui Tate s-a răspândit în şcoala sa. „Anul trecut nu prea a apărut. Dar acum a ajuns la să fie în centrul atenţiei, probabil datorită arestării. Este un punct de discuţie comun”, recunoaşte directorul.

Şcoala a decis să vorbească cu elevii despre impactul „masculinităţii toxice” şi a subliniat modelele pozitive. Directorul intenţionează să trimită şi o scrisoare părinţilor cu sfaturi despre cum să vorbească cu copiii lor despre Tate. „Nu cred că şcolile pot aborda singure această problemă. Părinţii joacă un rol foarte important”, spune el.

În alte şcoli, a devenit o problemă de comportament, elevii imitându-l pe Tate şi uneori exprimându-şi în mod deschis sprijinul pentru el.  „Văd misoginism în fiecare zi în şcoala mea, cu orice, de la băieţi care ignoră instrucţiunile pe coridoare din partea personalului feminin până la agresiuni sexuale grave”, spune o profesoară. „Trebuie făcut ceva”, adaugă ea.

O alta spune că băieţii se distrează încercând să vadă de câte ori pot strecura fraza „Fă-mi un sandviş” la orele ei.

CE FAC ŞCOLILE DIN MAREA BRITANIE

Personalul didactic se înscrie în număr din ce în ce mai mare la şedinţe de formare oferite de organizaţii precum Men at Work. Fondatorul acesteia, Michael Conroy, oferă sfaturi despre cum să construiască dialoguri constructive cu băieţii şi tinerii. La şedinţe vin şi părinţi, îngrijoraţi de impactul unor influenceri precum Tate asupra fiilor lor.

Şi totuşi, forma deosebit de urâtă de misoginism a lui Tate nu a apărut din senin. În urmă cu aproape trei ani, Soma Sara a fondat iniţiativa „Everyone’s Invited”, care a început ca un site web pentru supravieţuitoarele care îşi împărtăşeau în mod anonim experienţele legate de cultura violului şi care a scos la iveală amploarea violenţei sexuale şi a misoginiei în şcoli.

Conroy a lucrat timp de 16 ani în şcoli gimnaziale înainte de a înfiinţa Men at Work. „Nu este vorba despre Andrew Tate; este vorba despre misoginism. Aceste probleme au existat dintotdeauna”, spune el. Cu toate acestea, el este îngrijorat de cantitatea de pornografie la care sunt expuşi acum copiii şi tinerii. Cercetări recente au arătat că unu din 10 copii din Anglia a văzut pornografie până la vârsta de nouă ani, iar unu din patru până la 11 ani.

„Pornografia este un accelerator uriaş pentru acest lucru”, spune Conroy, care crede că Tate ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinţi pentru a intra în program şi a afla la ce sunt expuşi copiii lor online.

Pe lângă formarea pentru profesori, şcolile aduc, de asemenea, echipe de la organizaţii care lucrează cu elevii pe tema egalităţii de gen, a violenţei bazate pe gen şi a misoginiei.

Natasha Eeles, fondatoarea Bold Voices, spune că echipa ei a lucrat cu peste 50 de şcoli din iunie 2022, când au început să audă numele lui Tate menţionat de tineri. „Acum, nu putem intra într-o şcoală fără să-i auzim numele, la fiecare atelier. De la începutul lunii ianuarie, am înregistrat o creştere fără precedent a numărului de solicitări, cu personal îngrijorat care a luat legătura cu noi pentru a ne cere sprijin cu privire la Tate în mod specific.

Tot mai multe voci pledează pentru o abordare preventivă în şcoli, care să crească gradul de conştientizare şi să pună în discuţie culturile sexuale dăunătoare. Ca răspuns, guvernul a declarat că a făcut ca orele de sănătate şi educaţie sexuală să facă parte din curricula obligatorie şi a transmis şcolilor că trebuie să fie atente la probleme precum sexismul cotidian, misoginismul şi stereotipurile de gen.

În ceea ce-i priveşte pe părinţi, printre sfaturile care li se dau, dincolo de acela de a sta de vorbă cu copiii lor, este să nu intre în panică şi nu se arate şocaţi, chiar dacă li s-ar putea părea înfiorătoare opiniile venite din partea adolescenţilor. Reacţia cu şoc sau furie poate închide o conversaţie, afirmă specialiştii. În plus, a le interzice tinerilor social media nu este o soluţie. Social media este un vehicul, nu o cauză principală, arată ONG-urile specializate.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București