Cine a fost primul – Șor sau Georgescu? Asta-i întrebarea!
Ilan Șor – fugit în Rusia după ce a fost condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar al țării – lansa în 2022 un ”Proiect de țară”.
Proiectul lui Șor, destinat Republicii Moldova, era bazat pe principiul ”hrană, apă, energie” și presupunea implementarea unor strategii care să consolideze domeniul agricol, prin dezvoltarea unei vaste rețele de irigare, asigurarea cetățenilor cu apă potabilă de calitate și garantarea securității energetice a Moldovei, prin identificarea unor surse de alternativă, cum ar fi centralele nucleare modulare mici, notează reporteris.
Tot în 2002, puțin mai târziu, Călin Georgescu lansa cartea ”Marea Renaștere. Adevăr, Libertate, Suveranitate – Ieșirea din matrix”, în care, la un moment dat, face referire și la Ilan Șor.
Astfel, Georgescu punctează momente din copilăria ”micuțului Ilan” și reperele activităților economice ale oligarhului, însă îl și acuză pe acesta de plagierea conceputului ”hrană, apă, energie”.
”Interesante şi, mai ales, dezinteresate idei (de afaceri), vândute ca soluţii salvatoare, sub un titlu furat”, scria Călin Georgescu, despre proiectul de țară al lui Ilan Șor, mai notează sursa citată.
În toamna acestui an, ”hrană, apă, energie” a fost motorul lui Georgescu în cursa pentru Cotroceni. Prin acest concept, el propunea întoarcerea la rădăcinile neamului românesc și faptul că statul ar trebui să fie stăpân peste toate resursele.
Într-o emisiune electorală de la TVR 1, Călin Georgescu afirma că ”statul român sau orice fel de antreprenor român trebuie să aibă minim 51 la sută în orice fel de acțiune bilaterală”.
”Resursele, industria sau agricultura sau pământul sau apele, orice vei face ca program trebuie să fie în avantajul țării tale. 51% este foarte important pentru că asta înseamnă că tu deții controlul, nu îl dețin străinii”, spunea Călin Georgescu.
Modelul propus de Georgescu a fost descris drept suveranism-distributism.
În cele din urmă, Călin Georgescu a ieșit din cursa pentru Cotroceni, odată cu anulare prezidențialelor de către Curtea Constituțională a României (CCR). Iar unul dintre cei care au contestat decizia CCR a fost… chiar Ilan Șor!
”Eşti împotriva NATO, împotriva ajutorului militar pentru Ucraina? Eşti pentru parteneriat cu Federaţia Rusă, pentru suveranitatea ţării tale? Asta e, nu ai nicio şansă să fii ales pe teritoriul unei ţări aflate sub control. Este ceea ce i s-a întâmplat lui Călin Georgescu”, a scris oligarhul, pe canalul său de Telegram.