David Cameron a anunţat că, miercuri, Theresa May va fi desemnată oficial prim-ministrul Marii Britanii:
„Este clar că Theresa May are sprijinul covârşitor al parlamentarilor Partidului Conservator. Sunt încântat că Theresa May va fi noul prim-ministru. Este puternică, este competentă, este mai mult decât capabilă să asigure conducerea de care ţara are nevoie în anii care urmează şi va avea întregul meu sprijin. Evident, cu aceste schimbări nu este nevoie să avem o tranziţie prelungită. Şi de aceea voi ţine ultima mea şedinţă de guvern mâine. Miercuri, voi participa în Camera Comunelor la întrebările pentru prim-ministru. Iar apoi voi merge la Palat pentru a-mi depune demisia, deci vom avea un nou prim-ministru în clădirea din spatele meu până miercuri seară”, a declarat luni David Cameron.
Theresa May si-a inceput cariera politica in perioada in care Margaret Thatcher era premier si era considerata de mult drept a doua femeie care va conduce un Guvern britanic.
Singura fiica a unui vicar din Eastbourne, Theresa s-a nascut in 1956 si a mers atat la scoli publice, cat si private, inainte de a fi acceptata la celebra universitate Oxford. Acolo a studiat geografia si si-a intalnit viitorul sot, pe Philip. Dupa absolvire, May a inceput o cariera in finante, mai intai la Banca Angliei.
A intrat in politica la mijlocul anilor ’80, cand a fost aleasa in Consiliului Local al cartierului londonez Merton. Ea a obtinut un mandat in Parlament abia in 1997, ca membru al opozitiei.
Dupa aceea, insa, ascensiunea sa a fost meteorica. Ea a primit portofolii importante in Guvernul din umbra, precum functia de ministru al educatiei si al muncii si pensiilor. In plus, a devenit lidera grupului parlamentar conservator din Camera Comunelor si a servit, pentru scurt timp, ca primul presedinte onorific femeie al partidului sau.
Dupa alegerile din 2010, in urma carora Partidul Conservator a facut alianta cu liberalii, May a devenit ministru de interne – a patra femeie care a condus unul dintre cele patru ministere de baza ale statului.
In mandatul sau de sase ani la Ministerul de Interne – cel mai lung din ultimele cinci decenii – ea si-a construit o reputatie de politician dur, dispus sa isi faca dusmani pentru a implementa politicile in care crede.
Ea a dat dovada de spirit combativ atunci cand a criticat dur fortele de ordine in 2014, intr-un discurs rostit la Conferinta anuala a Federatiei Politiei . Presa a fost fascinate atunci de pantofii alesi de May pentru aceasta ocazie: o pereche de pantofi cu toc cui, din imitatie de piele de leopard. In plus, s-a pronuntat in repetate randuri impotriva Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.
May a supravietuit criticilor care au vizat-o pentru ca nu a reusit sa puna in aplicare promisiunea Guvernului de a reduce nivelul imigratiei.
Desi a ocupat un rol central in cabinet, ea a pastrat distanta din punct de vedere politic de nucleul puterii, format din David Cameron si ministrul de finante, George Osborne, fara a face valuri in formatiune.
În campania pentru referendum, Theresa May a pledat pentru ramanerea in UE. Ea a preferat, insa, sa nu se implice foarte activ: nu a participat la mitinguri si intalniri cu alegatorii, a rostit numai cateva discursuri si a criticat multe aspecte ale UE. Toate acestea i-au permis sa devina un simbol al unitatii.
Ea si-a luat angajamentul sa ii atenueze diviziunile de dupa consultarea populara, dar a ridicat multe semne de intrebare atunci cand a sugerat ca Marea Britanie ar putea declansa oficial Articolul 50, pentru iesirea din UE, abia in 2017. Cu toatea acestea, politicianul a dat asigurari inclusiv luni ca va respecta rezultatul referendumului.
Deşi a militat pentru rămânerea în UE, ministrul de Interne britanic Theresa May a declarat că va onora rezultatul referendumului şi a exclus convocarea alegerilor generale înainte de 2020.
„Votul Brexit ne-a dat un mesaj foarte clar, acela că nu putem permite libera circulaţie (de persoane) să continue aşa cum a fost până acum”, declara May pentru postul de televiziune ITV, adăugând că va căuta să acorde garanţii cu privire la statutul cetăţenilor Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie.
„Este, de asemenea, vorba despre garantarea faptului că vom obţine cea mai bună afacere posibilă cu privire la comerţul de bunuri şi servicii „, a adăugat ea.
Andrea Leadsom, deputat şi secretar de Stat pentru Energie, şi Theresa May, deputat şi ministru de Interne, s-au calificat săptămâna trecută în etapa finală a cursei pentru desemnarea liderului Partidului Conservator, după demisia premierului David Cameron.
În contextul în care Andrea Leadsom şi-a anunţat luni retragerea din cursă, Partidul Conservator a anunţat că nu va fi repetată nicio etapă a scrutinului intern şi că o va numi pe Theresa May în funcţia de premier al Marii Britanii.