Reporter: Cum comentaţi eticheta de primar „10%”, ce v-a fost pusă de o parte a opiniei publice după arestarea din dosarul UTI?
Gheorghe Nichita – Cred că asta e eticheta pusă de duşmanii mei. Nu există aşa ceva. Deci nu există aşa ceva. Şi am să vă mai dau nişte exemple, pentru că mergeţi doar pe o chestie tendenţioasă şi… vă înţeleg. Se vede în ochii dumneavoastră că suntem foarte buni…
Reporter: Cred că sunt întrebări la care opinia publică trebuie să afle răspunsul.
Gheorghe Nichita – Opinia publică înseamnă oamenii din stradă. Sunteţi la un ziar, vă respect şi vă răspund la întrebare, dar nu vă erijaţi în opinia publică. Asta am o rugăminte. Dacă aţi fi ales de oameni şi nu angajat de ziar aţi fi opinia publică. Dar, iertaţi-mă, deocamdată sunteţi un jurnalist care veniţi cu o tendinţă. Când o să mă duc în Piaţa Alexandru Ioan Cuza, Alexandru cel Bun – pardon, când o să mă duc în piaţa din… Piaţa Unirii şi o să-mi spună oamenii treaba asta, o să răspund. O să-i răspund.
Reporter: V-aţi simţit trădat de PSD după ce DNA a început anchetele în cazul dvs? Credeţi că acest partid v-a rămas dator în vreun fel? Aţi rămas dvs. dator PSD în vreun fel?
Gheorghe Nichita – Eu am să fac doar o simplă comparaţie. În 2006 începuse urmărirea penală în dosarul Palas. Eram vicepreşedinte al PSD, preşedinte era Mircea Geoană, secretar general Liviu Dragnea. Erau foarte mulţi în conducere, Ion Iliescu, Adrian Năstase ş.a.m.d. Am fost şi am explicat, a fost atunci un scandal de presă, ţineţi foarte bine minte, şi i-am întrebat dacă trebuie să mă suspend din funcţia de vicepreşedinte de partid, preşedinte la Iaşi şamd. Cea de primar, nu: trebuia să stau şi să răspund. Şi mi-au spus „nu, există prezumţia de nevinovăţie”. Lucrurile s-au mai nuanţat de atunci până acum, nu mai e aceeaşi situaţie, Codul Penal s-a schimbat, e vorba de măsuri preventive, reţineri, şamd.
Înţeleg, şi am înţeles de la bun început, că nu trebuie să trag partidul după mine. Din acest motiv, mi-am cerut suspendarea din funcţia de vicepreşedinte şi de preşedinte al organizaţiei judeţene. Am dat mandatul domnului Lupu, a fost ales de către Comitetul Executiv Judeţean, şi am ieşit din jocul politic. După primul dosar s-au conturat lucrurile şi s-a văzut care e situaţia, inclusiv la discuţii cu Liviu Dragnea la Bucureşti, mi-a spus foarte clar: „Te rog să revii la Iaşi şi să preiei partidul”.
Ce s-a întâmplat cu Liviu Dragnea după ce s-a întors din concediu, că a spus că ar fi bine să nu mai preiau partidul, nu mai ştiu. Poate ştie dânsul. Ce s-a întâmplat cu Liviu Dragnea după aceea şi cu deciziile PSD de a fi alungat complet, izolat şi apoi alungat complet din orice acţiune a PSD, nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu vă pot răspunde eu. Practic, această izolare şi alungare a fost foarte directă şi foarte făţişă. La alegerile locale nu m-am implicat şi am spus să-i las în pace. Când e vorba despre parlamentare, nu pot să mai stau, pentru că se vede foarte clar că PSD are un trend foarte clar şi, inclusiv Dragnea, nu Victor Ponta prim-ministru, inclusiv Dragnea, că partidul are o anumită linie şi renunţă la foarte mulţi oameni, şi cred că nu pot sta deoparte din două motive. O dată, pentru că foarte mulţi oameni îmi cer să revin în politică, şi să revin în forţă pentru că am ce spune şi i-am reprezentat, şi ştiu că îi pot reprezenta în continuare. Câţi sunt, nu ştiu să cuantific, la alegeri o vor spune…
Reporter: Deci, aţi simţit o trădare din partea PSD?
Gheorghe Nichita – …şi al doilea lucru care mă face să trec aici, pentru că PRU a venit şi mi-a spus „hai să candidezi”. Dvs. cum aţi numi atunci când, după nouă ani…
Reporter: Nu ştiu, eu vă întreb.
Gheorghe Nichita – Facem un dialog, eu sunt sătul de interogatorii. Hai să fim oameni care să dialogăm, eu nu mai vreau o presă care să fie exact cum sunt anchetatorii la DNA. Continuarea pe Ziarul de Iaşi.