„(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale” asta prevede Articolul 98 din Constituţia României cu privire la interimatul funcţiei.
Astfel, în cazul îmbolnăvirii lu Klaus Iohannis, parte dintre atribuţiile sale pot fi preluate de preşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, fie de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Cristian Diaconescu, fost consilier prezidenţial, a explicat, pentru Mediafax, că la nivel administrativ nu s-ar crea dezechilibre. Pentru că este vorba despre o perioadă scurtă de timp, preşedintele îşi poate exercita în continuare unele atribuţii, în funcţie de gravitatea bolii. Parte din activitatea sa va fi preluată şi de şeful Senatului.
„Trebuie să existe un anumite tip de constatare medicală şi pe baza acestei constatări să se hotărască pe perioadă determinată ca respectivul demnitar să nu mai exercite funcţia, inclusiv preşedintele, fiind înlocuit de preşedintele Senatului. Într-o ordine de precădere s-ar pune în discuţie preşedintele Camerei Deputaţilor, după care primul ministru.
Într-o astfel de situaţie excepţională deciziile ar fi la nivelul Parlamentului şi ale Curţii Constituţionale. Nu cred că se pune problema unui haos sau unei dezorganizări de natură instituţională. Este o chestiune într-un interval de timp în care, de altfel, preşedintele oricum o serie de atribuţii poate să şi le exercite singur, în condiţiile în care boala nu este de o gravitate specială”, a declarat Cristian Diaconescu, fost consilier prezidenţial, conform sursei citate.