Cele două campioane naționale de arte marțiale din Arad, ridicate de DIICOT – Structura Centrală, pentru trafic de migranți sunt surorile Mădălina și Elisabeta Pălie, prima fiind antrenor de baschet la Clubul Sportiv „Temerarii” Arad, iar a doua fiind membră a aceluiași club. Președintele Clubului Sportiv „Temerarii” Arad a declarat, pentru aradon.ro, că nu a știut nimic și nu comentează în niciun fel situația în care se află cele două surori.
Campioanele naționale erau liderii reţelei formată din 17 indivizi. Acestea au primit ordonanţă de reţinere şi vor fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă. Femeile sunt suspectate de trafic de migranţi şi trafic de droguri. Cele două campioane naționale făceau parte dintr-o grupare infracțională specializată în trafic de migranți pe ruta Orientul Mijlociu – Uniunea Europeană.
Reţeaua era formată din 17 persoane, atât cetăţeni români, cât şi străini, şi ar fi fost susţinută financiar de către exponenţi ai unor grupări infracţionale din Turcia. Aceștia sunt bănuiţi că ar fi obţinut de la fiecare migrant între 2.000 şi 3.500 de euro, în funcţie de numărul punctelor de frontieră traversate ilegal şi de riscul asumat. Miercuri dimineața, procurorii DIICOT și polițiștii au descins în Arad, București, Brașov, Dolj, Ialomița, Galați și Vâlcea, în urma perchezițiilor domiciliare anchetatorii ridicând 80 de grame de cannabis şi peste 17.000 de euro, susceptibili a proveni din activitatea infracțională. 13 membri ai grupării au fost conduşi la audieri, la sediul DIICOT – Structura Centrală.
Potrivit anchetatorilor, „din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2014, membrii grupării ar fi organizat tranzitul ilegal prin România a mai multor migranţi care veneau din state localizate în zone de conflict şi post-conflict. Migranţii, cu precădere sirieni, iranieni sau etnici kurzi, ar fi fost introduşi ilegal în România sau ar fi venit cu vize turistice, după care membrii grupării le-ar fi organizat deplasarea cladestină în Occident, principalele state de destinaţie fiind Germania, Italia sau Austria”.
Pentru a trece frontiera în mod fraudulos, migranţii ar fi fost ascunşi în compartimentele de marfă sau în locaşuri special amenajate ale unor autocare, autocamione sau limuzine. Ruta de traficare a imigranţilor ar fi avut ca punct comun de plecare Turcia, pentru majoritatea transporturilor clandestine, traversând ulterior Bulgaria, România şi Ungaria. Anchetatorii au spus că, pentru a îngreuna monitorizarea activităţii infracţionale, liderii reţelei ar fi cooptat în permanenţă noi transportatori, gazde şi complici, ar fi folosit alternativ mai multe rute de traficare şi o gamă extrem de variată de mijloace de transport. Începând cu luna ianuarie a acestui an, au fost monitorizate peste 7 transporturi clandestine de migranţi ilegali, în total 50 de persoane, care au trecut frontiera de vest a României, cinci dintre acestea fiind depistate de Poliţia de Frontieră Nădlac şi Turnu, în urma informaţiilor furnizate.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi de sprijinul jandarmilor.
Citeşte şi Două campioane naţionale la karate, implicate într-o reţea de trafic de droguri şi migranţi