Horia Georgescu a fost reținut luni de procurorii DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro.
Potrivit DNA, în ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.
Citeşte şi: O echipă TV din Bulgaria a venit să ia lecţii de ANTICORUPŢIE de la Horia Georgescu chiar în ziua REŢINERII
Potrivit procurorilor DNA, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din care făcea parte şi Horia Georgescu a acordat despăgurbiri într-un mod ilegal în trei dosare aflate pe masa ANRP. Valoarea despăgubirilor se ridică la 129.709.168 euro (467.448.907 lei ). Procurorii susţin că bunurile au fost supraevaluate, prejudiciul ridicându-se la 75.000.000 euro.
Printre persoanele care au beneficiat de despăgubiri supraevaluate se numără şi Valentin Vişoiu. Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, în unul din dosare, Matilda Oloșuteanu și Elena Ghețu au cedat un teren de 21 ha în Cernica cumpărătorului de drepturi litigioase Valentin Vișoiu, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 83 milioane euro).
Valentin Vișoiu a transmis către Adrian Gheorghe Manole și Florin Șerban Barbu o cotă parte de 12%, respectiv 17% din drepturile litigioase, care făceau obiectul cererii de despăgubire în dosarul 13653/FFCC/2008, acesta păstrând la rândul său o cotă parte de 71%.
În acelaşi dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală şi au decis reţinerea pentru 24 de ore a următoarelor persoane:
– IUORAȘ MIHNEA-REMUS și POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA, vicepreședinte, respectiv membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
– CANANGIU CONSTANTIN-CĂTĂLIN, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 2 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
– VIȘOIU GHEORGHE, expert evaluator, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, comise în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
– NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU-FLORIN și DRULĂ DORIN-CORNEL, experți evaluatori, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
De asemenea, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 16.03.2015, până la data de 14.05.2015, față de inculpata ZAAROUR INGRID, președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.