Primăriile locale sunt cele responsabile în primul rând cu ajutorarea persoanelor de 65 de ani şi în acest sens a început deja colaborarea cu Evidenţa Populaţiei pentru identificarea celor care locuiesc singuri şi care ar avea nevoie de ajutor din partea semenilor. Mult mai rapide decât autorităţile se dovedesc însă asociaţiile de voluntari şi ONG-urile.
Un exemplu este „Cumpărături la ușa ta”, care a lansat numărul unic pentru preluarea solicitărilor: 0727.03.03.03! 20 de voluntari vor prelua apelurile între orele 8:00 și 21:00 și 10 echipe de livrare vor distribui cumpărăturile. Peste 200 de voluntari care și-au manifestat disponibilitatea de a ajuta, explică asociaţia.
Cumpărături la ușa ta este o inițiativă voluntară care livrează la domiciliu persoanelor în vârstă sau nedeplasabile pachete de alimente de strictă necesitate, pentru ca mult mai mulți oameni să poată rămâne acasă, în siguranță. Serviciile noastre sunt disponibile în București și județul Ilfov și sunt gratuite dar costul cumpărăturilor se achită la livrare voluntarilor, conform bonului de casă. Pentru comenzi sunt disponibile două tipuri de pachete de alimente perisabile și neperisabile, al căror conținut a fost pregătit în colaborare cu medicul Simona Tivadar.
„Perioada pe care o traversăm impune nevoia de a ajunge la cât mai multe persoane nedeplasabile astfel încât se pot comanda cel mult două pachete cu conținut prestabilit și maximum cinci articole suplimentare. Voluntarii noștri respectă cu strictețe condițiile de igienă și prevenție împotriva contaminării cu coronavirus. Dacă vârsta, starea de sănătate sau alte circumstanțe vă împiedică să vă deplasați la cumpărături sau aveți rude, prieteni sau cunoștințe care ar avea nevoie de aceste servicii, vă rugăm sa le faceți cunoscută aceasta inițiativă„, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
De asemenea, Telefonul Vârstnicului – 0800-460-001- deschide noi servicii în contextul crizei determinate de coronavirus. Persoanele de peste 65 de ani pot apela acest număr pentru consiliere psihologică și sprijin emoțional, cât și pentru plasarea de comenzi cu livrare la domiciliu. Telefonul Vârstnicului este o linie linie telefonică gratuită și confidențială dedicată vârstnicilor din toată țara, accesibilă din orice rețea, disponibilă de luni până vineri în intervalul orar 8–20, și sâmbăta în intervalul 8-16. Pentru a respecta măsura de izolare, a evita deplasările și locurile aglomerate, peste 20 de voluntari vin în sprijinul vârstnicilor și fac pentru aceștia cumpărături online. Prin Telefonul Vârstnicului, vor fi preluate și plasate comenzi online pentru produse alimentare și bunuri de strictă necesitate, cu livrarea și plata acestora prin curier la domiciliul vârstnicilor.
La Cluj-Napoca, peste 450 de persoane au înființatun grup de solidaritate civică și comunitară al cărui scop este să organizeze voluntari care să ajute oameni în vârstă, persoane bolnave ori familii cu copii care nu trebuie sau nu pot să iasă din locuințe pentru cumpărături sau medicamente. Potrivit unui comunicat al grupului „Vă ajutăm din Cluj!” va fi organizat un program de livrări la domiciliu, care să respecte aceste nevoi speciale și care să mențină siguranța atât a voluntarilor implicați, cât și a beneficiarilor. „Cumpărăturile vor fi plătite de solicitanți și se vor face în mare parte prin colaborarea cu câțiva furnizori din lanțul retail”, a explicat Cami Gui, voluntar care asigură contactul cu retailerii din partea organizației Clujul Sustenabil.
Citeşte şi Veste TERIBILĂ de la un celebru virusolog german. Toate predicţiile pentru 2020 sunt date peste cap
La Bacău, municipalitatea pune la dispoziția persoanelor în vârstă, cu probleme, zece noi linii telefonice la care să apeleze, pe lânga clasicul numar 0234-984.
Cele zece noi numere de telefon sunt disponibile de miercuri, între orele 08.00 – 18.00, pentru persoanele vârstnice și singure care au nevoie de ajutor în această perioadă: 0742.040.114, 0742.043.976, 0742.059.339, 0742.076.751, 0742.083.590, 0742.114.476, 0742.114.997, 0742.138.136, 0742.187.429, 0742.252.914. Primarul Cosmin Necula a spus că exista echipe formate dinangajați ai municipalității dar și din voluntari care vor răspunde la telefoane și vor merge pe teren să ajute bătrânii.
La rândul ei, Primăria Constanţa pune la dispoziţia cetăţenilor o platformă online prin care aceştia pot lua legătura unii cu ceilalţi, astfel încât „cei singuri să poată fi auziţi, iar cine are posibilitatea poate face lucruri mari pentru semenii lor”, a informat luni administraţia locală. „Primăria Municipiului Constanţa pune la dispoziţia persoanelor care au nevoie de ajutor în aceste momente grele, dar şi celor care vor să ajute, o platformă online prin care constănţenii pot lua legătura unii cu ceilalţi. Platforma Împreună pentru Constanţa este un liant între toţi cei aflaţi în dificultate şi cei care au posibilitatea şi vor să acorde asistenţă în orice mod posibil. Tineri, copii, bătrâni, cu toţii suntem acum o mare familie care are nevoie să îşi dea mâna şi să lupte împotriva inamicului invizibil. Prin această modalitate de interacţiune on-line, cei singuri pot fi auziţi, iar cei care au posibilităţi pot face lucruri mari pentru semenii lor„, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.
Bunicii din Ploieşti pot solicita sprijin direct la numărul de telefon 0749.149.966. Acest număr poate fi utilizat doar pentru asigurarea proviziilor (apă, alimente sau bunuri) necesare traiului doar pe costurile proprii ale solicitantului. Decizia de înfiinţare a acestui Call – Center, a fost luată astăzi în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Ploiești. Acesta va funcţiona cu program de lucru de luni până sâmbătă, între orele 08.30-15.30, pe perioada instituirii stării de urgență. Este coordonat de Administrația Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești.
Astfel, alimentele, medicamentele sau bunurile, ce vor fi solicitate le vor fi livrate acestora, în mod gratuit, direct la domiciliu, însă costul produselor respective va fi suportat integral de către persoanele care le-au solicitat.
Reprezentanții Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești vor prelua apelurile telefonice prin intermediul Call – Center și vor acorda sprijin și consiliere persoanelor în vârstă aflate în situația mai sus menționată.
De asemenea, societățile comerciale, organizațiile neguvernamentale, persoanele care doresc să ajute voluntar ploieștenii care sunt vulnerabili în această perioadă cu restricții, printr-un sprijin financiar sau într-un alt mod (pachete, hrană caldă, medicamente, etc.), pot contacta direct Administrația Serviciilor Sociale Comunitare la numărul de telefon 0751.107.674 sau prin Call – Center 0749.149.966.
La Sibiu a fost creat pe Facebook grupul Vă ajutăm din Sibiu. „Acest grup este un răspuns umanitar la agresivitatea unui virus. Și un apel la responsabilitate civică. E vorba aceea, deloc nouă, „United we stand, divided we fall”, de care suntem mai aproape ca niciodată.
Am creat această pagină ca pe un loc civic de întâlnire pe tema Coronavirus, dar și ca pe un grup de suport pentru cei aflați în imposibilitatea de a se aproviziona în perioada următoare. Dacă dispuneți de un mijloc de transport și vreți să fiți voluntari în acest proiect, vă rugăm să completați documentul din link în secțiunea ” Voluntari”. Iar dacă știți persoane care au nevoie de acest serviciu de aprovizionare, vă rugăm să completați, cu acordul lor, în secțiunea „Beneficiari”. Multumim! Sharing is caring”, arată fondatorii, pe pagina de Facebook a grupului.
Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a făcut marţi un apel către orădenii care au cunoştinţă de cazurile unor bătrâni singuri, lipsiţi de grija familiei, să anunţe acest lucru la Telverde 0800/410430 pentru a-i putea ajuta în contextul pandemiei de coronavirus.
„Asistenţii sociali vor lua toate măsurile care se impun pentru fiecare caz în parte, pentru a trece mai uşor peste această perioadă„, se menţionează într-un comunicat al DASO.
Potrivit comunicatului până în prezent asistenţii sociali ai DASO au contactat telefonic circa 1.000 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani aflate în baza de date pentru a-şi oferi sprijinul.
„Unui număr de peste 50 de persoane vârstnice, fără susţinători sau fără altă formă de ajutor, li s-a cumpărat produse alimentare, medicamente, sau au primit serviciile de care aveau nevoie”, a transmis DASO.