Proiectul legii bugetului de stat şi cel al legii bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi dezbătute, miercuri, într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului. Joi este programat votul final.
Conform proiectului aprobat de Guvern, o mare parte din banii statului, aproape 170 de miliarde de lei, vor merge la plata salariilor în instituţiile de stat.
Deşi prin ordonanța trenuleț Guvernul a decis îngheţarea salariilor şi eliminarea bonusurilor şi a plății orelor suplimentare, iată că guvernanți face deja primele excepţii. Potrivit observatornews.ro, angajaţii din companiile de stat care au profit şi sunt listate la bursă, cum ar fi Hidroelectrica şi Romgaz, pot avea venituri majorate.
Citește și: Sporuri pentru condiții vătămătoare pentru șoferii și consilierii de la Ministerului Mediului
Nici prin comasări ale agenţiilor cu angajați cu salarii de zeci de mii de lei nu reduc prea mult cheltuielile. De exemplu, Agenţia de Supraveghere Financiară, Agenţia Naţională de Comunicaţii, Consiliul Concurenţei ar putea fuziona abia peste patru, cinci ani, mai scrie sursa citată.
Agenția Națională de Integritate are un buget cu aproape 230% mai mare, iar Administrarea Națională a Rezervelor de stat primeşte cu aproape 200% mai mulţi bani.
Citește și: Tichete de masă 2025. Când ar putea crește valoarea lor și în ce condiții se acordă
Cei mai mulți bani se duc la Ministerul Energiei, un plus de 150 la sută faţă de anul trecut. Banii ar urma să fie folosiți pentru investiţii în reţele, stocare şi eficienţă energetică. Ministerul Mediului și cel al Sănătății vor avea cu 55%, respectiv 35% mai mult. Şi serviciile secrete primesc mai mulți bani. Cea mai mare creştere este la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care asigură în timpul alegerilor comunicaţiile şi informaţiile de la secţiile de votare – peste 50%.
”Facem un pas înainte prin asa-zisa reformă şi doi înapoi prin exceptiile pe care le vom avea cu siguranta de-a lungul timpul din ce in ce mai frecvent”, explică Dan Schwartz, analist fiscal.