Preşedinţii de CJ membri ai PSD, reuniţi, miercuri, la Senat, au decis, cu 16 voturi „pentru” şi 6 voturi „împotrivă”, să susţină candidatura lui Marian Oprişan la şefia UNCJR, la alegerile care vor avea loc în cursul zilei de joi.
Marian Oprişan a fost contracandidat de către preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cel din urmă întrunind doar 6 voturi în favoarea sa.
În condiţiile în care în UNCJR sunt 23 de preşedinţi de CJ membri ai PSD, funcţia de preşedinte va reveni candidatului susţinut de aceştia, respectiv Marian Oprişan.
„E o mare onoare pentru mine sprijinul pe care colegii mei preşedinţi de CJ mi l-au dat astăzi. Nu o să-i dezamăgesc. Îi mulţumesc domnului preşedinte CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care a fost contracadidatul meu. Noi suntem prieteni, adică nu avem niciun fel de chestiune. Această chestiune a fost dominată de fair-play, aşa cum era normal„, a spus Oprişan, după ce a fost votat de către colegii săi preşedinţi de CJ membri ai PSD.
UNCJR îşi va alege, joi, la Parlament, structura de conducere, formată dintr-un preşedinte, un secretar general şi nouă vicepreşedinţi.
Din cele nouă funcţii de vicepreşedinte, cinci vor reveni PSD, trei vor reveni PNL şi una UDMR.
Potrivit România TV, la nivelul conducerii USL s-a decis ca PSD să păstreze postul lăsat vacant de Dragnea, cel agreat de către conducerea partidului fiind Marian Oprişan.
Oprişan a fost opţiunea conducerii PSD după ce Constantinescu a avut mai multe contre dure cu unii miniştri, printre care ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi ministrul pentru Buget Liviu Voinea.
Înainte de şedinţa şefilor PSD de CJ, Nicuşor Constantinescu declara că el candidează. „O să fie un singur candidat al PSD. Noi, şefii de consilii judeţene, de asta ne-am întâlnit: să discutăm, să alegem un candidat. Eu candidez. Dacă votăm democratic, secret, fără influenţe, cine este câştigător, ăla va fi susţinut„, a declarat Constantinescu, preşedinte al CJ Constanţa.
CITEŞTE ŞI Dragnea: În lume există acum două conclavuri – unul la Roma, altul la UNCJR
„Nu pot să spun această chestiune până nu voi avea o consultare astăzi cu colegii noştri preşedinţi de consilii judeţene ai PSD. La experienţa mea şi dacă colegii mei vor dori să mă sprijine în această direcţie, evident (n.r. – va candida), pentru că am multe de oferit şi am multe lucruri bazate pe experienţa mea din ultimii 20 de ani cu privire la administraţie profesională în România„, declara şi Oprişan.
Constantinescu a declarat, pe 16 ianuarie, corespondentului Mediafax că afirmaţia ministrului Sănătăţii potrivit căreia nu mai trebuie decontate serviciile medicale efectuate de către spitalele private persoanelor asigurate este o aberaţie şi o contradicţie chiar cu decizia luată de Eugen Nicolăescu în precedentul său mandat la Ministerul Sănătăţii.
Un alt scandal este cel legat de o circulară trimisă de ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, document care a stârnit revolta lui Nicuşor Constantinescu.
Potrivit publicaţiei „Gândul”, la sfârşitul lunii februarie, Consiliile Judeţene şi primăriile au primit o circulară semnată de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin care li se cere să „ia toate măsurile care se impun pentru alocare cu prioritate a sumelor pentru achitarea arieratelor”.
În document, se precizează că doar după plata acestor arierate se vor aloca sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
„Voinea nu ne poate da nouă ordine, doar nu poate comanda un ministru numit unor aleşi. Nu se poate să ordone nimeni de la Bucureşti, că nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, să ordone unul şi toţi să execute până jos. Eu nu ştiu cine sunt aceşti deştepţi din Ministerul de Finanţe, care nu ştiu cu ce se mănâncă economia reală de piaţă”, a reacţionat preşedintele interimar al UNCJR, Nicuşor Constantinescu.